Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 21 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat mensen écht aantrekkelijk maakt (en het zijn geen volle lippen)

Als we het woord ‘aantrekkelijk’ (of nog erger: ‘sexy’) horen, denken we in 9 van de 10 gevallen vooral aan uiterlijke kenmerken. Gespierd lichaam en mooie ogen bij jongens, volle lippen en slank figuur bij vrouwen – het cliché beeld dat je in romantische komedies ziet, zeg maar. Want dat is wat ons altijd is aangeleerd, toch? Aantrekkelijk zijn betekent mensen seks met je willen hebben, mensen willen seks met je hebben als je zorgt voor ‘goed nageslacht’ en dat is het geval als je fit bent en mooi haar hebt. Of zo.

Maar, zo wordt ons nog eens haarfijn uitgelegd door The School of Life – of je aantrekkelijk bent voor voortplanting, heeft met veel meer te maken dan die uiterlijke kenmerken waar we altijd de nadruk op leggen.

Onze emotionele behoeften

Bij mensen is het namelijk zo dat onze emoties misschien nog wel sterker zijn dan die biologische drang tot goed nageslacht. We willen dus wel gezonde kinderen, maar we willen zelf ook een gevoel van veiligheid ervaren tijdens de seks, iemand bij wie we kwetsbaar kunnen zijn en die ons minder eenzaam maakt. Het gaat misschien deels om voortplanting, maar net zo goed om connectie en begrip.

Wie en wat we aantrekkelijk vinden, wordt dus voornamelijk bepaald door hoe goed iemand kan voorzien in die emotionele behoeften. Dat zijn misschien alsnog uiterlijke aspecten, maar wel dingen die een hint geven over ons innerlijk, zoals bepaalde gezichtsuitdrukkingen en andere lichaamstaal.

Dus als je dan toch moeite wilt doen om aantrekkelijk te zijn voor degenen met wie je wel een nacht (of meer) zou willen doorbrengen, laat dat eeuwige diëten dan eens los en focus je in plaats daarvan op deze dingen.

Een beetje ‘anders’ is aantrekkelijk

Laten we eerlijk zijn, er zijn al genoeg mensen die zich gedragen zoals iedereen zich gedraagt en die eruitzien zoals iedereen eruitziet. Het voelt misschien als een goed ding om erbij te horen, maar we voelen ons vaak juist aangetrokken door mensen die nét iets anders zijn dan de rest. Het is niet voor niets dat de jongens in romantische tienerboeken altijd zo mysterieus zijn.

Mensen accepteren zoals ze zijn

Vaak schamen we ons een beetje voor hoe we echt zijn. Ooit gedacht: ‘als mensen er écht achterkomen hoe egoïstisch/gemeen/saai ik eigenlijk ben, willen ze vast niet meer met me omgaan’? Daarom vinden we het juist fijn om bij mensen te zijn die de indruk wekken om zichzelf, en ook anderen, te accepteren zoals ze zijn. Dat biedt veiligheid en is dus aantrekkelijk.

Een beetje goed, een beetje slecht

Slechte personen geven duidelijk geen goed nageslacht, maar mensen die alleen maar aardig zijn, vertrouwen we niet altijd. We gaan daarom vaak juist om met mensen die een soort balans hebben gevonden tussen goed en slecht: overdag een brave kantoorbaan, ‘s avonds in voor wat avontuur. We willen niet iemand die constant zijn woede uit, maar een onverwacht bazige kant in de slaapkamer kan soms wél aantrekkelijk zijn.

Lief en vriendelijk zijn

In the end is het gewoon belangrijk dat mensen het fijn vinden om bij je te zijn, of dat nu op seksueel gebied is of niet. It costs nothing to be kind, dus waarom zou je dat niet doen?

Bekijk vooral ook even de hele video over aantrekkingskracht:

What Makes a Person Attractive?

We are collectively obsessed with the idea that an attractive person is, first and foremost, someone who looks terrific. But that’s to ignore the widespread phenomenon of the objectively good looking individual who nevertheless fails to hold much appeal – and vice versa. Here is a guide to the psychology of that too seldom earnestly-studied issue: hotness.

Meer lezen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.