Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Een simpele truc waarmee je ruzie zou kunnen voorkomen

Jullie zitten gezellig een avondje in een café, hebben een paar drankjes op en voor jullie het weten zijn jullie in een verhitte discussie belandt die uitmondt in ruzie. Herkenbaar? Wij vermoeden dat iedereen ‘t wel eens heeft meegemaakt. Maar vaak is ruzie zó onnodig en in veel gevallen is het zelfs te voorkomen.

En onthoud deze simpele truc maar goed: want uiteindelijk heeft iedereen baat bij het vermijden van onnodige conflicten. Of dat nou in een romantische relatie is, in familiecontext of op de werkvloer…

Vaak ruzie met je lief? Dit is waarom koppels ruzie maken, volgens Esther Perel

Samenwonen tijdens de lockdown onder de loep

Om te onderzoeken hoe ruzies vermeden zouden kunnen worden, onderzochten wetenschappers 716 samenwonende volwassenen tijdens de lockdown. In de eerste fase van de studie werden beantwoordden de deelnemers vragen over hoe frequent, hoe langdurig en hoe intens ze ruzie maken met hun partner.

Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Vervolgens werden de deelnemers opgedeeld in vijf gerandomiseerde groepen. Elke groep kreeg een andere schrijfopdracht:

  • Groep 1 moest een ruzie met een romantische partner beschrijven vanuit een neutraal oogpunt, alsof een derde persoon de aanschouwer van de ruzie zou zijn.
  • Groep 2 moest een conflict met hun romantische partner omschrijven aan de hand van hun diepste gevoelens en gedachten.
  • Groep 3 moest een ruzie met een niet-romantische partner omschrijven vanuit een neutraal oogpunt, alsof een derde persoon de aanschouwer van de ruzie zou zijn.
  • Groep 4 moest een ruzie met een niet-romantische partner omschrijven aan de hand van hun diepste gevoelens en gedachten.
  • Groep 5 werd gevraagd om huishoudelijke taken zoals de was doen te beschrijven.

De sleutel: een neutrale blik

Wat bleek? Schrijven over conflicten en ruzies vanuit een neutraal standpunt vermijdt toekomstige ruzies. De onderzoekers verklaren:

“Vanuit de 3de persoon schrijven, stelde de deelnemers in staat om hun gedachten te ordenen. Zo konden ze de ruzie in een objectiever daglicht zien. Het vermijdt dat mensen in een defensieve modus blijven hangen. In deze modus zien ze enkel waarom zij gelijk hebben en de ander niet. Daarbij doet dit mensen vaak realiseren dat het om een kleinschalig, nietszeggend conflict gaat dat niet per se zware gevolgen hoeft te hebben voor een relatie.”

Kortom: raak niet in paniek wanneer je in een ruzie belandt met de ander. Neem de tijd om erover te schrijven, alsof je een vlieg in de kamer zou zijn. De wetenschap heeft immers uitgewezen dat dat écht een goede strategie is om onnodige ruzies in de toekomst te vermijden.

Hoe maak je het goed met je partner na een ruzie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️