Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 17 feb 2019

Ontbreekt het je aan zelfdiscipline? Volg dit stappenplan

Gezond eten, geen alcohol drinken, regelmatig naar de sportschool en iedere dag vroeg opstaan om te mediteren: klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Althans, niet voor iedereen. Die zak M&M鈥檚 gisteravond m贸茅st leeg en vanochtend heb je tot vier keer toe op de snooze-knop van je wekker gedrukt. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan ontbreekt het je misschien aan zelfdiscipline. Iets dat je toch 茅cht nodig hebt, wil je je doelen bereiken. Het punt is: een ander gaat ‘t niet voor je doen. Heb je een doel voor ogen, dan zul je alle zeilen bij moeten zetten om er zelf een succes van te maken.

Zo ontwikkel je meer zelfdiscipline

Hoe? Start met het maken van een plan om je zelfdiscipline te verbeteren.

1. Bedenk waarom je meer zelfdiscipline wil

First things first. Ga bij jezelf na waarom je zelfdiscipline wil ontwikkelen. Is er bijvoorbeeld een specifiek doel dat je wil bereiken, en heb je het gevoel dat er obstakels zijn die het bereiken van dit doel in de weg staan?

Waarom het stellen van doelen onontbeerlijk is voor geluk

Misschien wil je minder alcohol drinken, maar vind je dit lastig omdat je partner de fles wijn al ontkurkt heeft voordat je nee kunt zeggen. Of misschien wil je een ochtendmens worden, maar heb je de gewoonte om laat naar bed te gaan. Denk goed na over wat je wil bereiken en hoe je dit gaat doen.

2. Visualiseer je doel

Eerder schreven we op Bedrock over de kracht van visualisatie, en hoe je door visualisatie beter kunt presteren. Wat je moet doen? Cre毛er een helder beeld in je hoofd van de doelen die je wil bereiken. Een simpel voorbeeld: als je om 08:00 uur ‘s ochtends je bed niet kunt uitkomen, sluit dan even je ogen en visualiseer hoe je aan de dag begint.

Visualiseren kun je leren: 4 manieren om te visualiseren

Maak het zo echt mogelijk. Voel hoe je voeten de grond aanraken, zie hoe je in de kast zoekt naar een schoon shirt en proef de smaak van koffie in je mond. Belangrijk is om in te beelden welke stappen nodig zijn om je doel te bereiken, en niet alleen te focussen op het eindresultaat. Waarom visualisatie effectief is? Als je iets in je hoofd repeteert, wordt de weerstand om het ook echt te doen kleiner.

3. Maak een actieplan

Ok茅 je hebt genoeg nagedacht, en is het tijd voor een actieplan. Handig om een tabel te maken. Dit kan gewoon op papier, maar ook op je laptop. In de meest linker kolom schrijf je de volgende punten: actie, starttijd, potenti毛le problemen, strategie om potenti毛le problemen te overkomen, en progressie. Achter deze kaders vul je de informatie in die hierbij hoort.

4. Bereid je voor om actie te ondernemen

Voordat je echt actie onderneemt kun je alvast wat voorwerk doen. Beslis wanneer je wil beginnen. Wil je vanaf morgen weer naar de sportschool? Leg dan alvast je sportkleren klaar en ga op tijd naar bed.

Heb je jezelf als doel gesteld om minder vlees te eten? Zoek alvast naar vegetarische gerechten en haal alle benodigdheden in huis.

5. Anticipeer op potenti毛le problemen

Het bereiken van een doel gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. De ene keer zit het mee, de andere keer zit het tegen. Wat je alvast kan doen is een strategie bedenken om hiermee om te gaan. Bedenk eerst wat moeilijk voor je gaat zijn. Misschien is dit de wekelijkse borrel op je werk (hallo bitterballen en bier), of de snooze-knop van je wekker.

Een pleidooi voor vroeg opstaan (en met vroeg bedoelen we 06:00u)

Hierna bedenk je wat je kan doen om het jezelf makkelijker te maken. Tip: zorg dat je altijd een gezonde snack in je tas hebt zitten en leg je telefoon (of wekker) aan de andere kant van je slaapkamer.

6. Houd je progressie bij

In de tabel die je eerder hebt gemaakt, kun je bijhouden hoe het gaat. Noteer wat er goed ging in de afgelopen week en wat juist niet. Vraag jezelf ook af wat je kunt leren van vorige ervaringen.

Reflecteren op dergelijke ervaringen stelt je in staat om je plannen (indien nodig) bij te stellen. En zo kom je beetje bij beetje dichter bij je doel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Ontbreekt het je aan zelfdiscipline? Volg dit stappenplan
Sluiten