Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 9 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Yoga: hoe pak je de draad weer op? Deze tips helpen je de mat op

Heb je het te druk, ben je te moe of is je schema om welke reden dan ook helemaal omgegooid? Mis je het om wakker te worden met je favoriete yoga flow? Deze tips helpen je weer de yogamat op. Er zijn van die periodes waarin je extra goed voor jezelf zorgt. Je eet wat goed voor je is, mediteert en komt tot rust met je favoriete asana’s op de yogamat. En soms heb je van die dagen waarin je nergens aan toekomt, maar geen paniek deze tips helpen je om de draad weer op te pakken.

De draad op pakken

Ijzeren discipline bereik je niet in één dag, en ook niet in 21 dagen zoals vaak wordt gezegd. Volgens onderzoek duurt het 66 dagen om nieuwe gewoontes aan te leren. En ook dat staat niet in steen geschreven, want de één heeft meer tijd nodig dan de ander. Toch is het handig om in gedachte te houden dat ons brein gewend is aan oude gewoontes. Als je voorheen drie dagen per week op de mat stond, is het makkelijker om die gewoonte op te pakken dan waneer je net begonnen bent met yoga.

Yoga every damn day

Je hebt de hashtag #yogaeverydamnday vast wel voorbij zien komen in je tijdlijn op Instagram. De hashtag telt 14.302.355 posts, dus zo gek is dat niet. Laat je niet ontmoedigen door befores and afters van yogi’s die in een jaar tijd indrukwekkend gegroeid zijn. Om te beginnen zijn dat vaak yogadocenten in spé en tenzij jij die ambitie ook hebt, is het niet nodig om elke dag zwetend de mat af te komen.

Die prikkels op social media werken vaak averechts, maar onthoud dat yoga zóveel meer is dan moeilijke asana’s zoals de vrschika a.k.a. de schorpioen. Yoga is een levenswijze waarin liefde centraal staat, het draait om juist handelen (dharma) en geweldloosheid (ahisma). En onthoud dat de tadasana (berghouding) en savasana (lijkhouding) ook enorm effectief zijn voor je lichaam en geest. Al helemaal als je bewust ademhaalt.

Waarom mediteren voor het slapen gaan het nieuwe zandmannetje is

Kleine stapjes

Ben je normaal gesproken vijf dagen in de week te vinden in de yogastudio? Maar is het nu zeker twee maanden geleden dat je er voor het laatst was? Bouw het dan langzaam op, want anders overbelast je je lichaam en veroorzaak je blessures. En dan ben je nog verder van huis. Neem de tijd er is geen haast en zoals je vast wel eerder van je yogadocent hebt gehoord: accepteer je houdingen zoals ze nu zijn. Je bent precies waar je moet zijn!

Prioriteiten stellen

We maken tijd vrij voor hetgeen wat belangrijk voor ons is. Het komt allemaal neer op prioriteiten stellen. Er zijn nou eenmaal periodes waarin je drukker bent dan normaal gesproken. Daar is verder niets mis mee, maar een eindeloze to do list werkt niet. Als je geen tijd hebt om tot rust te komen, gaat het vaak mis en voor je het weet heb je een burn-out.

Een oud spiritueel gezegde luidt: mediteer twintig minuten per dag, tenzij je het te druk hebt, mediteer dan één uur. De achterliggende gedachte is duidelijk, het is belangrijk om tijd vrij te maken om tot rust te komen. Als je yoga mist en het je rust brengt gun jezelf dan die tijd.

Meer yogafilosofie:

Blijf up to date van de beste artikelen die je aan het denken zetten! Meld je aan voor Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️