Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 22 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe vaak moet je seks hebben om gelukkig te zijn?

Met de komst van de 50 Shades of Grey-hype twijfel je misschien aan de frequentie van je slaapkamerbezoekjes. Hier bovenop wijzen veel onderzoeken uit dat regelmatig seks gelukkiger maakt, dan wanneer je het niet beoefent. Dus; wat is ‘normaal’ en het beste aantal seks-encounters per week?

Dit onderzoek wijst uit dat mensen die getrouwd zijn of in een serieuze relatie zitten en regelmatig seks hebben, aangeven gelukkiger te zijn. Maar de voordelen van regelmatig seks hebben, worden niet meer naar mate het vaker gebeurt. De voordelen blijven op hetzelfde niveau bij één keer per week. Degenen die vier keer per week (of vaker) seks hadden, waren dus niet per se gelukkiger.

Een van de onderzoekers die dit onderzoek verrichtte, Amy Muise, vertelt aan CNN: “Ik denk dat stellen druk voelen om vaker seks te hebben. Daarom is één keer per week misschien een realistischer doel. Als je probeert elke dag seks te hebben kan dat als too much ervaren worden en sla je het liever helemaal over.” De conclusie van het onderzoek is dat seks geluk kan bevorderen, omdat mensen zich meer tevreden voelen over hun relatie als ze regelmatig seks hebben.

Onduidelijkheid

Volgens Muise is het wel moeilijk om vast te stellen of het gevoel van geluk door de hoeveelheid seks komt, of dat de ondervraagden sowieso al gelukkig waren. “En daar bovenop komt dat meer seks misschien wel gelukkiger maakt, maar dat als je gelukkiger bent in je relatie, je ook meer seks wil.”

Bovendien kan iemand één keer per week seks genoeg vinden om zich gelukkig te voelen, terwijl de ander behoefte heeft aan een hogere frequentie voordat ze zich als gelukkig kwalificeren.

Luister ook: Door deze 7 tekenen weet je dat je echte liefde gaat vinden

Eigenlijk is de conclusie dat de hoeveelheid seks die vereist is om gelukkig te worden per persoon verschilt. Een optie om dit voor jezelf te achterhalen is volgens Vanessa Marin, een sekstherapeut uit Berlijn, “om als stel te testen hoe het écht is om vaker seks te hebben. Probeer je wekelijkse escapades om te zetten in twee keer per week seks hebben. Doe dit een maand lang en ervaar of dit voor jullie werkt en fijn voelt.”

Een echt probleem

Eigenlijk wordt seks pas echt een probleem als je het überhaupt niet meer doet. “Dan is eigenlijk het laatste wat je kunt doen om het nog te redden, proberen één keer per week seks te hebben,” aldus Marin. Als één keer per week niet lukt, is het probleem waarschijnlijk groter en ben je gewoon niet meer genoeg aangetrokken tot je partner.

Een ander onderzoek vond echter dat het ‘forceren’ van vaker seks hebben niet per se goed werkt. Stellen die ongeveer één keer per week seks hadden moesten dit verdubbelen. Drie maanden later gaven ze aan zich minder gelukkig te voelen dan daarvoor.

Meer liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️