Sophie Golbach
Sophie Golbach Voeding 5 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Lekker gezond: dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen

Hij is razend populair geworden en ontzettend veelzijdig: de pompoen. De verkoop is flink toegenomen, en de trend rondom pompoenen is niet alleen te danken aan Halloween. Iedereen is inmiddels wel bekend met pompoensoep, maar met de vrucht kun je veel meer dan dat. In de risotto, stoofschotel of spaghetti: het kan allemaal. En: het is ook nog eens supergezond!

Pompoen is niet alleen leuk om uitgehold voor de deur te zetten. Met steeds meer aandacht voor gezond eten mag deze oranje vrucht niet ontbreken. Maar waarom is de pompoen precies zo gezond?

Pompoenverkoop omhooggeschoten

“De afgelopen tien jaar is de pompoenverkoop vervijfvoudigd,” zegt boer Dennis van de Weerd in RTL Nieuws. De pompoenteelt is flink toegenomen. Het oppervlakte waarop pompoenen worden verbouwd steeg relatief het hardst, in vergelijking met andere groenten. Sinds 2005 groeide dat gebied met ongeveer 550 procent. Zo populair zijn pompoenen dus!

Wist je dat pompoen eigenlijk geen groente, maar een vrucht is? KoelkastCoach Sabine Leijten legt het uit aan MaxVandaag. “Pompoen behoort tot de familie van de komkommer,” zegt Sabine. Meloen en courgette vallen daar onder andere ook onder. “Ondanks dat je zou denken dat pompoen een groente is, is het toch een vrucht. Dat komt door de zaadjes. Komkommer en courgette zijn dus ook vruchten. Interessant!

De gezondheidsvoordelen van pompoen

Pompoen zit boordevol vezels en vitaminen. Ook is het arm aan vet. Dit zijn de voordelen die pompoenen kunnen hebben voor je gezondheid.

1. Pompoen is goed voor je hart

Je hart is misschien wel het belangrijkste orgaan, en pompoen bevat verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor je hart. Er zit veel kalium in, wat een gunstige invloed heeft op je bloeddruk.

Ook bevat deze oranje vrucht antioxidanten, die voorkomen dat slecht LDL cholesterol gaat oxideren en zich aan je vaatwanden hecht. Je vaatwanden zouden daardoor kunnen vernauwen. Door pompoen kan je bloed dus goed blijven stromen.

Spirulina: wat is het precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

2. Gezonde darmen

Zoals gezegd, is pompoen rijk aan vezels. Vezels zijn goed voor je darmen en dragen bij aan een gezonde stoelgang. Ook voeden ze gezonde darmbacteriën, waardoor ‘slechte’ bacteriën niet de overhand krijgen.

3. Pompoen verbetert je zicht

Als je je gezichtsvermogen wil verbeteren, zijn wortels niet je enige optie. Pompoenen zijn ook heel goed voor betere ogen! De komkommerachtige plant zit namelijk vol met provitamine A, en, leuk om te weten, dit is waar pompoenen en wortels hun oranje kleur vandaan krijgen.

Provitamine A wordt in je lichaam zelf omgezet naar vitamine A, en helpt je ogen om licht op te nemen en te verwerken. Met name je vermogen om in het donker te zien verbetert.

4. Gezonde huid

Antioxidanten in pompoen werken als zonbescherming voor je huid. Maar dat is niet het enige. De vitamine C mag niet vergeten worden. Je huid heeft dit nodig om gezond en rimpelvrij te blijven.

Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen, een soort eiwit wat nodig is voor sterk bindweefsel. De middelste laag van je huid bestaat grotendeels uit collageen, en houdt je huid stevig en elastisch.

De gezondheidsvoordelen van honing: zo gezond is het écht

5. Immuunbooster

Niet alleen vitamine A en C, maar ook vitamine E zijn goed voor je en geven je weerstand een boost. Net als de mineralen in de vrucht versterken deze vitaminen je natuurlijke afweer. Een sterk immuunsysteem weert beter externe stoffen waarvan je ziek kan worden. Dat is zeker fijn nu het najaar er weer aankomt.

Pompoen is dus supergezond, om heel veel redenen, en het is goed om de vrucht eens aan een maaltijd toe te voegen. Het is veelzijdig, naast pompoensoep zijn er nog andere lekkere dingen die je kan maken, zoals ramen of salade.

Ook gezond:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️