Redactie
Redactie Voeding 21 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Edelgist: wat is het en waarom is het zo gezond?

Egelgistvlokken: wie weleens veganistisch kookt, heeft misschien al van het gezonde ingrediënt gehoord. Zo zijn edelgistvlokken bijvoorbeeld een perfect product om vegan kaas mee te maken. Maar wat is edelgist precies en hoe gebruik je het? 

Wanneer je voor de eerste keer edelgistvlokken ontdekt, zal je niet meteen staan te popelen om ze uit te proberen. Sommigen noemen het zelfs vissenvoer of schilfers. Want om eerlijk te zijn, ziet het er wel een beetje zo uit.

Wat is edelgist?

Edelgist (gistvlokken, voedingsgist of nutritional yeast genoemd) is een gedroogde, gedeactiveerde gist, die zich voedt met melasse. Na verhitting wordt het gedroogd waardoor de gist verkrijgbaar is in de vorm van gele vlokken of poeder.

Deze soort gist is gedeactiveerd, wat betekent dat het niet meer ‘levend’ is en kan rijzen zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij bakkers-, wijn- of biergist.

De voordelen van edelgist

  • Het bevordert de ontwikkeling van goede bacteriën die het darmevenwicht helpen versterken.
  • Het is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en bevat alle aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam.
  • Het is rijk aan de essentiële sporenelementen: calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, kalium, zwavel en zink.
  • Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur (B11) en kan hierdoor beschouwd worden als voedingssupplement. Deze brengen je zenuw- en bloedcellen in evenwicht en beïnvloeden op positieve wijze de celademhaling.
  • Je huid, haar en nagels zullen je dankbaar zijn, want B-vitamines geven je deze kracht en glans. B6 vermindert je vermoeidheid waardoor je meer energie hebt.
  • Deze natuurlijk aanwezige vitamines dragen bij aan een beter immuunsysteem voor een betere weerstand en helpt vermoeidheid te bestrijden (hallo energie!).
  • Betere spijsvertering dankzij het regelen van het metabolisme van eiwitten, vetten en suikers.
  • Het helpt om misselijkheid te verzachten

Dit vind je vast ook interessant: Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen

Hoe gebruik je edelgist?

Het kan perfect gebruikt worden in sauzen, soepen, puree, yoghurts of bestrooid worden op salades. Maar wees voorzichtig dat, om de gezondheidsvoordelen te behouden, je voedingsgist niet verhit (niet meer dan 40°c) of het in/op hete voeding strooit.  Zo worden de vitaminen niet kapotgemaakt.

Edelgistvlokken zijn niet voor niets een welbekende favoriet bij veganisten: ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten en smaakgewijs een heerlijke vervanger voor parmezaanse smaak, wegens hun heerlijke kaas- en nootachtige smaak. Ideaal om kaas op je pastaschotel te vervangen. Deze smaakmaker is dus niet enkel een lekkere extra bij de maaltijd, maar doet je gezondheid ook daadwerkelijk goed.

Voor veganistische kaaslovers, is voedingsgist het ideale ingrediënt om zelf vegan kaas te maken.

Tip: een heerlijk recept voor het maken van vegan cashewkaas met edelgist.

Dit artikel is geschreven door de diëtiste van Kazidomi, de grootste online healthy lifestyle community van Europa. Waar gezondheidsexperten elke dag tips, advies en recepten delen, maar ook hun strenge selectie van kwaliteitsvolle producten voor optimale voeding, schoonheid, lichaamsverzorging, gezondheid, baby, huis en veel meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️