Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 13 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek bewijst: een relatie maakt je niet per se gelukkiger

Voor sommigen was het misschien al lang en breed duidelijk, maar over het algemeen heerst er een soort idee dat je pas mét een relatie echt af bent. Want pas met een ander aan je zijde zou je écht geluk kunnen ervaren. Alleen kan dat namelijk niet. Ofzo. Onderzoek bewijst nu (gelukkig) dat dat helemaal niet per se waar blijkt te zijn.

Een relatie blijkt helemaal geen graadmeter voor een gelukkig(er) leven, blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Positive Psychology. Vrijgezellen en mensen in een relatie kennen vergelijkbare niveaus van levenslang geluk en welzijn.

Nu heb je daar natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig, maar interessant is het zeker wel. Zeker als je denkt te hopen dat als je eindelijk de grote liefde hebt gevonden, je pas echt gelukkig kan zijn.

Niet per se gelukkiger met relatie

Het onderzoek was overigens niet zomaar een onderzoekje. De onderzoekers van Michigan State University analyseerde de relatiegeschiedenis van 7532 (!) mensen gedurende 42 jaar, van hun 18e tot hun 60e levensjaar. De deelnemers van het onderzoek werd gevraagd om hun algemene gevoel van geluk te ranken op een schaal van 1 tot 5.

De deelnemers waren gedurende die 42 jaar getrouwd met dezelfde persoon (79 procent), single of in elk geval niet getrouwd – alhoewel daar volgens ons nog een groot verschil in zit, maar dat daar gelaten – (8 procent) of hadden verschillende relaties achter de rug (13 procent). Dat laatste varieerde van het overgaan van een relatie of huwelijk tot het verliezen van je partner. Wat bleek?

Must read: Waarom we settelen voor de verkeerde persoon (en waarom dat niet erg is)

De groep die al die tijd gelukkig getrouwd was, bleek uit alle analyses helemaal niet per se gelukkiger dan de andere twee groepen die vrijgezel waren of wisselende relaties hadden. Alle groepen gaven aan ongeveer even gelukkig te zijn geweest.

Nihil verschil

Toch moet erbij gezegd worden dat uit de resultaten bleek dat de getrouwde deelnemers hun leven op een schaal van 1 tot 5 een iets hoger cijfer gaven. Maar groot was dat verschil niet.

Een getrouwd persoon gaf zijn of haar leven bijvoorbeeld een 4, terwijl een vrijgezel zijn of haar leven een 3.82 tot 3.7 gaf.

Eén van de onderzoekers, Mariah Purol, is verbaasd over de resultaten: “Dit suggereert dat wie liefde en verlies heeft gekend even gelukkig blijkt te zijn aan het einde van z’n leven dan wie nooit liefde heeft gekend.”

Geluk uit niet alleen de liefde

Het kosten wat het kost zoeken naar een levenspartner omdat dát het ultieme geluk zou brengen, blijkt dus helemaal geen zekere toekomst. Dat zegt ook professor psychologie William Chopik. Een huwelijk kan sommigen zeker gelukkig maken, maar datzelfde geluk kan je ook uit anderen factoren halen.

Denk aan hechte vriendschappen, hobby’s (bezig zijn met de dingen waarvan je gelukkig wordt) en werk bijvoorbeeld.

Zie dit onderzoek als een mooie reminder om geluk te halen uit wat je nú in je leven hebt, te doen waar je blij van wordt en als de liefde dan ineens voor je neus staat, is dat mooi meegenomen!

Meer liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️