Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FGettyImages-509198550-e1551802619550.jpg)
Van eten houden we allemaal en van koken in onze droomkeuken natuurlijk ook. Maar wist je dat er wereldwijd 1.3 miljard ton aan voedsel wordt weggegooid per jaar? Yes, dat is even slikken. Ga maar na: de restjes rucola achterin je koelkast of de restjes van je avondeten. Ze verdwijnen soms zonder dat je erbij stilstaat zo in de vuilnisbak. Met deze tips ga je jouw voedselverspilling tegen.
Een beetje verspild voedsel, wat kan dat nou voor kwaad? Naast dat het zonde is omdat er door het verspillen van voedsel weer meer voedsel geproduceerd moet worden, lijdt 1 op de 9 mensen wereldwijd honger. Dat kan dus beter!
Per persoon gooien we jaarlijks ruim 40 kilo aan goed voedsel weg. Als je die restjes voortaan op zou eten in plaats van weggooien, bespaar je zo’n €150,-. Als iedereen dat zou doen, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Hoe? We geven je aan aantal handige tips om je keuken helemaal zero waste in te richten!
Koop ook de lelijke groenten
Bij veel supermarkten wordt er een strenge selectie gemaakt van welke groente en fruit in de schappen komen. 10 procent van de groente en fruit in Nederland wordt niet gebruikt door hun minder mooie ‘looks‘ of door overproductie! Gelukkig zijn er initiatieven daar wél iets mee doen, zoals Kromkommer. Koop bij hen je lelijke worteltjessoep, pastinaaksoep of pompoensoep.
Kook met wat je nog hebt
In plaats van koken op basis van een recept, kan je ook koken met de ingrediënten die je nog in huis hebt. Zo voorkom je dus dat je steeds half aangebroken producten in de (koel)kast hebt liggen. Het is even een kleine verandering van je mindset, maar daar kom je een heel eind mee!
Dit vind je vast ook leuk: Dit zijn de 5 principes van circulair koken
Bewaar groente en fruit goed
Heb je je appel maar half opgegeten? Bewaar hem dan in de koelkast in plaats van in de fruitschaal. Dit geldt voor alle restjes die je over hebt: stop ze in Tupperware bakjes of plak het goed af met vershoudfolie, dan gaat het veel langer mee.
Kook en doe boodschappen op maat
Ga je koken voor meerdere mensen en ga je boodschappen doen? Bereken dan goed wat je écht nodig hebt. Het is vaak (ook als je voor jezelf boodschappen doet) verleidelijk om te veel te kopen.
Sommige producten kan je lang bewaren, dus dat is geen probleem, maar bij verse producten, zul je ze na een paar dagen (als je ze niet opeet) weg moeten gooien.
Dit vind je vast ook interessant: Wat blijft er over als je je leven ontspult? (spoiler: duurzaam geluk)
Bewaar je eten voor de volgende dag
Soms maak je veel te veel eten of krijg je je bord niet op, maar is het overblijfsel net te weinig voor de volgende dag en gooi je het weg. Bewaar in plaats daarvan je eten in een handig bakje, breid het uit met wat extra ingrediënten en eet het de volgende dag als lunch. Doe er wat verse producten bij et voilà!
Gebruik je vriezer
De vriezer kan je voor veel meer dingen gebruiken dan enkel je bier of wijn snel koud krijgen, ijs in te stoppen of om brood langer te bewaren. Veel groenten kan je ook gewoon in je vriezer bewaren (de fermere groenten vooral, spinazie zal kapotgaan bijvoorbeeld). Ook de restanten van je avondmaal kan je makkelijk invriezen en wanneer je er weer zin in hebt, kan je het zo weer ontdooien! Fijne bijkomstigheid: de voedingstoffen blijven door het invriezen bewaard.
Duurzame tips voor in huis
- Luistertip: de podcast Het groene hart interviewt inspirerende mensen over duurzaamheid
- Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen
- Wow! Deze tiny houses zijn compleet duurzaam (en zien er cool uit)