Alrik de Jong
Alrik de Jong Body 15 feb 2018

Hollandse quinoa heeft het in zich de nieuwe aardappel te worden

De aardappel is zo Nederlands als klompen, maar komt hier oorspronkelijk helemaal niet voor. De plant komt uit Zuid-Amerika, net als quinoa. En als het aan de Dutch Quinoa Group ligt, wordt die superfood net zo ingeburgerd als de aardappel. Rens Kuijten en Thomas Hufener richtten de Dutch Quinoa Group op en zijn daarmee de eerste Nederlandse quinoatelers. “Onze quinoa is bijzonder omdat het in Nederland geteeld wordt, maar ook omdat we met rassen werken uit het programma van de Universiteit in Wageningen”, aldus Kuijten.

Quinoa, de nieuwe aardappel

Dat het wonderplantje gezond is, is allang geen geheim meer. Veel plantaardige eiwitten. Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig. In vergelijking met granen enorm rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. De plant bevat overwegend onverzadigde vetzuren, heeft een energie-inhoud van ongeveer 17 kJ/g en het zaad kan op veel manieren worden toegepast in levensmiddelen.

Duidelijk, de term superfood is niet uit de lucht gegrepen. Prima ontwikkeling dus als Hollandse quinoa ‘de nieuwe aardappel’ wordt. Volgens Kuijten is dat een realistische gedachte, al zal de inburgering in de Nederlandse akkerbouw wel even duren. “Het duurde tientallen jaren voordat de aardappel op de kaart stond. Zo moet je quinoa ook de tijd gunnen”, zegt hij tegen Duurzaam Bedrijfsleven. “De plant komt uit dezelfde streek als de aardappel. De complete keten van de teelt is hier uit te voeren.”

quinoa, nederland, hollandse, aardappel

Geen bestrijdingsmiddelen

In 2013 begon het bedrijf kleinschalig met het telen van de Zuid-Amerikaanse plant. In 2014 werd de eerste 60.000 kilo neder-quinoa geoogst. In 2017 was dat al vervijfvoudigd. Afgelopen maand kreeg het bedrijf van Kuijten en Hufener – met inmiddels veertig telers – de Agrofoodpluim, een maandelijkse award voor innovatieve ondernemers.

quinoa, nederland, aardappel, hollandse

De waardering heeft vooral te maken met de duurzame manier van telen. Zo worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. “Omdat het een zusje is van een onkruidgewas is de plant erg gevoelig voor veel onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar het past ook niet bij het product, dat bedoeld is om de gezondheid en duurzaamheid te stimuleren.”

Quinoa is één van de bewijzen dat je jouw eiwitten ook uit plantaardig voedsel kunt halen. In dit Bedrock-artikel vind je een overzicht van meer voeding met veel plantaardige proteïne.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hollandse quinoa heeft het in zich de nieuwe aardappel te worden
Sluiten