Sophie Borghouts
Sophie Borghouts Voeding 20 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Vaker biologisch eten? Dit zijn een aantal redenen waarom je dat zou moeten doen

De populariteit van biologisch eten blijft groeien. Volgens het economisch bureau van ABN Amro geven Nederlanders steeds meer uit aan biologische voeding. Een aantal jaar geleden telden consumenten hiervoor in totaal bijna 1,1 miljard euro neer, vooral voor biologische koffie, thee, koek en cacao. Daarmee was ‘biologisch’ goed voor een kleine 3 procent van het voedingsbudget. De verwachting is dat dit aandeel komende jaren verder groeit naar 5 procent.

Een aantal jaren geleden zag je nog nauwelijks biologische producten in de schappen van de supermarkt en was de biologische winkel een plek voor geitenwollen sokken. Tegenwoordig is in alle grote steden in elk buurtje wel een organic store te vinden. Biologisch is hip, verantwoord en niet meer weg te denken. Maar waarom kiezen mensen nou steeds vaker voor biologisch?

Zo natuurlijk en schoon mogelijk

Het verschil tussen biologische en niet-biologische voeding is dat bij de productie van biologische voeding mens, dier en milieu zo min mogelijk worden belast. Niet-biologische boeren en tuinders gebruiken chemische middelen om ongewenste insecten en plantenziekten te bestrijden. Restanten hiervan blijven achter op én in onze voedselproducten. Ook groente en fruit bevatten – vaak schadelijke – chemische bestrijdingsmiddelen. En dat terwijl ze van nature juist boordevol gezonde stoffen zitten, zoals vitaminen, mineralen en vezels.

Zonder bestrijdingsmiddelen zouden deze belangrijke voedselproducten beduidend gezonder zijn. Daarnaast is landbouwgif ontzettend slecht voor ons milieu, de planten en dieren die daarin leven en voor de drinkwaterkwaliteit. Bovendien is het niet nodig: telen met weinig of geen bestrijdingsmiddelen blijkt heel goed mogelijk. Zo worden er bij de teelt van biologische gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, wat zorgt voor minder druk op de natuur.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Dieren die voor de productie van biologisch vlees worden gebruikt krijgen zo min mogelijk antibiotica toegediend en alleen biologisch voer te eten. Daarnaast worden bij de verwerking van biologische voedingsmiddelen geen chemische kleur,- geur-, en smaakstoffen en andere hulpstoffen toegevoegd. Kortom, biologische producten zijn zo natuurlijk en schoon mogelijk.

Je gezondheid

Er bestaat veel discussie over het onderwerp biologische voeding en of dit nu wel of niet gezonder voor je is. Als we kijken naar de hoeveelheid vitamines en mineralen in biologische en niet-biologische groenten en fruit, dan verschillen deze niet ongelofelijk veel. Het ware verschil blijkt te liggen in de hoeveelheid actieve plantenstoffen en het aantal giftstoffen dat je binnen krijgt onder andere via chemische bestrijdingsmiddelen.

Actieve plantenstoffen

Biologische groenten krijgen geen hulp van gewasbeschermers en moeten zichzelf verdedigen tegen indringers en maken daardoor bijvoorbeeld meer antischimmelstoffen aan. Een voorbeeld hiervan zijn salvestrolen. Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden.

Deze bittere stoffen hebben een kankerremmende werking. Kankercellen sterven af, terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven. Ook blijken biologische gewassen meer antioxidanten te bevatten, die veel goeds kunnen doen voor onze gezondheid.

Blootstelling aan pesticiden via voedsel

Onderzoekers verbonden aan de IVL Swedish Environmental Research Institute hebben afgelopen jaar een kleinschalig onderzoek uitgevoerd naar de hoeveelheid chemische stoffen die het lichaam uitscheidt via de urine na het eten van niet-biologische voeding, en of deze hoeveelheid daalt als wordt overgeschakeld op biologische voeding.

Lees ook: Waarom biologisch eten niet zo veel voor het milieu doet (en wat je dan wel kunt doen)

Voor het onderzoek deed een gezin met twee volwassenen en drie kinderen mee dat normaal gesproken geen biologische voeding eet. Het gezin werd gevraagd eerst een bepaalde periode niet-biologische voeding te eten en vervolgens uitsluitend biologische voeding. Er werden urinemonsters van alle gezinsleden genomen en deze werden in een laboratorium geanalyseerd om te kijken hoeveel en welke bestrijdingsmiddelen erin voorkwamen.

De onderzoeksresultaten toonden onomstotelijk aan dat het lichaam bestrijdingsmiddelen absorbeert in het lichaam en vervolgens uitscheidt via de urine. Ook werd duidelijk dat het lichaam een bijna schokkende hoeveelheid minder chemische stoffen uitscheidt als geheel biologisch wordt gegeten.

Betere kwaliteit en smaak

Het vermijden van pesticiden en bestrijdingsmiddelen en zorg dragen voor het milieu zijn al genoeg redenen om te kiezen voor biologische producten. Maar daarnaast zijn ook de kwaliteit en de smaak van verse natuurlijke producten een groot voordeel. Stikstof speelt hier een belangrijke rol.

In biologische bodem komt stikstof langzaam vrij in planten, waarna zij op een rustig tempo kunnen groeien. Een bodem die regelmatig wordt bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen bevat vele malen meer stikstof, waardoor fruit en groenten een stuk sneller groeien.

Must read: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Hierdoor hebben ze veel minder tijd en energie om nutriënten te ontwikkelen. De grote hoeveelheid stikstof in de grond zorgt er ook voor dat planten veel meer water opnemen. Dat is de reden waarom niet-biologische tomaten of meloen vaak zo waterig zijn en weinig smaak hebben.

Kies bewust

Het Zweedse onderzoek stelt ons gelukkig gerust dat we toxische stoffen kunnen afbreken en uitscheiden. Wat we niet zeker weten is hoeveel van de toxische stoffen die je binnen krijgt ook daadwerkelijk het lichaam weer verlaten. Je lichaam is dus in staat om zichzelf te reinigen, maar het liefst wil je er natuurlijk voor zorgen dat die toxische stoffen überhaupt niet in je lichaam komen.

Door uitsluitend biologisch te eten wordt de hoeveelheid chemicaliën en andere toxische stoffen die je via voeding binnenkrijgt sterk verminderd, waardoor het risico op negatieve lange termijneffecten op de gezondheid wordt verlaagd. Toch zal niet een enkel product maar de samenstelling van het totale pakket eten en drinken dat je tot je neemt bepalen hoe gezond je eetpatroon uiteindelijk is.

Als het om je gezondheid gaat kun je best een keer kiezen voor een niet biologisch product. Als je op dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur wil letten, zijn biologische producten de beste keuze.

Dit is een Amerikaanse lijst, voor informatie over Nederlandse producten kan je het beste gebruik maken van de Giftmeter.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️