Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Alles krijgen wat je wilt? Zo simpel kan het zijn

Je droombaan bemachtigen, een fit lijf krijgen, een bedrijf beginnen, vriendschappen onderhouden en gezonde relaties aangaan. Waar kunnen we tekenen? Door de kennis van onze gewoonten te gebruiken, kunnen we het een stuk verder schoppen dan we misschien denken. Mel Robbins, motivational speaker, tv-host en auteur heeft er een populaire methode voor bedacht.

En met populair bedoelen we ook populair. Robbins’ TED Talk ‘Prima?! Hou jezelf niet voor de gek!’, is ruim 22 miljoen (!) keer bekeken.

Krijgen wat je wilt

Stel je eens voor: dat je alles zou kunnen krijgen wat je wilt. Wat wíl je dan überhaupt? Dat is de vraag die Mel Robbins in haar (heel Amerikaanse) TED Talk stelt. Wat wil je eigenlijk?

Het is niet voor niets dat we bij Bedrock vorig jaar de Reflections & Settings goals guide schreven; om een doel te kunnen behalen is het essentieel om eerst te weten wát je dan precies wilt. Daarom is reflecteren belangrijk. Wat wil je en waar ben je?

Wil je gezond zijn? Dat alleen is niet motiverend genoeg om jezelf op een hardloopband te krijgen, meent Robbins. Wat dan wel? “‘Ik wil geen lovehandles meer hebben, omdat ik wil gaan daten’, dát krijgt je in beweging.” Een ongelukkig gekozen voorbeeld als je het ons vraagt (want: met élk lichaam kan je natuurlijk daten!), maar Robbins wil duidelijk een statement maken over beweegredenen.

Het is simpel, maar niet makkelijk

Krijgen wat je wilt is volgens Robbins – die al járen haar werk maakt van mensen begeleiden in het krijgen van wat ze willen – niet ingewikkeld. Maar, makkelijk is het ook niet.

De boosdoener in ons proces om gelukkig te zijn en achterna te jagen wat willen? Een NGO opzetten, je inkomen verdriedubbelen of kilo’s afvallen? Het is allemaal terug te brengen naar één simpel woord: prima. We vinden het namelijk wel prima zo.

Lees ook: Een dosis motivatie: deze spoken word-video’s over het klimaat moet je zien

Het gevaar van een geweldig leven hebben, is het hebben van een prima leven, zeggen oprichters David en Arjan van geluksplatform 365 Dagen Succesvol ook wel. Want als we geen noodzaak hebben om iets te veranderen, dan doen we het simpelweg niet. Er ligt niet genoeg druk achter.

Wil je een partner vinden, maar lukt het denk je niet omdat je overgewicht hebt? Dan lukt het ineens wél om te sporten. Zie je het?

Onze inner snooze-knop

Volgens Robbins is het niet dat we geen idee hebben hoe we ons leven zouden moeten veranderen, er zijn immers genoeg boeken, blogs en talks over te vinden. Het is ook niet dat we zelf niet met goede ideeën komen, want ook daarvan krijgen we er dagelijks meer dan genoeg binnen.

We hebben maar liefst 60.000 gedachten per dag, daar zitten heus een paar goede tussen. Maar wat doen we er uiteindelijk mee? We drukken het weg met onze inner snooze-knop, zoals Robbins het noemt.

Lees ook: Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn

Dat komt omdat het heel wat energie en motivatie vergt om die ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren. Eerder opstaan, niet meer snoepen en minder achter je computer zitten bijvoorbeeld. Vroeger was het de taak van je ouders om je te vertellen minder te MSN’en, te stoppen met snoepen of je naar buiten sturen. Dat is nu anders.

Forceer jezelf

Nu, nu moet je jezelf zien te motiveren. Want truth is: je gaat er nooit zin in hebben. En zelfs als je er wel goed in wordt, (vroeg opstaan of 3 keer in de week sporten), dan zul je vanzelf weer iets anders vinden wat je graag zou willen bereiken. Alleen zul je jezelf weer moeten motiveren om daaraan te beginnen (een nieuwe baan bijvoorbeeld als je bent uitgekeken op je huidige).

Robbins oplossing? Motiveer jezelf eerder uit bed te stappen, je leven met beide handen aan te pakken en verandering aan te brengen door jezelf simpelweg te forceren te doen wat je te doen hebt om te bereiken wat je wilt. En vooral: stop met zeggen dat het ‘prima’ zo is. Het is niet prima.

Wanneer doe je dat?

Je lichaam is ontzettend goed in het sturen van signalen. Als je eten nodig hebt, krijg je honger. Als je water nodig hebt, krijg je dorst. Als je seks nodig hebt, raak je opgewonden.

Als je ontevreden bent over je leven (of het wel prima noemt om maar niet in actie te hoeven komen), dat is dat volgens Robbins een teken dat je iets mist in één van je basisbehoeften (die de Piramide van Maslow uitlegt).

Dat is iets anders dan dat je leven een puinhoop is, je hebt dan alleen de behoefte aan avontuur, nieuwe dingen ontdekken en groei.

Net zoals dat je haar, je nagels en je cellen groeien, heeft je geest dat ook nodig. En de enige manier om dat voor elkaar te krijgen, is volgens Robbins, jezelf te forceren soms oncomfortabel te zijn. Een nieuwe baan nemen, jezelf naar de sportschool hijsen of eerder op te staan bijvoorbeeld.

Bekijk hieronder haar volledige TED Talk.

Meer inspirerende lessen uit TED Talks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️