Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Liefde & Seks 20 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe een break-up ervoor kan zorgen dat je groeit als persoon

Hebben je partner en jij besloten een punt te zetten achter jullie relatie? Dan overheerst in eerste instantie vaak het verdriet, of misschien wel de woede. Maar tijd heelt alle wonden. Echt waar. Uiteindelijk kun je uit break-up zelfs iets positiefs halen. We leggen uit waarom (en hoe) je dankbaar kunt zijn voor een gebroken hart.

Dat een gebroken hart pijnlijk is, zullen we niet ontkennen. Maar naarmate je hart beetje bij beetje geneest, kun je misschien wel sterker uit de situatie komen.

Verbroken relaties leren je wie je bent

Verbroken relaties zijn een mooie mogelijkheid om meer te leren over wie we werkelijk zijn. En weten wie je bent en wat je wil, is een cruciale voorwaarde om te weten wat je nodig hebt en wil van een partner.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom je meer bent dan wie je denkt te zijn (en hoe je dit leert te zien)

Sta jezelf toe om te treuren om de situatie en wees lief voor jezelf in het proces, maar laat de mogelijkheid om te leren van deze gebeurtenis niet schieten. Vanaf een nulpunt beginnen geeft je meer ruimte om te groeien dan alle andere dingen. De volgende stappen kunnen je hierbij helpen:

Stop met vingerwijzen

Het makkelijkste dat je kunt doen is de ander de schuld geven van het hele voorval en zelf het slachtoffer spelen. Prima, maar op die manier leer je niets over jezelf.

Zodra je stopt met de ander te beschuldigen, kun je beginnen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Ga bij jezelf na wat je anders had kunnen doen en wat jouw rol in deze hele situatie is geweest.

Stel jezelf een aantal vragen na je break-up

Het liefst denk je misschien niet aan de hele break-up, maar júist door diep te graven in je gevoelens kun je meer leren over wie je bent en wat je wilt. Stel jezelf de volgende vragen.

  • Waar wijzen mijn gevoelens naar?
  • Waar ligt de kern van deze verbroken relatie?
  • Wat vertelt mijn ex over mij en zit daar een kern van waarheid in?
  • Wat heb ik nodig dat ik niet kreeg in deze relatie?

Reflecteer op patronen in vorige relaties

We daten misschien wel partners die verschillend zijn van elkaar, maar uiteindelijk laten ze allemaal iets zien over jezelf. En zolang we ons niet bewust zijn van deze patronen, zijn we niet in staat om te groeien.

Lees ook: Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie

Ook in een nieuwe relatie stappen heeft weinig zin. Zolang je niet onder ogen ziet wat het issue is dat gereflecteerd wordt, zullen dezelfde issues naar boven komen in toekomstige relaties. Het overdenken van vorige relaties geeft ons informatie die van belang kan zijn om degene te worden die we willen zijn en de relaties te bouwen die we willen.

Beslis wat je écht wil na je break-up

Soms willen we bepaalde dingen in het leven, maar handelen we daar niet naar. En dat is zonde. Neem geen genoegen met iets waarvan je denkt dat je het kunt hebben; dat is dé manier om te garanderen dat je nooit het leven van je dromen krijgt.

Bedenk exact wat je wil en wat je nodig hebt van een partner.

Think big, dream big, believe big, and the results will be big.

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe een break-up ervoor kan zorgen dat je groeit als persoon
Sluiten