Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 10 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Het is eindelijk bewezen: gezond eten geeft je minder rimpels

Hoewel ouder worden een voorrecht is, worden de rimpels die daarbij horen niet door iedereen gewaardeerd. We verbergen ze het liefst onder een laagje make-up en vermijden close-upfoto’s zo veel mogelijk. Maar er is ook iets anders dat je kunt doen om rimpels te vermijden, en dat is gezond eten. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum, op basis van een onderzoek onder ruim 2700 ouderen uit Rotterdam. Zij testten de invloed van het eetgedrag (deelnemers moesten een maand lang bijhouden wat ze aten) op de huid. Het reliëf van de huid werd vastgelegd met behulp van 3D-fotografie.

Gezond eten is key

De uitkomst: de vrouwen die dagelijks genoeg groente en fruit aten, behielden langer een rimpelloze huid – ze hadden zelfs wel een derde minder ‘lijntjes’ van vrouwen die ongezonder aten. We wisten natuurlijk al dat genoeg water drinken en gezond eten van invloed zijn op bijvoorbeeld puistjes, maar het feit over de rimpels was nog niet zo expliciet. Toch is het ergens wel logisch: in gezond eten zitten allerlei vitamines die je huid kan gebruiken om bijvoorbeeld de invloed van UV-licht te verminderen.

Onder gezond eten verstaan de onderzoekers veel groenten, fruit en vette vis, en weinig vlees, suikers en verzadigde vetten. Ook werd er een negatief effect gevonden voor alcohol. Hoe weinig suiker je ook eet; als je regelmatig een flesje bier achterover tikt, is de kans groot dat die rimpels alsnog komen. Dat komt misschien doordat alcohol de herstelmechanismen in je huid verstoort.

Dit vind je vast ook leuk: Ga je minder eten van een kleiner bord? Dit is het antwoord.

 

Mannen krijgen wel rimpels

Misschien viel het je op dat we het alleen over vrouwen hebben, en dat klopt: hoewel zowel mannen als vrouwen zijn onderzocht, trad het effect alleen op bij vrouwen. De wetenschappers weten niet precies waar dat door komt. Wellicht heeft het iets te maken met het feit dat vrouwen meestal een dunnere huid hebben, en voeding daarom eerder invloed heeft. Ook hormonele effecten sluiten ze niet uit.

Helaas verdwijnen de rimpels die je al hebt niet als je ineens twee stuks fruit per dag gaat eten, zeggen de onderzoekers. Maar gezond eten is wél iets waar je je op kunt focussen om je huid in de toekomst langer mooi en gezond te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het is eindelijk bewezen: gezond eten geeft je minder rimpels
Sluiten