Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 17 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Je metabolisme boosten? Probeer deze dingen eens

Metabolisme (ofwel je stofwisseling) speelt een belangrijke rol bij gewichtscontrole. Hoe hoger je metabolisme, hoe makkelijker het is om op gewicht te blijven. Maar een hoog metabolisme kan je ook meer energie geven, en dus een lekker gevoel. Wil je het boosten? We delen acht easy tips & tricks.

1. Ontbijt

Sla je in de haast je ontbijt weleens over? Niet doen! Je lichaam heeft een ontbijtje op de vroege morgen hard nodig. Zie je lichaam als een motor die opgestart moet worden, en waarvan je ontbijt de brandstof is. Al betekent dat natuurlijk niet dat álles goed is om te eten in de ochtend. Begin de dag met een gezond ontbijtje, bijvoorbeeld met fruit, yoghurt of havermout.

2. Drink veel (koud) water

Studies hebben laten zien dat het drinken van een halve liter water je metabolisme tijdelijk (ongeveer een uur) kan verhogen, met tien tot dertig procent. En da’s best veel. Vergeet je vaak te drinken? Zorg dan dat je een kan water in het zicht zet, bijvoorbeeld naast je bureau, en dat je altijd een flesje water in je tas hebt zitten (wel een die herbruikbaar is natuurlijk).

3. Drink groene thee

Van groene thee is aangetoond dat het je metabolisme kan verhogen met ongeveer vier tot vijf procent. Dat is misschien niet zo veel als bij water, maar alle kleine beetjes helpen. En wat mooi meegenomen is: in groene thee zitten ook nog eens veel antioxidanten, die ons beschermen tegen bepaalde ziektes.

4. Eet pittig voedsel

Houd je van pittig eten? Daar zal je stofwisseling blij mee zijn. Pepers (waaronder jalapenos, cayenne, cherrypepers en zelfs paprika) bevatten capsaïcine, een stof die je metabolisme kan verhogen. En ook groene en rode chilipepers kunnen je metabolisme verhogen, met zo’n twintig procent. Er is alleen een máár. Om écht een significant effect te hebben heb je een vrij hoge dosis nodig. De vraag is of je daar tegen kunt.

5. Zorg voor een goede nachtrust

We weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en kunnen de hersenen even uitrusten. Maar wist je ook dat slaap een metabolisme-booster is? Uit een studie gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology blijkt dat het een goede manier is om je stofwisseling sneller te later werken. Goed excuus om eens lekker vroeg onder de wol te kruipen dus!

6. sport (intensief)

Misschien wel de beste manier om je metabolisme omhoog te krijgen is door te sporten. En dan hebben we het over intensief sporten, bijvoorbeeld door middel van een high-intensity workout. Maar wat ook goed is, is krachttraining. Op het moment dat je spieren begint op te bouwen verbrand je ook in rust meer. Plan je workout het liefst in de ochtend. Ja, dat is even zwaar, maar als je ‘m op de vroege morgen doet heb je daar de hele dag profijt van. Je stofwisseling blijft dan de hele dag doorwerken op een hoger niveau.

7. Drink koffie

Studies hebben aangetoond dat de cafeïne in koffie je metabolisme kan verhogen met drie tot elf procent. Een kopje koffie op z’n tijd is dus helemaal geen slecht idee. Al moet je het niet op dezelfde manier gaan drinken als water. In een eerder artikel op Bedrock over onze haat-liefdeverhouding met koffie schreven we dat een kopje of vier wel de max is.

8. Eet veel kleine maaltijden

Ben je gewend om drie keer per dag te eten? In de morgen, middag en avond? Verander dit patroon eens en eet in plaats van drie grote maaltijden meerdere, kleine gerechten. Op deze manier blijft je stofwisseling continu aan het werk, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Houd het wel bij gezonde tussendoortjes die je energie geven.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️