Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 3 feb 2018
Leestijd: 5 minuten

Deze uitvindingen kunnen misschien helpen in de strijd tegen klimaatverandering

Wereldwijd zijn er misschien wel honderdduizenden mensen in bijvoorbeeld de landbouw- en biologiesector die aandacht besteden aan klimaatverandering. Hartstikke goed natuurlijk, maar zouden er niet ook andere mensen zijn die een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren? Jawel, denken ze bij What Design Can Do. Daarom organiseerden ze de Climate Action Challenge, waarvoor deelnemers uit de creatieve industrie design-concepten konden insturen die mee kunnen helpen in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Met de Climate Action Challenge wil What Design Can Do niet alleen het grote en voor veel mensen abstracte probleem van klimaatverandering tastbaar en begrijpelijk maken, maar ook potentiële en praktische oplossingen aandragen.

In de uitvindingen komen dus design, onderwijs, technologie en nog meer andere gebieden samen. Er kwamen maar liefst 384 inzendingen uit 70 verschillende landen, waar in november de 13 beste van werden uitgekozen. Zij beginnen nu aan een programma om hun concept ook daadwerkelijk te realiseren. Dit zijn een paar van de meest veelbelovende ideeën.

Twenty

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel water er eigenlijk in je huishoudelijke producten zit? Spoiler: heel veel. Shampoo, schoonmaakmiddel… Op welke verpakking je ook kijkt, minstens de helft bestaat uit water. Dat zorgt ervoor dat de ingrediënten oplossen, waardoor het een geheel wordt. Maar zou het niet zonder kunnen?

Dat vroeg de Mirjam de Bruin zich af, oprichter van Twenty. Ze stelt voor om wasmiddelen en andere reinigingsproducten te vervoeren zonder het water. Zo koop je alleen de ingrediënten die je nodig hebt. Natuurlijk moet je die zelf alsnog oplossen in water, maar deze manier bespaart transportemissies én een heleboel plastic flessen. Daarnaast kan het heel erg het bewustzijn te vergroten, aldus De Bruin. 

Artificial glaciers

Door klimaatverandering hebben steeds meer gebieden de maken met lange periodes van droogte. Zo ook de Himalaya, en daar hebben boeren veel last van. Suryanarayanan Balasubramanian uit India bedacht daarom Artificial glaciers: kunstmatige ‘ijsstuka’s’ die smeltwater opslaan uit gletsjers in een vorm die ervoor zorgt dat ze in het voorjaar langzamer smelten. De enorme ijskegels zijn wel 30 tot 50 meter hoog. Daardoor is er ook water beschikbaar in de droogste periode van het jaar, voor zowel gewassen als drinkwater. Hoe handig?

Powerplant

Nederland heeft voor veel soorten groente en fruit niet het ideale klimaat om te groeien – soorten die we wel graag willen eten. Dat betekent dat we ze of moeten importeren, of kassen moeten gebruiken. Maar die kassen gebruiken nu nog extreem veel energie, zegt Marjan van Aubel.

Daarom bedacht ze Powerplant, een broeikas die behalve voedsel ook energie oogst uit de zon. De kas is gemaakt van glas met zonnecellen erin en is daarmee de eerste kas die zichzelf voorziet van energie én maar liefst 90 procent van het water bespaart dat normaal bij landbouw wordt gebruikt.

Niet alleen handig voor Nederland, maar vooral ook voor de stijging van de vraag naar voedsel in andere delen van de wereld. Elk uur is er immers genoeg zonlicht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. Met deze uitvinding zouden we zowel het energieprobleem als het voedselprobleem kunnen oplossen.

Dit vind je vast ook interessant: Kan de cyanobacterie het klimaatprobleem oplossen?

Desolenator

Maar er zijn meer dingen die je met zonlicht kunt doen. Naast eten hebben we immers ook genoeg schoon drinkwater nodig – en ook daar is een gebrek aan in heel veel gebieden. Elke dag gaan er wel 5000 kinderen in ontwikkelingslanden dood door watervergiftiging of simpelweg uitdroging.

Louise Bleach ontwierp daarom de Desolenator, die elke soort water om kan zetten in drinkwater door het gebruik van zonne-energie. Zo kunnen mensen zelfs drinken uit de zee! Extra goed is dat de machine zelf hartstikke duurzaam is: er zijn bijvoorbeeld geen chemicaliën of membranen nodig bij het maken, en hij kan wel 20 jaar mee. Zo kan het leven van miljoenen mensen veranderen.

Overigens is Bleach niet de enige die een machine op zonne-energie maakte om water te zuiveren: Eric Smith en Pushan Panda (ook twee van de winnaars) deden hetzelfde met hun project Nivara.

Backpack radio station

We weten allemaal dat er door de klimaatverandering vaker rampen kunnen plaatsvinden: tsunami’s, hittegolven en noem zo maar op. Alleen de mensen in die gebieden weten zelf vaak niet wannéér die gaan plaatsvinden, en dus kunnen ze zich ook niet voorbereiden.

De Backpack radio station is een samenwerking tussen mensen uit Nederland en Indonesië, en werkt op mini-zonnepanelen en duurzame batterijen. Hij kan gebruikt worden door mensen die geen toegang hebben tot informatie en communicatie via ICT, bijvoorbeeld op de afgelegen eilanden van Indonesië. Het is zowel een mini-radiostation als een minidatabase, die allerlei opkomende rampen zoals tsunami’s of uitbarstingen kan voorspellen.

Free wind

En oh ja, over die toenemende hittegolven gesproken: ook daar is een oplossing voor. Waarom zouden er duizenden slachtoffers moeten vallen als er ook verlichting kan komen door ‘nepwind’? Free Wind is een machine van 100 procent biologisch afbreekbaar materiaal, ontworpen door studenten uit Singapore. Hij gebruikt de compressie van lucht om zo koelere lucht te produceren, die in een constante cyclus door het huis stroomt; zo kan het aantal sterfgevallen enorm worden verminderd.

Op 24 mei 2018 laten de winnaars het resultaat van vijf maanden acceleratieprogramma zien, tijdens de internationale What Design Can Do-conferentie in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze uitvindingen kunnen misschien helpen in de strijd tegen klimaatverandering
Sluiten