Josephine Kay
Josephine Kay Liefde & Seks 15 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Alain de Botton over hoe de romantiek de liefde heeft verpest

De oprichter van The School of Life, Alain de Botton, hield een lezing over de liefde. Met zijn sarcastische grapjes en voorbeelden die tot de verbeelding spreken wist hij de duizenden bezoekers te overtuigen: ons romantische (ideaal)beeld van de liefde is gevaarlijk.

De Romantische stroming die plaatsvond aan het einde van de 18e eeuw en in de 19e eeuw, predikte dat iedereen een soulmate heeft en dat het voorbestemd is dat je daar de rest van je leven mee gaat delen.

Liefde heeft in deze stroming niets met praktische dingen te maken. Maar liefde bestaat uit lange wandelingen in de bergen, zomerse briesjes, ondergaande zonnen, mensen zonder banen die de hele dag kunnen liefhebben en vooral veel tijd hebben om romantisch te zijn,” aldus de Botton.

The one special person

Ook benadrukt de Botton dat in de Romantiek die one special person iedereen vervangt. “Een stel zijn is het belangrijkste wat er is. Je hebt als het ware de rest niet meer nodig en doet werkelijk álles met je man of vrouw. Seks is alleen bestemd voor je soulmate en je hebt pas seks met iemand om de liefde voor diegene te bezegelen.” Geen one night stands, scharrels of gedate voor een Romanticus.

“In Europa zijn wij de erfgenamen van dit Romantische gedachtegoed. Als je een bepaalde leeftijd bent gepasseerd en nog single bent, heb je gefaald. Dit is het archetypische script van de Romanticus. Dit is de essentie van het probleem. Want, ook al dachten de Romantici dat je nooit meer eenzaam bent als je je soulmate hebt gevonden, is niets minder waar en is de verschrikkelijke realiteit dat we altijd eenzaam zullen zijn.”

Vind je vast ook interessant: Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

De eerste keer in aanraking met liefde

De Botton vervolgt de lezing met een uitleg over hoe wij als kinderen voor het eerst in aanraking zijn gekomen met liefde.

“We leren dat we goede mensen zijn, die liefde waard zijn. Maar eigenlijk zijn we gewoon allemaal knettergek. Niemand is perfect, iedereen heeft rare gewoontes of aparte gedachtes. Dat is human nature. Als we dat allemaal zouden inzien, dat we allemaal ‘kapot’ zijn, dan zouden we een stuk vergevingsgezinder zijn tegenover anderen en zou de liefde een grotere kans van slagen hebben. Maar de Romantiek heeft geen gevoel voor humor. In de Romantiek geloofden ze dat als je echt van iemand houdt, je van álles van die ander houdt, dus ook de zwaktes.

Op deze manier geef je aan dat je altijd aan de kant van je geliefde staat. Maar, als de (in het begin zo schattige) aparte gewoontes van je partner je gaan irriteren, en je er iets van zegt, krijg je de reactie ‘Maar, ik dacht dat je van me hield zoals ik was? Waarom heb je kritiek op wie ik ben?’ Hier moeten we gaan inzien dat dit nergens op slaat. Want nee, niet alles aan jouw persoonlijkheid is loveable. Soms ben je gewoon heel irritant.”

Leren en helpen

Volgens de Botton zouden we naar de Griekse Oudheid moeten luisteren als het op liefde aankomt. “Bij de Grieken wordt liefde uitgedrukt in het houden van de perfecte delen van de ander. Zij vinden dat je de ander moet helpen te groeien als het op hun minder perfecte delen aankomt. Maar wij kunnen niet tegen kritiek van de ander en staan niet open om te leren, omdat we dat niet kennen in onze liefdescultuur.

Terwijl dit juist zo belangrijk is. Anders komen we in een vicieuze cirkel terecht waarin het geduld opraakt bij de ene (doe het op deze manier, hoe vaak heb ik je dit uitgelegd?) en de interesse bij de andere verdwijnt (ja, het zal wel, zeur niet zo). Zo leer je niet van elkaar, sta je er niet voor open en loopt het op een gegeven moment stuk.”

Niemand is perfect

Een belangrijk onderdeel van mislukte liefdes is volgens de Botton dat mensen op zoek zijn naar het perfecte plaatje dat de Romantiek ons voorgeschoteld heeft. Gaat je hart sneller kloppen als je de ander ziet, is hij/zij oogverblindend knap, kunnen jullie uren ononderbroken praten, lach je constant met de ander en wil je 24/7 bij hem of haar zijn? Nee, ‘mist’ er iets?

“Dan zijn we geneigd er mee te stoppen. Want, die ander moet toch perfect zijn?” Of, misschien lijkt het in het begin zo perfect en kom je er na een tijdje achter dat diegene niet perfect is? “Dat komt omdat de krachten van iemand altijd gelinkt zijn aan hun zwaktes. In het begin vallen we misschien op de vrije geest van iemand. ‘Zo lekker creatief en zorgeloos.’ Een half jaar later gaan jullie op vakantie en moeten jullie over een uur een vlucht halen en heeft je liefje z’n koffer nog niet eens ingepakt. Dan vraag je je af: wat is dit voor onverantwoordelijk type?”

5 tekenen dat je voorbereid op echte liefde bent

Volgens de Botton zijn er 5 belangrijke punten waaraan we kunnen merken of we klaar zijn voor echte volwassen liefde. Als we deze 5 punten serieus nemen, is de kans op slagen vele malen groter.

Je bent knettergek

Niemand is perfect, iedereen heeft een moeilijke kant. Leer dat te accepteren, behandel je geliefde desnoods als een tweejarig kind. Daar heb je ook geduld voor en die scheld je ook niet uit als hij iets fout doet.

Iedereen is imperfect

Jouw partner is extreem imperfect. Maar die knappe man of vrouw in de kroeg ook. Je kunt misschien in de verleiding komen om helemaal verliefd te worden op een ‘knappere, veel grappigere, leukere’ versie van je partner. Maar, in reality is zo’n crush net zo imperfect als jouw vriend of vriendin. Daar kom je achter zodra de roze wolk van Romantiek verdampt, en de realiteit toeslaat.

Heb lief

Als je er klaar voor bent om van een ander te houden, in plaats van om alleen van gehouden te worden, kun je echte liefde vinden. Zonder verwachtingen.

Leren en helpen

Als je er voor open staat om de ander iets te leren en te helpen én om iets te leren en kritiek te ontvangen van de ander, dan kun je groeien in een relatie.

Strijken

Accepteer dat strijken er ook bij hoort.

Meer over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️