Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 17 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom onze kennis over de wereld vaak niet klopt, volgens experts in een TED Talk

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: vader en zoon Hans en Ola Rosling over een project dat ervoor wil zorgen dat we de juist kennis hebben over de wereld.

Want hoe goed is jouw kennis over de wereld eigenlijk? Weet je of er meer, minder of ongeveer even veel mensen in armoede leven als een paar decennia geleden? Of het aantal doden door natuurrampen is veranderd? Het verschil in opleiding tussen vrouwen en mannen wereldwijd?

Spoiler: waarschijnlijk niet. Dat geldt althans voor het merendeel van de mensen in Zweden en de VS. We mogen dan wel denken dat we in deze tijd, waarin nieuws ons sneller bereikt dan ooit, van alles over de wereld weten – maar dat blijkt nogal een illusie. Niet omdat we geen nieuws consumeren, maar omdat mediamakers óók niet de goede kennis hebben.

En dat terwijl dat wel belangrijk is: we kunnen immers alleen maar goede beslissingen nemen voor de toekomst als we weten hoe de situatie in het heden is.

Een TED Talk over het ‘onwetendheidsprobleem’

Dat we zoveel vragen over de wereld fout beantwoorden, komt door meerdere dingen. Ten eerste hebben we een persoonlijke bias: de omgeving waarin we opgroeien geeft een bepaald beeld van hoe het in de rest van de wereld is, terwijl dat natuurlijk nooit klopt. Daarnaast is er een nieuws-bias: dingen die anders zijn dan normaal krijgen een stuk meer aandacht in het nieuws dan het gehele plaatje, omdat dat nu eenmaal aandacht genereert.

Tot slot is ook de kennis die we op school leren verouderd, omdat docenten deels doorgeven wat wij decennia geleden leerden en omdat er nu eenmaal niet elk jaar nieuwe lesboeken worden geschreven.

Dit vind je vast ook interessant: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn

Hans en Ola Rosling zijn nu bezig met het Ignorance Project, dat als doel heeft om mensen van de juiste kennis over de wereld te voorzien. De eerste stap is om een lijst van feiten over van alles en nog wat op te stellen, en mensen daar vervolgens vragen over te stellen. De dingen waar mensen het minst over weten worden onderdeel van een mondiaal kenniscertificaat, dat scholen en grote bedrijven kunnen aanbieden om ervoor te zorgen dat studenten en werknemers leren hoe het nou écht zit in de wereld.

In hun TED Talk laten ze niet alleen zien waarom het belangrijk is dat we de juiste opvattingen hebben over wat er in de wereld gebeurt, maar geven ze ook wat vuistregels die je kunt toepassen om je intuïtie beter te laten kloppen. Je bekijkt ‘m hieronder!

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom onze kennis over de wereld vaak niet klopt, volgens experts in een TED Talk
Sluiten