Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 28 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit kunnen we leren van topondernemer Elon Musk

Elon Musk is de CEO van Tesla, verantwoordelijk voor het succes van PayPal en momenteel bezig met de hyperloop – een futuristische vacuümtrein die extreem snel mensen vervoert. Inmiddels is deze briljante man miljardair en misschien wel één van de meest bijzondere mensen op deze aarde. Maar nog interessanter, wat kunnen we van hem leren? De beste man heeft een briljant brein, waar hij zijn carrière voor een groot deel aan te danken heeft. Ook in zijn privéleven gebruikt(e) hij kennis en wetenschap voor van alles. Zo las hij als kind soms wel tien uur op een dag, om zichzelf allerlei dingen te leren. Eigenlijk is zijn geheim dat hij door en door wetenschapper is; iets wat duidelijk naar voren komt uit situaties uit zijn kindertijd.

Zo vertelde hij in een interview dat hij heel erg bang voor het donker was als kind – tot hij ontdekte dat het donker eigenlijk betekent dat er geen fotonen zijn in een zichtbare golflengte van 400 tot 700 nanometers. Hij kon zijn angstgevoelens dus relativeren door middel van kennis. Wat hieruit goed naar voren komt, is zijn bewuste houding ten opzichte van objectiviteit en wetenschappelijk bewijs.

Dit vind je vast ook leuk: De ultieme tip van een succesvolle horeca-eigenaar over duurzaam ondernemen.

 

First principles

In alles wat hij doet, volgt Elon Musk basisprincipes. Zelf noemt hij dit zijn ‘first principles‘. Hij doet dingen bijvoorbeeld niet omdat anderen zeggen dat het een goed idee is, of omdat het al gedaan is; bij alles wat hij doet, denkt hij zelf na en reflecteert die bevindingen vervolgens weer. Hij vertelt: ‘Je kijkt naar het fundament en de constructies van je beredenering, en vanuit daar kijk je of je conclusies kloppen of niet. Misschien verschilt dat wel van wat anderen hebben gedaan in het verleden.’

Die conclusies bekijkt hij kritisch, en worden vervolgens ook getest door Musk zelf. Alleen maar heel logisch nadenken is niet genoeg, als je dat één keer doet. Hij past zijn conclusies telkens aan op basis van wat hij geleerd heeft – eigenlijk is hij zijn eigen grootste leraar.

Het verschil tussen de denkwijze van Elon Musk en de meeste mensen is als het verschil tussen een kok en een chefkok, schrijft Tim Urban op zijn blog. ‘De chefkok begint vanuit zijn basisprincipes, dat zijn de basisingrediënten. Dat zijn je puzzelstukjes, waar je op bouwt. Vanuit daar klim je omhoog, door middel van je ervaring, je instinct en je smaakpapillen. De kok werkt een versie uit van een recept dat al bestaat, of een recept wat hij uitgeprobeerd heeft, of een recept dat iemand anders heeft gemaakt. Het verschil tussen een chefkok en een kok is dus heel groot.’

Het begint dus allemaal bij iets wat Elon Musk ‘first principles‘ noemt. In een interview met Chris Anderson, vertelt Musk: ‘Ik denk dat dit een goede fundering is voor ons denken. Het draait allemaal om redeneren vanuit die principes. Wat ik daarmee bedoel is dat je dingen tot de essentie moet brengen, naar een fundamentele waarheid, en vanuit daar werken. Je moet niet redeneren vanuit het verleden.’

Hoe doe je dat zelf?

Allereerst moet je identificeren en definiëren wat je huidige probleem of aanname is. Vervolgens breek je dit op in logische stukjes en zoek je een nieuwe oplossing.

Oké, een simpel voorbeeldje om dit te illustreren. Neem de stelling: “Ik heb geen tijd om te sporten, daardoor bereik ik mijn ideale gewicht niet.” Vervolgens ga je hier kritische vragen over stellen aan jezelf. Wat heb je echt nodig om dit doel te bereiken? Dat antwoord is misschien: ‘Ik moet meer sporten, het liefst vijf dagen per week een uur trainen.’

Maar dat is dus niet heel realistisch. Dan ga je doorvragen. Kun je ook op een gezond gewicht komen als je minder vaak sport, en zo ja, hoe? Je kunt ook vijftien minuten sporten, drie keer per week. Dit kunnen snelle intense work-outs zijn, waardoor je veel vet verliest in minder tijd.

Dit voorbeeld gaat over iets simpels als meer sporten, maar ook voor grotere problemen of vragen in je leven kun je doorvragen en je eigen basisaannames ontkrachten. Deze manier van denken staat lijnrecht tegenover de standaard; vaak reageren we namelijk vanuit impuls, emotie of ervaring. Toch is het erg aannemelijk dat alleen al het idee van handelen volgens je basisprincipes, veel rust kan creëren in zowel je privé- als in je werkleven. Wie weet neem je ooit wel Tesla over?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit kunnen we leren van topondernemer Elon Musk
Sluiten