Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 18 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Biodynamische wijn: wat is het precies en waar drinken we het?

We gaan steeds bewuster om met het milieu, maar ook met ons eigen lichaam. ‘Our body is our temple’, dus de bewuste drinker kiest tegenwoordig graag voor een biodynamische wijntje. Een biody-watte? Wijn die met nóg strengere regels geproduceerd wordt dan biologische wijn. Wat is het precies en waar drinken we het? 

Bij de productie van biodynamische wijnen wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar worden er homeopathische kruidenmengsels gebruikt, die de groei van de wijnstokken bevorderen en positieve krachten in de bodem brengen.

Daarnaast maakt de biodynamische wijnboer gebruik van zogenaamde kosmische krachten en wordt er oogst- en snoeitijd aangepast aan de stand van de maan.

Beetje zweverig? Misschien. Maar het smaakt wel extra puur.

Biodynamische landbouw

De biologisch dynamische landbouw is een vorm van landbouw die gebaseerd is op de principes van filosoof Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie.

Zo’n 100 jaar geleden gaf hij al landbouwcursussen aan boeren om ze te leren dat landbouw moet sámenwerken met de natuur, in plaats van haar op te jagen en uit te buiten. Waarom? De kunstmest was toen net uitgevonden en veel boeren maakten zich zorgen over de industrialisering van de landbouwsector.

Lees ook: Waarom krijg je hoofdpijn van rode wijn? (en nee, het is niet sulfiet)

Steiner zag de aarde als een organisme dat een samenhang kent tussen dieren, planten, bodem en de kosmos en vreemde elementen dient te vermijden. Hij streefde naar een holistische kijk op het boerderijleven en zelfvoorzienende landbouw.

Een eeuw later lijkt zijn theorie pas populair te worden, nu we massaal door krijgen dat we moeten leren samenleven met de natuur. Net als een goede relatie met je buurman en je partner, is een goede relatie met de natuur van groot belang. We hebben elkaar nodig!

Biologische wijn versus biodynamische wijn

Als je weleens biologische wijn hebt gedronken, zal je waarschijnlijk het verschil met ‘normale wijn’ wel hebben ontdekt. Deze wijnen hebben vaak veel meer karakter dan conventionele wijnen. Biologisch betekent dat de wijnboer geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest heeft gebruikt en dat proef je.

Bij biodynamische wijn doet de wijnboer daar nog een stapje bovenop en maakt hij de wijngaard liever sterk om zichzelf tegen ziektes en ongedierte te beschermen dan te spuiten tegen deze dingen. Dat doet de wijnboer door natuurlijke preparaten in homeopatische hoeveelheden (we hebben het over enkele grammen per hectare) over de wijngaarden te spuiten.

Snoeien als de energie naar beneden gaat

Daarnaast volgt de wijnboer bij biodynamische wijnbouw de zaaikalender van Maria Thun. Daarop kan je lezen of de energie naar beneden dan wel omhoog gaat (net zoals eb en vloed wordt dit door de maandstand bepaald) en dat gebruikt de wijnboer als leidraad voor het doen van zijn werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder. Zo zal hij bijvoorbeeld alleen snoeien als de energie naar beneden gaat.

Must read: De impact van klimaatverandering op wijn (is er straks geen cabernet sauvignon meer?)

In 2015 bleek uit onderzoek door de Universiteit van Glasgow dat biodynamische landbouw één van de meest duurzame landbouwmethoden is in de moderne landbouw.

Het heeft geen nadelige effecten op het milieu, produceert geen afval, omdat alles dat normaal gesproken als afval wordt beschouwd, naar andere delen van het bedrijf wordt gerecycled.

Waar drinken we biodynamische wijn?

Bij veel biologische winkels maar ook bij grote wijnhuizen en wijnhandelaren zoals Gall & Gall, kun je biodynamische wijnen kopen. Let goed op het Demeter-keurmerk, genaamd naar de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Wijnen met dit keurmerk hebben bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan.

Ook in veel restaurants kun je tegenwoordig biodynamische wijn drinken. Een kleine Google-ronde leert ons dat je in Amsterdam onder andere bij Glou Glou, Restaurant DS, De Ceuvel, Buffet van Odette, Choux en Jacobsz, aan het juiste adres bent.

Meer over wijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Biodynamische wijn: wat is het precies en waar drinken we het?
Sluiten