Met deze handige kitchen hacks kan je groente en fruit langer bewaren

Je gaat naar de markt, koopt vol goede moed verse groenten en fruit, maar vervolgens ligt het na een paar dagen te beschimmelen in je keuken omdat je n├ęt iets te enthousiast hebt ingekocht. Wil je dit voorkomen? Met deze handige kichten hacks kan je jouw groenten en fruit langer bewaren en geef je ze een bijzonder smaakje.

Veel groenten en fruit hebben nu eenmaal een houdbaarheidsdatum waar je niet omheen kunt, maar door groenten en fruit te conserveren kan je de houdbaarheid verlengen en zou je er zelfs het hele jaar door (!) nog van kunnen genieten.

Conserveren

Dat klinkt goed, maar hoe werkt conserveren dan? Conserveren is eigenlijk een verzamelnaam voor alle manieren waarop je voedsel kan verduurzamen┬á– en het dus langer kan bewaren.

Bij conserveren worden ongewenste micro-organismen (zoals bacteri├źn en schimmels) gedood of wordt ervoor gezorgd dat deze niet kunnen groeien waardoor voedsel minder snel bederft.

Dit vind je vast ook interessant: De invloed van de houdbaarheidsdatum: gooi jij voedsel te snel weg?

Er zijn verschillende manieren waarop je groenten en fruit kan conserveren. Met koelen of invriezen (door kou kunnen micro-organismen nauwelijks groeien) zijn de meeste van ons wel bekend, maar heb je ook al eens geprobeerd om groenten en fruit te fermenteren, wecken of in te leggen?

Fermenteren

Fermenteren is weer terug van weggeweest. Hoewel deze bewaartechniek al eeuwenoud is, is het de afgelopen tijd vooral weer populair geworden door het hippe drankje kombucha, maar deze techniek is ook goed te gebruiken om bijvoorbeeld groenten langer te bewaren.

Wat is fermenteren dan precies? Bij fermentatie zorgen bacteri├źn, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk ├ęn houdbaarheid verandert.

Lees ook: Kombucha zelf maken: een recept voor het gezonde en lekkere drankje

In feite is fermenteren dus het laten rotten van ingredi├źnten om ze langer te kunnen bewaren, maar ook om ÔÇśnieuweÔÇÖ gerechten en smaken te maken. Op zoek naar een recept om groente te fermenteren? Dit is hoe je zelf kimchi kunt maken.

Inleggen

Een andere handige kitchen hack om je groenten en fruit langer te bewaren is door producten in te leggen. Bij inleggen worden de ingredi├źnten in bijvoorbeeld zout, zuur, suiker, siroop of alcohol gelegd.

Er worden dus conserveringsmiddelen toegevoegd waardoor je niet alleen de houdbaarheid van de ingredi├źnten verlengt, maar je ze ook een andere smaak en vaak ook textuur geeft.

Super handig en lekker, zo zijn ingelegde citroenen bijvoorbeeld hele goede smaakmakers bij andere gerechten.

Wecken

Bij wecken worden producten luchtdicht ÔÇśopgeslotenÔÇÖ in glazen weckpotten. Voorafgaand aan het wecken worden de ingredi├źnten vaak ingelegd om meer smaak te geven.

Zodra de ingredi├źnten in een (schone!) afgesloten weckpot zitten, worden de weckpotten in een weckketel – of waterbad – kort verwarmd. Op deze manier worden de potten luchtdicht gemaakt waardoor de lucht die bovenin de pot zit wordt verdreven.

Ook leuk: 6 gouden regels tegen het verspillen van voedsel (makkelijk zelf te doen!)

De afgekoelde groenten of fruit bevatten op deze manier nauwelijks lucht en daardoor minder zuurstof, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd en je producten nog jaren bewaard kunnen worden.

Handige tips

Zelf je groenten en fruit conserveren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk om zorgvuldig en steriel te werken. Als je namelijk niet hygi├źnisch genoeg werkt, kan het voedsel alsnog bederven.

Daarom een aantal tips die helpen bij conserveren en ervoor zorgen dat je succesvol je groenten en fruit kunt bewaren:

  • Ga je wecken? Gebruik dan liever meer kleine potjes in plaats van ├ę├ęn grote. Zodra je een pot opent komt er namelijk lucht bij waardoor de houdbaarheid wordt beperkt.
  • Maak je (weck)potten vooraf altijd goed schoon, zo geef je bacteri├źn die voor bederf kunnen zorgen geen kans. Dit kan je doen door ze in de vaatwasser op de hoogste stand te wassen of door de potten 15 minuten lang uit te koken op het vuur.
  • Heb je groenten of fruit ingemaakt? Vul de (weck)pot dan met behulp van een trechter. Een trechter voorkomt knoeien en zorgt er voor dat je zo steriel mogelijk kunt werken.
  • Plak na het vullen een etiket op je pot of fles met daarop de bereidingsdatum en eventueel naam van het product. De meeste ingemaakte vruchten en groenten zijn ongeopend ongeveer ├ę├ęn jaar houdbaar.
  • Bewaar de gevulde potten koel, droog en donker. Heb je een pot opengemaakt en wil je de rest van de inhoud nog bewaren? Zet hem dan in de koelkast.

Meer duurzame keukentips?

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox ­čĹç

Reageer op artikel:
Met deze handige kitchen hacks kan je groente en fruit langer bewaren
Sluiten