Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 5 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat voetreflexologie kan betekenen voor je gezondheid (en voor je slaap!)

Je kan ermee wandelen, dansen, springen, rennen, ze zorgen ervoor dat je de deur uit kan en dragen de hele dag door je gewicht. Je voeten zijn onmisbaar en doen zoveel voor je! Maar toch vinden we onze voeten vaak lelijk en besteden we er weinig aandacht aan. Enorm zonde, want je voeten kunnen meer voor je betekenen dan je denkt.

Je voeten masseren is niet alleen heel fijn, voetreflexologie kan ook veel betekenen voor je gezondheid. Door op bepaalde drukpunten op de voeten te focussen, wordt de doorbloeding in bepaalde organen geprikkeld, begint de energie weer te stromen en herstelt of versterkt je lichaam.

Voetreflexologie kan zo helpen om je meer te ontspannen, meer energie te krijgen, maar ook bij zaken als migraine en menstruatieklachten.

Voetreflexologie en je gezondheid

Voetreflexologie is een eeuwenoude geneeswijze (en dan hebben we het ook écht over eeuwen, het gaat terug tot zeker 3000 jaar voor Christus) die lichaam en geest in balans zou brengen.

Bepaalde zones op je voeten staan in verbinding met de organen, spieren en zenuwen in je lijf. Door de zones te stimuleren (door erop te drukken en ze te masseren) worden deze gebieden aangewakkerd waardoor energie gaat stromen.

Ook interessant: De kracht van (zelf)massages volgens Ayurveda

Je voeten zijn als het ware een soort plattegrond voor het lijf. In je voeten eindigen de zenuwen van alle organen en klieren. Zo staat je grote teen bijvoorbeeld in verbinding met je hersenen en in geval van oorpijn moet je bij de kleine teen zijn.

Voetreflexologie is een fijne, natuurlijke behandelmethode bij allerlei klachten, zoals stress en pijn. In het artikel Wat je voeten zeggen over je gezondheid hebben we de voordelen op een rij gezet.

Voetreflex en je slaap

Voetreflexologie kan ook wat voor je betekenen als je last hebt van slapeloosheid. Eén van de voordelen van een voetmassage is dat het je ontspannen maakt en gevoelens van stress vermindert. Precies wat je nodig hebt voordat je in bed stapt!

Meer lezen: Naar-bed-gaan-rituelen van doorgewinterde yogi’s (om écht lekker te slapen)

Door te focussen op bepaalde drukpunten op je voeten, kan je de stress verminderen en word je meer ontspannen. Je voeten bevatten 2 zones die je zouden helpen om beter te slapen.

  • Drukpunt 1: Tussen je grote en tweede teen (op de bovenkant van je voet waar ze samenkomen)
  • Drukpunt 2: Middenin de bal van de voet (in de inkeping aan de onderkant)

Op drukpunt 1 druk je zo’n 5 seconden. Op drukpunt 2 druk je 30 seconden. Wissel dit een aantal keer af. Deze video kan je helpen:

Ook fijn: 4 slaaprituelen die écht werken

Is het wat voor jou?

Of het helpt voor jou, is de vraag. Niet iedereen is even enthousiast over voetreflexologie. Sommige mensen geloven er heilig in en anderen hebben er geen baat bij.

Als je nieuwsgierig bent, moet je het vooral zelf ‘s uitproberen! Heb je last van een bepaalde plek in je lijf? Ga op onderzoek uit welke zones op je voet je moet behandelen en ga lekker aan de slag! Het boek Voetzonemassage als therapie kan je hierbij helpen.

Ook kan je ‘s langsgaan bij een voetreflexoloog. Hij of zij kan je nog veel meer over de zin (en onzin!) van drukpuntenmassage vertellen.

Nog meer om mee te ontspannen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️