Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 23 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

De docu ‘The Positive Chain of Change’ laat zien hoe we de kledingindustrie kunnen veranderen

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: ‘The Positive Chain of Change’, een docu die de 25-jarige Chanel Trapman maakte over de verandering van de kledingindustrie.

Dat de kledingindustrie hartstikke vervuilend is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar goed, dat doen we toch nog maar even: om een kilo katoen te telen is bijvoorbeeld zo’n 10.000 kilo water nodig, wat neerkomt op gemiddeld 2.500 liter per T-shirt en ruim 7000 liter per spijkerbroek. En omdat we het liefst elke week een nieuwe outfit kopen (fast fashion), is de vervuiling daarmee groter dan ooit tevoren. En dat geldt ook voor onze berg textielafval. In het huidige tempo is een circulair systeem bijna onmogelijk.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe je de impact van je kleding op het milieu kunt reduceren

The Positive Chain of Change

De kledingindustrie is een oud en competitief systeem, waarin geld de boventoon voert en duurzaamheid of eerlijkheid van weinig belang zijn. Het lijkt bijna onmogelijk om daar iets aan te doen, maar dat is het niet! Elke dag maken we grote en kleine keuzes, die niet alleen impact hebben op ons eigen leven, maar ook op het systeem en de aarde. Op die manier kunnen we een positieve kettingreactie veroorzaken: een positive chain of change.

Documentairemaakster Chanel Trapman werd dan ook geïnspireerd door haar inmiddels zesjarige zoontje, die ze maar al te graag wil leren hoe groot de impact van goede keuzes kan zijn. In haar documentaire stelt Chanel de initiatiefnemers (ondernemers, ontwerpers, politici, journalisten, organisaties en merken) centraal die een echte verandering aanbrengen in de kledingindustrie op verschillende niveaus: dat van de overheid, bedrijven of de burgers.

The Positive Chain of Change – Official Trailer

‘A documentary about the next generation game changers in the fashion industry showing the power of connection.’ For screening data and more information go to and subscribe to the newsletter: https://www.mumster.nl/the-positive-chain-of-change Or follow MUMSTER at Instagram: https://www.instagram.com/ccchanellll/?hl=nl Or like MUMSTER on Facebook to stay updated for news and upcoming events: https://www.facebook.com/mumsterproductions/?ref=settings Last day to support the crowdfunding campaign and be at the screening in The Impact Shop in Amsterdam on 18 November!

Ze interviewt bijvoorbeeld Suzanne Kröger, Kamerlid van GroenLinks; journalist Emy Demkes, die schrijft over de misstanden in de kledingindustrie om bewustzijn rondom duurzaamheid van kleding te promoten; Lotte Schuurman van The Fair Wear Foundation, een organisatie die de omstandigheden in de industrie wil verbeteren; Marieke Eyskoot van Dit is een goede gids; ontwerper Bas Koster en noem zo maar op.

The Positive Chain of Change is dus niet zomaar een documentaire over de vervuilende fast fashion-industrie, maar een hoopgevende én inspirerende film die meer bewustwording creëert en laat zien dat we echt wat kunnen veranderen als we goed samenwerken. De docu van 45 minuten is geheel gratis te bekijken op YouTube. Een enorme aanrader!

Tegelijk met de première van de docu lanceerde Chanel overigens ook een petitie om een nationaal verbod in te voeren op het vernietigen van onverkochte kleding; die kun je hier nog steeds ondertekenen.

Meer duurzame documentaires:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
De docu ‘The Positive Chain of Change’ laat zien hoe we de kledingindustrie kunnen veranderen
Sluiten