Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 22 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe kun je helemaal jezelf zijn? TED Talk-spreker Glennon Doyle geeft 5 tips

Als kind wordt ons geleerd hoe we ons moeten gedragen en wat de buitenwereld van ons verwacht. Maar wat nou als je er gaandeweg achterkomt dat het ware geluk pas begint te stromen als je de verwachtingen van de buitenwereld loslaat? Bestsellerauteur Glennon Doyle vindt dat het tijd is om gehoor te geven aan jouw innerlijke stem, want alleen die zal je naar het geluk leiden. Niet de stemmen van anderen, en niet de druk van je omgeving.

In haar laatste boek ‘Ongetemd leven’ deelt ze openhartig en compassievol haar eigen eigen verhaal, met als doel om vrouwen over de hele wereld te inspireren.

Wie is Glennon Doyle?

De Amerikaanse Glennon kampte in haar jeugd met boulimia en alcohol- en drugsverslavingen. Via haar blog Momastery begon ze in 2009 met het delen van haar verhalen en ervaringen en al gauw groeide ze uit tot activiste, influencer en spreker.

Haar TEDx talk Lessons from the Mental Hospital uit 2013 werd maar liefst 3,4 miljoen (!) keer bekeken en haar boeken werden bejubeld door types als Oprah, Brené Brown en Elisabeth Gilbert.

In de bestsellers Carry on en leef en Love Warrior schreef ze over hoe ze verslavingen overwon, en hoe ze haar huwelijk door de buitenechtelijke uitstapjes van haar man heen sleepte. En nu heeft ze zichzelf wederom opnieuw uitgevonden: 4 jaar geleden ontmoette ze stervoetballer Abby Wambach, werd op slag verliefd, vroeg een echtscheiding aan en trouwde met haar grote (en eerste vrouwelijke) liefde.

Wie ben ik en wat wil ik?

Ongetemd leven is eigenlijk meer een autobiografie dan een zelfhulpboek en leest daardoor lekker weg. Door haar eigen anekdotes te delen, zet ze je aan het denken: ‘Wil ik deze dingen echt, of wil ik het omdat anderen het van mij verwachten?’ en ‘Wie ben ik echt en waar word ik gelukkig van?’.

Net als actrice Reese Witherspoon, hebben we in bijna elk hoofdstuk wel een paar zinnen of alinea’s gehighlight. We zetten een paar lessen voor je op een rij:

1. Dapper zijn is luisteren naar jouw innerlijke stem

We vertellen mensen altijd dat ze dapper moeten zijn, maar wat betekent dat eigenlijk? Veel mensen denken dat het dapper is om iets te doen waar ze bang voor zijn, maar volgens Glennon is dat geen goede definitie.

Lees ook: Zo vind je je eigen innerlijke coach

Angst kan ook iets goeds zijn en dat wegstoppen is niet per se moedig. Het kan ook heel moedig zijn om voorzichtig, berekenend en rustig te zijn. Soms ziet dat er misschien heel laf uit, maar is het eigenlijk heel dapper. Vooral als er is geluisterd naar de innerlijke stem.

2. Kom uit de kooi

Glennon vergelijkt vrouwen met roofdieren in de dierentuin, die best haar wilde kant mogen laten zien, maar alleen als het volgens de strenge richtlijnen van de verzorgers is. Jonge meisjes krijgen namelijke vanaf een jaar of 10 te horen dat ze lief, bevallig, dienstbaar, flexibel en slank moeten zijn.

Nu wordt het tijd dat vrouwen hun wilde kant niet laten voorschrijven, maar leren luisteren naar hun diepste ‘weten’ en daar naar leven. Kom uit die kooi! Maar pas op: ga niet rebelleren als reactie op het leven van iemand anders. Dan ben je nog steeds bezig met anderen en eigenlijk niet aan je eigen kooi ontsnapt. Het gaat om leven vanuit jóuw hart.

3. Vraag geen toestemming

De mening van anderen doet er niet toe. Als ze jou proberen te vertellen wat je wel en niet zou moeten doen, zitten ze duidelijk nog vast in hun eigen vastgeroeste ideeën, terwijl een vloeiend leven zoveel waardevoller is. Dat betekent dus ook dat je van niemand toestemming nodig hebt om te doen wat je wil doen.

De moed om voor jezelf te kiezen, leidt tot een integer leven. Daar hoort ook bij dat je je grenzen leert kennen. En dan nog bij jezelf nagaan of het een weerlegbare of onbeweeglijke grens is. Heb je iets aan die basisaannames over jezelf, of werken ze je tegen? Moeilijke vragen waar alleen jij antwoord op kan geven.

Ook interessant: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

4. Laat alles er zijn

Het mens-zijn draait niet om gelukkig zijn, maar om alles voelen. Veel mensen stoppen hun werkelijke gevoel weg, om de wereld te laten denken dat ze gelukkig zijn. En dat is zonde want daarmee verlies je jezelf!

Door alles er te laten zijn, word je veerkrachtig en onafhankelijk: je kan de grootste, naarste, pijnlijkste, engste inzichten, gedachten en emoties confronteren, verstouwen en overleven. En daar word je nog beter van ook.

Als het goed is, bestaat je leven uit constante verandering, een voortdurende zelfverwerkelijking. Glennon: “If I am living bravely, my entire life will become a million deaths and rebirths. My goal is not to remain the same but to live in such a way that each day, year, moment, relationship, conversation, and crisis is the material I use to become a truer, more beautiful version of myself.”

5. ‘Niet verkeerd’ betekent niet automatisch ‘goed’

Je kunt samenwonen met een leuke partner of een prima baan hebben, maar toch een stemmetje in je achterhoofd horen dat fluistert: ‘Dit is het niet’. Waarschijnlijk is dat je innerlijke stem, die zegt dat iets dat ‘niet verkeerd’ is, niet per definitie ‘goed’ is. Of zoals Glennon het zegt: ‘fine’ is another word for ‘half dead’.

Daarom zijn die diepliggende gevoelens ook zo goed voor je: die wijzen je de weg. En dan is de volgende stap om jezelf toe te staan je voorstellingsvermogen in te zetten. Hoe kan het beter? Wat zit er achter de pijn? Wat is mijn meest waarachtige, meest prachtige leven? Durf te fantaseren, durf te wensen, durf te willen.

Zou het niet fantastisch voelen om volledig en krachtig jezelf te zijn?

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️