Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 21 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je zo extreem duurzaam leeft, dat je er ongelukkig van wordt

Ecorexia: het is de term die wordt gebruikt wanneer iemand geobsedeerd is door duurzaam leven. Iemand die zóveel met duurzaam leven bezig is, dat ‘ie er in doorslaat en ongelukkig van wordt. Hoewel het (nog) geen officiële aandoening is, komt het wel steeds vaker voor. 

Dat obsessies in alle vormen en maten komen, wisten we al. Maar de obsessie met duurzaam leven is een redelijke nieuwe term.

Ecorexia: wat is het precies?

De term ecorexia is over komen waaien uit Amerika. Het gaat over mensen die doorslaan in duurzaam leven, zo erg, dat ze daar zelf onder komen te lijden. Ze kunnen kampen met stress, angst en paniek. Voor iemand die kampt met ecorexia is het streven naar een duurzaam leven dus een heuse obsessie geworden.

Dit vind je vast ook interessant: Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen

Volgens Michelle Coenen, psycholoog in Amsterdam, spreek je van ecorexia wanneer je niet meer goed kan functioneren, je sociale kringen eronder lijden, je negatieve feedback krijgt en er mentale, maar ook fysieke klachten aan overhoudt, vertelt ze aan het AD. De obsessie met duurzaamheid heeft volgens Coenen te maken met de hype rondom een gezonde levensstijl. Vooral perfectionisten die graag de controle houden, zouden er gevoelig voor zijn.

Belangrijke site note: deze term is dus niet te verwarren met mensen die duurzaam leven en daar graag hun best voor doen. Dat juichen we natuurlijk alleen maar toe, maar wel op zo’n manier dat je eigen geluk en die van je omgeving er niet onder komt te lijden. Maar hoe vind je die balans?

De balans vinden

Wie bezig is met duurzaamheid en geeft om de planeet zal zich vast herkennen in dat je de dingen graag zo goed mogelijk wilt doen. Afval scheiden, zo min mogelijk wegwerpplastic gebruiken en weinig vlees en zuivel eten. Maar hoe zorg je ervoor dat je er in niet in doorslaat?

Lees ook: Deze uitvindingen kunnen misschien helpen in de strijd tegen klimaatverandering

Die grens ligt uiteindelijk bij jezelf. Zoals voor de meeste dingen geldt: doe het met mate. Jessie Kroon begeleidde Bedrock tijdens de Zero Waste Challenge en gaf het wijze advies: zorg dat het leuk en haalbaar blijft.

Met deze tips kan je voor jezelf een mooie balans maken:

  • Ga voor jezelf na welke onderwerpen jij belangrijk vindt. Geef jij veel om de vlees- en zuivelindustrie? Probeer dan daarin je meeste impact te maken door bijvoorbeeld minder vlees en zuivel te eten. Gaat de mode-industrie jou meer aan het hart? Probeer daar dan jouw impact te verlagen door niet meer bij fast fashion huizen te kopen. Of zoals Mark Manson wijs zegt: pick your battles. 
  • Scheid je afval: het is een kleine moeite om eenmalig een prullenbak aan te schaffen met drie verschillende vakken. Door een kleine moeite te doen, kan je een groot verschil maken. Wanneer je net als Merel ‘s nachts wakker wordt omdat je je ineens bedenkt dat je de oude krant per ongeluk bij het restafval hebt gegooid en je bed uitrent, wordt het waarschijnlijk tijd aan de bel te trekken. Het scheiden van glas, plastic en rest is al een hartstikke goede zet. Lees hier meer tips over hoe je dat doet.
  • Stap over op een duurzame bank. Deze banken investeren geld in groene projecten in plaats van milieuvervuilende. Het lijkt veel moeite, maar het valt reuze mee. De nieuwe bank helpt je met al je accounts overzetten. Eén handeling waarmee je opnieuw een grote impact maakt.
  • Kies voor groene energie. Hierbij geldt hetzelfde als de tips hierboven. Een kleine moeite met een groot resultaat. Daarnaast ben je er helemaal niet per se meer geld aan kwijt, zoals sommigen zeggen.
  • Koop minder (of niet) bij fast fashion huizen. Bij grote warenhuizen koop je voor weinig geld kleding. Maar wel van slechte kwaliteit en een enorme impact op het milieu. Tweede hands winkelen en kopen bij duurzame merken is minstens zo leuk!
  • Ga vaker op vakantie in eigen land! In de rubriek Bedrock ontdekt Nederland gaan we op zoek naar de fijnste en meest onontdekte plekjes van Nederland. Want om tot rust te komen, hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen!

Onthoud – hoeveel je ook om de wereld geeft en wilt dat anderen dat óók graag doen – dat het geen wedstrijdje is wie het duurzaamst kan leven. Wees niet te streng voor jezelf, zorg dat je alle dingen nog kan doen waar je gelukkig van wordt, want daar zijn vaak hele leuke duurzamere alternatieven voor!

Meer lezen over duurzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️