Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Werk 5 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo word je succesvol in werkelijk álles (het is eigenlijk best simpel)

Wil je vloeiend Russisch leren spreken? Of heb je de ambitie om de nieuwe Usain Bolt te worden? Het enige wat je hoeft te doen om iets tot een succesvol einde te brengen is ervoor zorgen dat het een gewoonte wordt. We delen 4 belangrijke aandachtspunten die je hierbij helpen.

Begin klein

De grootste vergissing die velen van ons maken wanneer we iets nieuws willen leren, is dat we te hard van stapel lopen. Willen we gezonder eten, dan schrappen we cold turkey alle lekkere dingen van het menu. Hebben we ons voorgenomen om meer te sporten, dan gaan we als een kip zonder kop rondjes rennen in het park.

Het startpunt en onze denkbeeldige finish liggen mijlenver uit elkaar. Het verschil is vaak zo groot, dat we al snel falen. En elke keer dat we falen wordt het moeilijker om de volgende dag weer enthousiast verder te gaan.

Lees ook: Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker

Hoe we iets dan wel tot een succesvol einde kunnen brengen? Door er een gewoonte van te maken. Een routine. Het punt is om je te focussen op herhaling van een dagelijks gewoonte, zonder je zorgen te maken over hoe effectief de gewoonte is. Wil je meer boeken lezen? Begin met één pagina per dag. Later lees je 15 minuten en weer een tijdje later 30 minuten. Wil je een nieuwe taal leren spreken? Begin iedere ochtend met een korte les van slechts vijf minuten. Na een tijdje ga je over op twee lessen, enzovoort.

Focus je op één gewoonte tegelijk

Ambitieus zijn is goed, maar je kunt ook té ambitieus zijn. Realiseer jezelf dat je nu eenmaal niet alles tegelijkertijd kunt doen. In een paar maanden tijd piano leren spelen, master-chef worden en een nieuwe taal leren? Dat is wel heel erg hoog gegrepen. En het is ook geen effectieve manier.

Dit vind je vast ook interessant: De valkuil van goede voornemens en hoe je ze wel kunt realiseren

Iedere keer dat je ergens mee begint, zul je merken dat je faalt. De regel is om te werken aan één nieuwe gewoonte of handeling per keer. Pas wanneer die gewoonte zo automatisch is geworden dat het je amper moeite meer kost, dan start je met een nieuwe gewoonte.

Verwijder barrières

Een nieuwe gewoonte aanleren is niet altijd even makkelijk. Wél kun je het jezelf makkelijker maken. De kunst is om excuusjes geen kans te geven. Iedere avond een stukje uit een boek lezen wordt makkelijker wanneer je het boek naast je bed legt. Wil je vaker hardlopen? Dan is het een goed idee om je sportschoenen in het zicht te zetten.

Of nog beter: trek je sportkleding alvast aan. Nu moét je bijna wel naar buiten. Zorg dat je alles wat je nodig hebt om aan de gewoonte te werken bij de hand hebt. Het kan hét verschil maken tussen het verzinnen van een excuus en het overgaan tot actie.

Stapel gewoontes op

Een makkelijke manier om nieuwe gewoontes aan te leren is door ze te verbinden aan bestaande gewoontes. Op deze manier werkt elke gewoonte als een trigger voor de volgende. Het makkelijke hieraan is dat je al een aantal gewoontes hebt, waarvan je je waarschijnlijk helemaal niet bewust bent. Je tanden poetsen (voordat je gaat slapen), ontbijten, de krant lezen: het zijn allemaal bestaande gewoontes.

Wanneer je jezelf hiervan bewust bent kunnen bestaande gewoontes je helpen herinneren om aan je nieuwe gewoontes te werken. Zo kan ‘s avonds je tanden poetsen bijvoorbeeld een trigger zijn voor het lezen van een boek en kan ontbijten je helpen herinneren aan de taalcursus die je volgt. Voor je het weet spreek je vloeiend Russisch terwijl je geniet van een croissant aan de ontbijttafel.

Nieuwe dingen leren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️