Josephine Kay
Josephine Kay Verzorging 31 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Grrrr. Waarom we soms zó chagrijnig kunnen zijn als we honger hebben

Je maag rammelt, je bent licht in je hoofd en oh, wat ben je chagrijnig. Je laatste maaltijd was nét te lang geleden en je hebt trek. Maar niet alleen dat, je bent hangry: een mooi woord voor hongerig en boos. Maar waarom gebeurt dit?
Snickers speelde slim in op dit fenomeen met hun reclame-series vol boze mensen die transformeren van chagrijnige diva tot happy persoon nadat ze een Snickers hebben gegeten. Want, ze waren hangry en door een chocoladereep te eten werden ze weer de vrolijkheid zelve.

Snickers – You’re Not You When You’re Hungry – Ad

No Description

Maar hoe werkt dit? Wat gebeurt er precies in ons lichaam waardoor we in a bad mood komen? Voeding wordt omgezet in energie. Als je een tijdje niet gegeten hebt daalt je bloedsuiker niveau, en als dit zodanig laag wordt, denken je hersenen dat je aan het verhongeren bent. Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose om te functioneren.

Slechte concentratie

Je merkt meteen dat je niet genoeg hebt gegeten omdat je je slecht kunt concentreren, je maakt simpele fouten of je haalt woorden door elkaar als je praat. Hierbij komt dat je gevoeliger kunt reageren op anderen en kortaf bent en gaat snauwen. Vooral mensen die dichtbij je staan zoals goede vrienden of je lief, krijgen de wind van voren.

Lees ook: Wanneer slaat honger eigenlijk om naar ‘hangry’?

Als je glucose-niveau daalt, geven je hersenen een seintje af aan je andere organen om hormonen vrij te laten zodat er meer glucose wordt geproduceerd in de bloedstroom. Twee van de hormonen die dan worden geproduceerd zijn adrenaline en cortisol, die je stressgevoel dus flink door de war kunnen schoppen. Daarom is het helemaal niet zo gek om lichtelijk agressief te reageren als je trek hebt.

Hierbij komt dat vroeger, toen survival of the fittest nog gold en we onze maaltijden niet zomaar to go konden bestellen, een beetje woede als je trek had juist goed was. Het gevoel van honger gecombineerd met het boze gevoel was dus een overlevingsmechanisme, zodat je niet rustig achteroverleunde en je familie die hele konijn liet eten.

Meer lezen over honger?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️