Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 10 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is de kracht van complimenten (dus huur vooral een vriendje voor Valentijnsdag)

Complimentjes zijn als kleine cadeautjes, las ik laatst ergens. Je geeft ze binnen vijf seconden, ze zijn gratis en maken iemand tóch ontzettend blij. Zeg nou zelf: als een onbekend iemand op straat tegen je zegt dat je zulke leuke schoenen draagt, loop je een uur later toch nog steeds met een glimlach rond? Complimenten zijn onmisbaar voor onze sociale interacties; niet alleen het geven, maar ook het ontvangen. Ze hebben zelfs zoveel effect dat ze ons meer motiveren dan een cashbonus, schreven we al eerder. Ja, echt! Voor het onderzoek werden medewerkers van een bedrijf ingedeeld in vier groepen. Een vierde zou een cash bonus krijgen als ze een bepaald target haalden aan het eind van de week, een andere groep zou een pizza krijgen voor hetzelfde werk, weer een andere groep een compliment van de baas en een kwart van de werknemers kreeg helemaal niets.

Hoewel het slechts een bonus van 25 euro was, verwachtten de onderzoekers toch dat dat de beste motivatie zou zijn. Van 25 euro kun je zelf immers minstens twee pizza’s kopen, en het is al helemaal meer waard dan een compliment. Toch was de uitkomst anders dan verwacht: de mensen die een geldbonus zouden krijgen, presteerden zelfs 13,2% slechter dan de mensen die helemaal geen bonus zouden krijgen. Complimenten verhoogden de productiviteit daarentegen aanzienlijk.

Dit vind je vast ook interessant: Heb je last van bindingsangst? Zo verbeter je je relatie.

Beter werken

Van complimenten krijgen ga je dus beter presteren, wezen ook andere studies uit. Japanse onderzoekers deden bijvoorbeeld een test met 48 volwassenen die een oefening met een toetsenbord moesten doen (zo snel mogelijk een bepaald patroon typen met hun vingers). Een derde van de deelnemers kreeg complimenten over zijn eigen werk, een andere groep zag toe hoe anderen complimenten kregen, de laatste groep kreeg resultaten in een grafiek te zien. Misschien niet verrassend, maar de groep die direct complimenten kreeg, was de volgende dag beter in de oefening.

Maar complimenten hebben niet alleen een positieve invloed op je werkprestaties, ook daarbuiten hebben ze effect. Zo zijn complimenten goed voor je sociale interactie én voor je algemene geluksgevoel, aldus Huffington Post.

Striatum en dopamine

Maar hoe werkt dat dan allemaal in je hersenen? Zowel cash als complimenten activeren een bepaalde regio van je brein, de striatum. De striatum is onderdeel van de regelkring voor het versterken, afremmen en bijsturen van je motorische activiteiten; dat verklaart waarom je beter wordt in je werk als je complimenten ontvangt.

Daarnaast komt er dopamine vrij in je hersenen als je een positieve opmerking ontvangt. Dopamine geeft ons een goed gevoel. Omdat het beloningssysteem geactiveerd wordt, gaan we ons ook beter gedragen in de hoop vaker complimenten te krijgen.

Huur een vriendje

Genoeg voordelen dus, maar hoe zorg je ervoor dat je dan ook genoeg complimentjes krijgt? Simpel: huur een vriendje op Valentijnsdag! Ja, dat klinkt misschien een beetje raar, maar het is een enorme hit in Tokyo voor alle single vrouwen. In Nederland zou het misschien minder geaccepteerd worden om te faken dat je een relatie hebt, maar hey, een dagje extra liefde kan geen kwaad.

Beautify.nl organiseert een Valentijnsactie die het mogelijk maakt om eenmalig een vriendje – óf bekende Nederlander – te huren, zodat je niet alleen bent op 14 februari. Helemaal gratis! Je kunt kiezen uit acht verschillende mannen, waaronder een model en de barman uit First Dates (die met die mooie ogen, ja).

Tot en met 12 februari kun je jezelf (of een vriendin) gratis aanmelden op beautify.nl/valentijn. Twee dagen later ontvang je dan weliswaar niet je droomman zelf, maar wél een aantal verrassingen, waaronder een videoboodschap en andere berichtjes. De eerste duizend aanmeldingen krijgen sowieso een speciaal cadeautje… Kom maar op met die complimenten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️