Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 29 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Omgaan met de negatieve energie van een ander: zo doe je dat

Of je nu wel of niet in aura’s gelooft, iedereen kent wel mensen die standaard een negatieve energie om zich heen lijken te hebben. Ze zien het glas altijd halfleeg, zijn #dramaqueens ten top en betrekken constant iedereen bij afgunstig geroddel. En als ze niet roddelen, houden ze je wel bezig met de negatieve dingen in hun eigen leven.

Omgaan met de negatieve energie van een ander is niet altijd makkelijk, zeker niet als het mensen zijn met wie je wel regelmatig contact moet hebben (zoals collega’s). Met deze tips laat je je toch niet meeslepen in de negativiteit.

Laat je niet verleiden tot discussies of meeroddelen

Roddelen is vaak verleidelijk, omdat het veiligheid, steun en erkenning biedt om samen met iemand over een ander te praten en het met elkaar eens te zijn. Maar ook als je het niet met de negatieve persoon eens bent, word je nog weleens meegetrokken in hun negativiteit door bijvoorbeeld de discussie aan te gaan. Beide dingen zijn niet handig, omdat de negativiteit op die manier ook op jou overslaat.

Verander van onderwerp

Niet meedoen aan het gesprek is één ding, maar soms betekent dat alsnog dat je het geklaag van de ander moet aanhoren. Wat je nog beter kunt doen, is zelf het gespreksonderwerp veranderen. Het mag dan een band smeden om samen negatief te praten, maar het smeedt ook een band om het eens te zijn over iets positiefs.

Het is misschien een uitdaging om iets te vinden waar mensen met een negatieve energie enthousiast over zijn, maar zeker de moeite waard. (Disney-films al geprobeerd?)

Maak onderscheid tussen positieve en negatieve energie

Soms kan het helpen om de energieën te visualiseren. Beeld je een ‘walm’ van negatieve energie om de andere persoon in en doe hetzelfde met jezelf, maar dan met positieve energie. Laat die twee botsen in plaats van in elkaar overvloeien. Op die manier kun je soms beter onderscheid maken tussen je eigen humeur en dat van een ander.

Realiseer je dat het niet jouw schuld is

Als je wat onzeker bent, heb je misschien de neiging te denken dat de andere persoon chagrijnig is door jouw schuld, dat hij of zij boos op je is. Plottwist: dat is niet zo. Rasechte pessimisten behandelen iedereen negatief, en het is belangrijk om dat niet op jezelf te betrekken.

Verminder het contact

Het contact met mensen met een negatieve energie verbreken, kan lang niet altijd – maar verminderen soms wel. Spreek die collega alleen tijdens vergaderingen en niet ook nog bij het koffiezetapparaat. Nodig die tante misschien wel uit voor het kerstdiner, maar ga dan niet naast haar zitten. En app die vriend die je al te lang kent om nu nog afscheid van te nemen gewoon eens wat minder.

Meer lezen over negatieve energie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.