Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Een break-up is nooit makkelijk, hoe zorg je toch voor closure?

Ga je door een break-up? We feel you: maar weinig dingen zijn zo intens als gevoelens van liefdesverdriet en pijn. Geen wonder dat uit elkaar gaan vaak wordt vergeleken met rouwen: in zekere zin verlies je in beide gevallen een andere persoon. En hoewel dat ál-tijd heavy is, zijn er ook manieren om hiermee om te gaan. Closure blijkt daarbij het sleutelwoord.

Maar hoe bereik je dat?

Eerst en vooral: wat is closure eigenlijk?

In de psychologie wordt closure omschreven als “de psychologische behoefte of impulsen in onze hersenen om een situatie te begrijpen en helder te krijgen”. Wie wel eens door een break-up is gegaan, weet hoe belangrijk dit proces is.

Kapot van liefdesverdriet? Zo kom je weer in je kracht te staan

Mentaal loop je door wat er zich heeft afgespeeld in je relatie met als doel om te begrijpen waarom die break-up uiteindelijk heeft plaatsgevonden. Door het proces van closure organiseer je je gedachten, tracht je er structuur in te brengen en zie je je break-up als een verhaal dat bestaat uit verschillende hoofdstukken.

Hoe zorg je voor closure na een break-up?

Uiteraard is het toepassen van closure voor veel mensen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Na een break-up word je vaak overspoeld door emoties en is het moeilijk om dingen helder te zien.

Des te belangrijker is het om bewust tijd te maken om te reflecteren over je break-up. Neem er bijvoorbeeld eens pen en papier bij en schrijf alles op wat er in je opkomt. Staat dat eenmaal op papier? Beantwoord dan de volgende vragen:

  • Wat was mijn aandeel in de relatie, waardoor deze niet helemaal liep zoals deze zou moeten lopen?
  • Is dit iets wat zich ook al heeft voorgedaan bij andere partners?
  • Hoe heeft mijn hechtingsstijl mogelijk invloed gehad op de relatie en de break-up?

Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

Het is beter dat het over is, omdat…

Verder is het een goed idee om duidelijk in kaart te brengen waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Op sommige momenten zal je dat vergeten en zal je worden overspoeld door gevoelens van gemis en nostalgie. Juist daarom heb je het beste een standaardantwoord voor jezelf klaar: “Het is beter dat het over is, omdat…”.

Vaak zijn hier meerdere redenen voor en gaat een break-up niet over één nacht ijs. Benoem alle redenen en herinner jezelf aan deze redenen wanneer het even minder goed gaat.

En tot slot: geef jezelf tijd. Een break-up is nooit makkelijk, al helemaal niet als je zelf niet achter de beslissing stond. Maar niets is onoverkomelijk, en wedden dat je veerkrachtiger bent dan je denkt?

Heftig: liefdesverdriet kan écht zorgen voor fysieke pijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️