Waarom geluk ons niet altijd blij maakt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2Fgeluk-blij.jpg)
We streven allemaal naar gelukkig zijn. Dan stellen we ons voor dat we omringd zijn met de mensen van wie we houden, in ons droomhuis leven, een goede carrière hebben en door al die dingen constant blij zijn. Maar wat nou als je je leven wel leeft zoals je het voor ogen hebt, maar je toch niet altijd gelukkig voelt?
Dat kan, zegt geluksgoeroe Gretchen Rubin. Want hoewel je meestal blij wordt als je leeft zoals je wil leven, is dat niet altijd zo.
Gelukkig zijn gaat om vasthouden aan je waarden, zodat je daar meestal al op het moment zelf, maar achteraf altijd een goed gevoel over hebt. En hoewel je weet dat je die waarden wel belangrijk vindt, heb je daar soms helemaal geen zin in.
Waarden
Zelf noemt Rubin bijvoorbeeld de situatie van iemand die voor de feestdagen naar zijn moeder ging, ook al had hij totaal geen zin in alle voorbereidingen én vindt hij het niet zo gezellig met zijn familie. Maar hij ging toch, en omdat dat in overeenstemming is met zijn waarden van tijd doorbrengen met familie en zijn moeder blij maken, zal dat uiteindelijk toch hebben bijgedragen aan zijn geluksgevoel.
Andersom kan het dus zijn dat je niet altijd gelukkig wordt van blij zijn. Op de korte termijn kun je heel tevreden zijn met je keuze om dan maar naar vrienden in plaats van familie te gaan, maar achteraf zul je jezelf dat niet in dank afnemen.
Korte of lange termijn
Vergelijk het bijvoorbeeld eens met ongezond eten: ja, je geniet heel erg van die vette hap, maar achteraf ben je toch niet zo blij met jezelf. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen impulsieve dingen moet doen (die maken het leven – vooral op de korte termijn – juist leuk), maar wel dat je ook regelmatig aan je geluk op de lange termijn moet denken.
Must read: Hoe een halt toeroepen aan steeds maar meer willen? Gelukspsycholoog Josje geeft tips
Wat we hiervan kunnen leren? Blij zijn is niet altijd even goed als het lijkt. Natuurlijk, het lijkt alsof je een perfect leven hebt als je altijd maar vrolijk bent.
Maar hoe gek het ook klinkt, de downs (of in ieder geval iets minder leuke momenten) horen óók bij een gelukkig, gebalanceerd leven. Zo lang je maar genoeg momenten voor jezelf neemt waarop je wél blij bent, overleef je die andere momenten gemakkelijk.
Meer Bedrock
- Hoe schrijven je een gelukkiger mens kan maken (en hoe je dat dan doet)
- Hoe vaak moet je seks hebben om gelukkig te zijn?
- Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?