Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 29 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

De methode van Gottman – hoe de Einstein van de liefde te werk gaat in zijn therapie

Het heeft bijna 40 jaar (!) geduurd, maar dan heb je ook wat. Psycholoog John Gottman ontdekte de essentiële elementen die zouden leiden tot een langdurige en gezonde relatie. Inmiddels weet Gottman dankzij zijn eigen methode – The Gottman Method – binnen een mum van tijd of een relatie kans van slagen heeft. Of niet. 

Hebben jullie kans op een langdurige, duurzame en gezonde relatie? Of is de kans groot dat je relatie vroeg of laat zal eindigen? Gottman – ook wel de Einstein van de liefde genoemd – werkt als psycholoog aan de Universiteit van Washington, schreef 40 boeken over wanneer de liefde ‘werkt’ en heeft inmiddels ook zijn eigen instituut: het Gottman Institute.

The Gotman Method

In dit onderzoek op Journal of Marriage and the Family vroeg Gottman 130 (net getrouwde) koppels een vragenlijst in te vullen. Op basis van hun emoties, gezichtsuitdrukkingen, manier van praten en de negatieve én positieve woorden die zij gebruikten, voorspelde hij na 15 minuten praten of zij gingen scheiden of niet. Naar eigen zeggen had het bij 83 procent van de stellen goed.

Dit vind je vast ook interessant: De 7 beste relatieadviezen die je ooit zult krijgen (van psycholoog John Gottman)

Voor wie nu denkt: ‘Hoe kan hij dit zo voorspellen? En in hemelsnaam richtlijnen voor íédereen opstellen?’. Goede vraag. Maar dat punt heeft hij getackeld door meer dan 3000 verschillende relaties te bestuderen van verschillende mensen uit verschillende levensfases. Inmiddels zegt hij met zekerheid 9 componenten te kunnen noemen die voorspellen of een relatie zal slagen.

Hoe werkt die voorspelling?

De methode is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat negativiteit een enorme invloed heeft op de hersenen. Negatieve emoties hebben namelijk een grotere invloed op een relatie dan positieve emoties. De therapie is daarom gefocust op elkaar begrijpen en het gedrag zo aanpassen, dat de partners elkaars behoeften kunnen vervullen, ruzies kunnen controleren maar óók hoe zij aan hun dromen kunnen werken. Toch best lastig hè, die liefde?

Uiteindelijk heeft al zijn kennis geleid tot The Gottman Method. Een therapie voor koppels die hij met zijn vrouw Julie Gottman heeft opgezet.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Relatietherapie is altijd een goed idee

Dat je alleen relatietherapie nodig hebt wanneer jullie relatie is zwaar weer verkeerd, is inmiddels een ouderwetse gedachte. Deze therapie – en eigenlijk elke andere relatietherapie – is relevant wanneer je in het eerste stadium van je relatie bent, je relatie op een gezonde manier wilt onderhouden en inderdaad óók wanneer jullie even door de sh*t gaan. Alle therapieën zijn gebaseerd op de patronen van koppels en hoe zij op elkaar reageren.

Gottman gaat een stapje verder dan een therapiesessie van een uurtje en trekt er 2 tot 4 dagen voor uit wanneer een stel een relatiecrisis doorgaat.

Lees ook: Dit is de grootste mythe op het gebied van de liefde

Hoe ziet zoiets eruit? Je bespreekt hoe jullie relatie tot stand is gekomen, jullie beoordelen je relatie (ook de onderwerpen waarover jullie het niet eens zijn), je loopt samen de punten door van een gezonde relatie en uiteindelijk leer je in nog meer stappen hoe je dit toepast en vasthoudt.

Inmiddels is de therapie zo populair dat Gottman niet alle sessies zelf geeft maar zijn er heuse Gottman Method-gekwalificeerde relatietherapeuten rondlopen die je met liefde helpen (weer) een superrelatie te krijgen.

Liefde is mooi, maar om een relatie te onderhouden, zul je hard moeten werken; en gelukkig maar. Anders zouden jullie nooit samen groeien!

Meer werk van Gottman lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️