Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psychologie 15 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Stel jezelf deze simpele vraag voor een gelukkiger leven

Happiness is the best make-up. Smile often! prijkt er vandaag op mijn borst. Ik kocht het T-shirt in een moment van zwakte bij de H&M (mijn goede voornemen om alleen nog duurzame kleding te kopen valt af en toe nog in het water), maar denk nu pas na over wat de quote eigenlijk betekent. Hoewel je echt blijer schijnt te worden van het faken van een glimlach, zorgt die natuurlijk niet voor echte ‘happiness‘. Maar wat maakt je dan wél gelukkig?

Even research doen (‘factoren invloed geluk’) laat zien dat er heel wat dingen zijn die je geluksniveau bepalen. Ben je gezond? Heb je genoeg sociale contacten? Leef je zonder ‘veel’ stress?

Maar voor mij springt er één uit: ben je trots op jezelf?

Ben je trots op jezelf

In tegenstelling tot het antwoord op de vraag of je blij bent met jezelf, die je waarschijnlijk vooral zal doen denken aan eigenschappen die je niet eens kunt veranderen, is trots zijn op jezelf iets waar je altijd invloed op hebt. Want ook als je niet perfect bent, kun je nog wel het goede doen.

Ja, het klinkt misschien als een vreemde vraag. Nederlanders, zeker die van onze generatie, zijn het niet gewend om trots te zijn op zichzelf. Het kan altijd meer, beter, sneller, en we vergelijken onszelf altijd met anderen.

Ook lezen: Hoe voeding je kan helpen naar een positief (of juist negatief) zelfbeeld, én tips van een deskundige

Trots wordt meestal verward met arrogantie, maar in werkelijkheid is het een onmisbare emotie. Denk maar aan die keer dat je tóch ging hardlopen toen het buiten regende en je echt geen zin had, toen je iemand opbelde terwijl je dat eigenlijk niet durfde, toen je hard had geleerd voor een tentamen en een hoog cijfer kreeg.

Zelfverzekerdheid

Trots zorgt ervoor dat je zelfverzekerder wordt en jezelf eerder vergeeft als je een fout maakt. Volgens een onderzoeker aan de Universiteit van Texas zorgt deze ‘self-compassion‘ voor betere banden met anderen, meer optimisme en bovendien minder angsten en depressies. Kortom: meer geluk! Trots zijn op jezelf impliceert bovendien een zekere mate van eigeneffectiviteit, waarvan een onderzoek in Noorwegen heeft aangetoond dat dat mensen blijer maakt.

Dus als je nog steeds – net als iedereen, geloof me – op zoek bent naar dé sleutel tot geluk, zou deze vraag weleens kunnen helpen: ben je trots op jezelf? En we spelen misschien een beetje vals, maar natuurlijk hoort de vervolgvraag er ook bij: hoe kun je trotser worden op jezelf? Nee, je hoeft niet voor de spiegel te gaan staan om het aan jezelf te vragen maar het is wel goed om erbij stil te staan.

Ga gewoon uit van je eerste ingeving, en vergeet voor het gemak even alle sociale normen over trots zijn. Maak ook even een mentaal ‘trots-lijstje’, zodat je niet meer zo snel denkt dat je een totale mislukking bent. Het is natuurlijk wat makkelijk om te zeggen dat alles afhangt van je mentaliteit, maar het maakt wel écht een verschil of je jezelf positief of negatief beoordeelt.

En ben je nog niet trots (genoeg) op jezelf? Geen nood: het kan altijd beter. We blijven tenslotte wel millennials. En wij weten stiekem ook wel dat de domste beslissingen soms tot de meest onvergetelijke ervaringen kunnen zorgen – alleen niet te vaak.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️