Josje Smeets
Josje Smeets Psychologie 17 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe belangrijk is gelukkig zijn? Een gelukspsycholoog geeft antwoord

Eén van onze volgers stelde onlangs de vraag: hoe belangrijk is gelukkig zijn eigenlijk? Een terechte vraag, zeker nu. We weten immers altijd dat we gezond moeten eten en voldoende moeten sporten, want: health first. Geluk komt daar pas veel later achteraan hobbelen.

Toch is vanuit de psychologie bewezen dat onze fysieke gezondheid nauw verband houdt met onze mentale gezondheid. Mensen die aangeven gelukkig te zijn, blijken ook gezonder dan mensen die niet gelukkig zijn.

Gelukkige mensen zijn weerbaarder voor ziektes, optimistischer, eten gezonder, sporten vaker en langer, hebben meer vrienden en kwalitatief betere relaties, blijken vaker een hoger inkomen te hebben en… leven langer. Say what? Ja, echt waar. Gelukkig zijn is daarmee wel degelijk van belang.

Geluk en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Stel je voor: Jan en Koos zijn goede vrienden. Ze brengen een zorgeloze jeugd door, gaan naar de universiteit, maken gezamenlijke vrienden en brengen vakanties samen door. Na de uni scheiden hun wegen. Koos vindt al snel een fijne baan, trouwt met zijn vriendinnetje uit de studententijd en bouwt nu samen met haar een mooi huisje. Hun plannen zijn groots; zij wil haar eigen bedrijf beginnen aan huis, terwijl hij zijn carrièrepad goed voor ogen heeft. Koos is gelukkig.

Jan daarentegen heeft minder geluk gehad. Al op vroege leeftijd wordt zijn moeder ernstig ziek, zijn relaties houden geen stand en tot nu toe heeft hij geen enkele baan gevonden die hem voldoening schonk. Jan reist en jobhopt veel en woont nog steeds in een huurflatje op 6 hoog. Jan heeft vooral het gevoel een nietsnut te zijn. Hij is niet zwaar depressief, maar ook zeker niet over the top gelukkig.

Ook lezen: Het helemaal oké (en gezond) is om niet altijd gelukkig te zijn

Is het ene beter dan het andere?

Betekent dit dan zomaar dat Koos een beter leven heeft en langer zal leven dan Jan? Nee, natuurlijk niet. Dat hangt van nog veel meer factoren af. Maar wat wel aannemelijk is, is dat Koos meer geneigd is zich vast te houden aan gezonde gewoontes dan Jan.

Immers, Koos moet elke dag vroeg op om zich te bewijzen op het werk. Hij zal inkomen moeten vergaren, om zijn huis te kunnen blijven betalen en ook zijn partner van zekerheid te kunnen voorzien, die immers de sprong in het diepe waagt als zelfstandig ondernemer.

Gezonde levensstijl

Omdat het Koos voor de wind gaat, is hij optimistisch en kan daarom ook makkelijker een gezonde leefstijl aanwennen en volhouden dan iemand, die wat meer pessimistisch in het leven staat. Deze gezonde levensstijl zorgt er op zijn beurt weer voor, dat je minder vatbaar bent voor ziektes. Koos’ optimisme zorgt er bovendien voor dat hij vooral in kansen zal denken en dat maakt dat hij minder zal pieken qua stress, dan wanneer hij een minder optimistische levensinstelling had gehad.

Vind je vast ook interessant: Waarom geluk ons niet altijd blij maakt

Stress hoeft overigens niet altijd schadelijk te zijn, zeker niet wanneer deze kortdurend is. Ga je echter langdurend gebukt onder hoge stressniveaus, vanwege onzekerheid omtrent inkomen, woonplaats of zorg om naasten, dan kan je stress chronisch worden.

Dit uit zich in minder slaap, minder energie en uiteindelijk in minder weerbaarheid voor ziektes. Je snapt dat een persoon met minder energie minder goed kan vasthouden aan gezonde gewoontes en eerder geneigd is een avondje extra door te brengen op de bank met een zak chips en een biertje.

Kip-en-het-ei-verhaal

Je merkt: bovenstaande is een kip-en-het-ei-verhaal. Gezond zijn gaat niet zonder geluk en vice versa. Weet dat niet alles maakbaar is en dat het leven soms nu eenmaal wat minder rooskleurig is dan op andere dagen.

Maar toch blijft het continu zaak om voor jezelf te zorgen. Voor je lichaam, maar voor je geest net zo goed. Je mentale staat is immers minstens zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Het is dus zaak dat Jan niet te lang blijft hangen in zijn misère, maar stappen zet om uit zijn eigen vicieuze cirkel te komen.

Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Het heeft wel degelijk zin om aan je eigen geluk te werken middels meditatie, lichaamsbeweging, een gezond dieet of een grondig zelfonderzoek. Want wie zelf gelukkiger is, zal gezonder zijn. En geluk werkt bovenal aanstekelijk, dus ook jouw omgeving zal ervan opknappen.

Is geluk belangrijk? Hell yeah. Want je weet: health first. En laat geluk nu een belangrijk onderdeel vormen daarvan. Stay healthy allemaal!

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, gelukspsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als gelukspsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️