Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 18 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Net zo gelukkig zijn als de Dalai Lama? Dat kan

De Spaanse José Antonio Manchado (1976) is meditatieleraar, healer en geluidstherapeut. De bijzondere bewustzijnsoefeningen die hij toepast en nog elke dag traint, leerde hij door zijn jarenlange vriendschap met Tibetaanse lama’s en monniken. José is regelmatig in Amsterdam, geeft workshops en retraites én schreef het boek ‘Be happier than the Dalai Lama’. Naadje van de kous, please!

José groeide op in Lanzarote, een van de Canarische Eilanden. Op zijn 19e, na de dood van een geliefd familielid, begon zijn zoektocht naar antwoorden.

Zoektocht naar antwoorden

Tijdens die zoektocht naar wijsheid kwam hij terecht bij Tibetaanse leraren, waaronder de bekende Akong Rinpoche. Die stelde hem de vraag: waarom wil je boeddhist worden, als je boeddha kunt zijn? José legt uit: “Eigenlijk vroegen ze me vooral om niets te geloven. Omdat geloof volgens hen een second hand knowledge is, iets dat niet je ervaring is. Geloven scheidt je van je ‘ware zelf’. De weg om daar te komen is stilte. Je komt er niet door geloof in verhalen of concepten.”

“Ze waren zo goed om hun simpele tools, of bewustzijnsoefeningen, met me te delen en dat transformeerde letterlijk mijn leven en mijn mind. Om een lang verhaal kort te maken: ik was niet alleen hun leerling, maar ik raakte met hen bevriend. Ze deelden hun liefdevolle, non duale kijk op het leven met me; hun simpele dagelijkse oefeningen, hoe ze elkaar hielpen door de kracht van liefde en compassie, de manier waarop ze observeerden, hoe ze omgingen met emoties, enzovoort. Nadat ik alles beoefende wat ze me leerden, transformeerde ik op zo’n diep niveau dat ik gewoon geen andere keuze had dan het delen met de rest van de wereld.”

Zijn wijsheid deelt José, naast verschillende workshops en retraites, dit jaar tijdens de Inner Peace Conference in Amsterdam: “Het wordt mijn tweede keer op dit prachtige evenement, en ik doe dit jaar twee performances. Eerst spreek ik over the healing power of love. Dat wordt echt een life changing ervaring: hoe leef je zonder angst en écht vrij. We gaan voorbeelden ervaren van hoe healing werkt. En ik heb daarvoor een speciale gast uitgenodigd: een oud-patiënt die van het vierde stadium van de ziekte van Hodgkin genas in zeven maanden. Hij is dan in Amsterdam om zijn boek te promoten en deelt zijn verhaal over hoe hij zichzelf transformeerde met al zijn wijsheid en we horen daarmee een totaal andere versie van de ziekte. Mijn tweede performance is een harmoniserend concert en een ‘gong-bath’ waarin alle deelnemers contact kunnen voelen met hun inner peace en de helderheid van geest.”

Healing

De healingmethode die José leerde is het Tibetaanse ‘Shin-do’: “Het is een 2500 jaar oud energetisch Tibetaans healingsysteem, gecreëerd door Tibetaanse monniken om mensen, dieren en planten te genezen. Letterlijk betekent Shin-do: ‘het pad van vibrational healing‘. Elke cel en elk orgaan in ons lichaam vibreert op een bepaalde frequentie. Als een orgaan gezond is, is de vibratie in harmonie met de rest van het lichaam. Als de frequentie verandert, wordt de harmonie verbroken en ervaren we ongemak, pijn of ziekte. Shin-do brengt de frequenties naar hun natuurlijke staat van welzijn. Het kan beperkende gedachten, angst of stress verwijderen met als resultaat dat gezondheid hersteld of verbeterd kan worden als de patiënt meewerkt met het healing-proces.”

Ook interessant: 3 opvoedtips van de Dalai Lama

Dat klinkt vrij ongelofelijk, maar iedereen kan het, zegt José: “Het is eigenlijk heel makkelijk en leuk. En er kunnen echt wonderen ontstaan. Het maakt bovendien niet uit wat voor religie of filosofie je aanhangt, iedereen kan het leren. Er zijn zelfs kinderen van vijf jaar oud die dit beoefenen. Als je naar de natuur kijkt, zie je ook dat alles heel simpel is, zonder regels. En zo werkt Shin-do ook. Zonder overtuigingen, zonder regels, zonder denkbeelden of dualiteit als: ‘goed of slecht’. Het is puur leven dat angst oplost.”

Gelukkiger dan de Dalai Lama?

In 2015 schreef José zijn wijsheden op in het boek ‘Be happier than the Dalai Lama’. Onvermijdelijk vragen we hem natuurlijk hoe we dat nou kunnen bereiken, ultiem geluk. José: “Geluk is begrijpen en ervaren wie je werkelijk bent. Het is het laten vallen van álle ideeën en concepten die je leerde over geluk. Geluk gaat niet om dingen hebben. Dat is conditioneel, voorwaardelijk geluk. Geluk is well-being; being well with yourself. Kalm zijn, helder van geest zijn, je ware zelf kunnen uiten en dat delen met anderen. We zijn hier om liefde en onze ware expressie te delen. Geluk is de vrijheid om dat te doen.”

Luister ook: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

En dat kunnen we allemaal ervaren? “Absoluut! Iedereen! We moeten alleen al onze beperkende overtuigingen laten vallen. Het is daarin belangrijk om te stoppen met het volgen van al die gedachten. Al die angstige stemmetjes die levensvreugde ontkennen en ons in survival modus laten leven. Met andere woorden: de mind en het hart samen laten werken in de richting van onze droom en waar we écht van houden in het leven. En je hoeft daarvoor geen goeroe of regels te volgen, alleen de beste leraar die je ooit zal vinden: je eigen inner being. Je hart.”

Dalai Lama

Het boek beantwoordt de diepere vraag: wat maakt spirituele leraren – zoals de Dalai Lama – zo gelukkig en levendig? Er staan veel bewustzijnsoefeningen in het boek, die helpen contact te maken met je innerlijke staat van geluk, die volgens José voorbij alle theorieën en verhalen gaat. In elk hoofdstuk lees je wat Tibetaanse leraren zouden doen in een bepaalde, uitdagende situatie. En nog belangrijker: wat zouden ze niét doen.

Een tipje van de sluier? “Plaats jezelf niet in een specifieke positie; oordeel niet, vooral niet over jezelf. Laat jezelf en anderen in vrede zijn. Wees dankbaar en leer van elke situatie in het leven. Volg je dromen en uit hoe je werkelijk bent. Maak van inner peace de grootste prioriteit in het leven. Leer hoe je jezelf loskoppelt van gedachten, leer hoe je mediteert. En zoek elke dag naar manieren om je vrijer te voelen.”

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️