Zayra Muller
Zayra Muller Psychologie 15 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze invloed hebben je vorige relaties op je huidige (liefdes)leven

Liefde kent vele vormen: de romantische liefde, liefde voor vrienden en de liefde voor familie. De eerste liefde die je hebt gekregen in het leven is de liefde van het gezin waarin je bent geboren. Die relatie is systemisch gezien dé liefde een voedingsbodem voor alle relaties in jouw verdere leven. Maar ook de ex-partners hebben een grote invloed op hoe jij nu in de liefde staat.

Lifecoach Zayra Muller legt uit hoe eerdere relaties een rol kunnen spelen in je huidige of toekomstige relaties.

De invloed van je eerste relatie

Dat eerdere relaties invloed op jouw leven hebben, zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen. Ze hebben je wellicht laten ervaren hoe de romantische liefde kan voelen, hoe jij je verhoudt tot een ander in een relatie maar ook wat je belangrijk vindt in een relatie.

Het (liefdes)leven kent geen garanties en het kan zijn dat een relatie (onverwachts) ten einde loopt. Het is hierbij van grote invloed dat je relaties innerlijk gezien goed afsluit om je hart weer te openen voor een nieuwe relatie.

Dit klinkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook lezen: Oudste, middelste of jongste? Dat kan je (liefdes)relaties op deze manieren beïnvloeden

Afsluiten of buitensluiten

Ik zie vaak in mijn praktijk dat coacheees aangeven dat zij hun ex-geliefdes hebben afgesloten omdat hun relatie voorbij is. Dat een relatie over is, is een feit. Maar dat betekent niet automatisch dat iemand zijn of haar relatie ook daadwerkelijk heeft afgesloten.

Een relatie echt ‘afsluiten’ is wat anders dan de bijbehorende gevoelens ‘buiten sluiten’. Buiten sluiten gaat over het wegstoppen van gevoelens die komen kijken bij het afsluiten van een relatie. De gevoelens worden dan letterlijk afgesloten en blijven diep van binnen zitten.

Wegstoppen van gevoelens

Dit zijn de gevoelens die nog niet helemaal verwerkt zijn omdat het wellicht te pijnlijk is of iemand er nog niet aan toe is. Dit kunnen bijvoorbeeld gevoelens zijn van: boosheid, verdriet, schuld, onuitgesproken verlangens of verwijten die zijn weggestopt.

Het wegstoppen van gevoelens is net als een bal onder water drukken. Hoe harder je probeert de bal onder water te drukken, hoe meer energie dit kost en op een moment heel hard bovenkomt. Zo werkt het ook met onderdrukte gevoelens: die blijven ergens in jouw leven rond dwarrelen als je ze buiten sluit in plaats van afsluit.

Lees ook: Dit is een brief aan mijn ex

Wellicht ben je rationeel gezien klaar met je ex-geliefde(s), maar innerlijk gezien nog niet. Dit kan een reden zijn dat je je hart nog niet kan openen voor een nieuwe liefde.

De invloed van een ex-geliefde is onbewust veel groter dan je misschien denkt. Zolang je emotioneel nog verstrikt bent met een ex-geliefde, vind je nog niet de ruimte en rust in jezelf om los te kunnen laten.

Op een goede manier afscheid nemen

Het kan zijn dat een ex-geliefde zo belangrijk is geweest, dat je het lastig vindt om je open te stellen voor een nieuwe partner. Dit betekent dat je je hart op een diep niveau op slot hebt gezet. Zeker bij meerdere ‘afgesloten’ relaties wordt de laag ongemerkt steeds wat dikker.

Het klinkt misschien duaal, maar juist de liefde die je meedraagt voor eerdere geliefdes, maakt het mogelijk om je hart te openen.

Het is hierbij essentieel dat je op een goede manier afscheid neemt en je eerdere geliefde afsluit – ‘in je hart sluit’ in plaats van buiten sluiten – ‘het af te sluiten’. Afsluiten gaat over van herkennen, erkennen en accepteren wat er werkelijk speelt in jouw binnenwereld.

Zo kom je vrij van je ex

Vrijkomen van je ex kan door de waarheid te erkennen, gevoelens toe te laten en bepaalde systemische zinnen uit te spreken. Je kan dit doen met een professional middels een systemische opstelling of door onderstaande oefening te doen.

Deze innerlijke houding gaat over jouw gevoelswereld (innerlijke houding) en mind-set ten opzichte van jouw ex-partner. Het helpt om deze zinnen op te schrijven en uit te spreken, ze komen uit het boek van Els van Steijn, de Fontein:

  • Ik heb je liefgehad/je hebt veel voor me betekend, ook al neem ik nu afscheid van je.
  • Ik heb je graag gegeven wat ik je geschonken heb.
  • Dankjewel voor het vele goede dat je mij hebt gegeven. Dat houd ik in ere.
  • Voor dat wat tussen ons is misgegaan, neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik laat de verantwoordelijkheid voor het deel dat van jou is bij jou.
  • Al het goede uit onze relatie neem ik mee naar de toekomst. Dank je wel hiervoor.

Op deze manier sluit je je ex-geliefdes in je hart met een vorm van respect en dankbaarheid voor wat er was. Je bent klaar om door te gaan en zo ontstaat er rust en ben je innerlijk gezien beschikbaar voor iemand anders. Je bent namelijk niet meer ‘negatief’ gebonden aan je ex-geliefdes.

Zayra is (master) coach en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar expertise ligt bij het coachen en ontwikkelen van zelfinzicht. Zij maakt gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werken, TimeLine Therapy, aandachtstraining en diverse gesprekstechnieken. 

Meer over (familie)systemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️