Sophie Golbach
Sophie Golbach Liefde & Seks 4 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Een andere kijk op de wereld dan je partner? Valt mee (zegt deze studie)

Opposites attract, toch? Aan het begin van je relatie merk je misschien dat je een andere kijk hebt op dingen dan je partner, bijvoorbeeld een andere politieke voorkeur. Maatschappelijke kwesties zie jij dan bijvoorbeeld ook net even anders. Gedurende je relatie merk je misschien echter dat je bepaalde meningen van je partner overneemt. Misschien verschilden jullie toch niet zoveel als je dacht.

Of misschien zijn je eigenschappen, je meningen, je houding en je gedrag veranderd wanneer de relatie met je partner voortduurt, en sluiten de dingen waar jullie in geloven na verloop van tijd meer op elkaar aan. Dit onderzocht Matthew Hammond van Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland, over partners in een romantische relatie.

Onderzoek naar romantische relaties

Stellen zouden mettertijd meer op elkaar gaan lijken, zo luidt een lang bestaand principe over relaties. Om na te gaan of dat klopte, begon Matthew Hammond zijn onderzoek in 2015. Samen met andere researchers onderzocht hij de antwoorden van 171 verschillende stellen die meededen aan de New Zealand Attitudes en Values Survey, gedurende een periode van 4 jaar.

De 4 grootste liefdeslessen die we krijgen van relatie-expert Esther Perel

De stellen kregen vragen over zaken als gezondheid, eigenschappen, politieke kleur, religie, en hoe het ging in hun relatie. Hammond en zijn onderzoeksteam hielden de antwoorden die zij daarop gaven bij. Ook onderzochten ze of de stellen signalen afgaven dat hun houdingen en meningen meer op elkaar gingen lijken, gedurende de 4 jaar van het onderzoek.

Toch niet meer op elkaar lijken?

De verwachting van Hammond en zijn onderzoekers bleek helaas niet te kloppen. Vanuit het onderzoek was er namelijk weinig bewijs dat het wereldbeeld van stellen mettertijd meer op elkaar aansloot. Het bewijs wat Hammond wel had, was slechts bewijs van veranderingen over een korte termijn.

Zo veranderden de politieke meningen van twee personen in een romantische relatie vooral in een verkiezingsjaar. Het kwam dan vaker voor dat iemands houding zelf veranderde, onafhankelijk van diens partner.

Sterker nog, Hammond en zijn onderzoekers kwamen situaties tegen waarin de overtuigingen van personen minder op elkaar gingen lijken. Zo waren er mensen die steeds meer ontevreden waren over hun eigen leven, terwijl hun partner daar juist meer tevreden over werd.

Nu vraag je je misschien af: als stellen na verloop van tijd niet meer op elkaar beginnen te lijken, wat hebben ze volgens het onderzoek dan wel gemeen?

Gemeenschappelijke waarden

Het antwoord is: heel veel. Alhoewel Hammond en zijn collega’s niet het antwoord vonden wat ze verwachtten, waren mensen in een romantische relatie toch ook niet compleet verschillend in hun wereldbeeld.

Het team van onderzoekers vond een hoge mate van gelijkenis bij de stellen wat betreft hun behoeften in de relatie, en overtuigingen wat betreft religie, het milieu, en maatschappelijke groepen. Waar de stellen de minste gelijkenis vertoonden, was op het gebied van eigenschappen en individuele gezondheid.

De vraag der vragen: hoe kies je in hemelsnaam een partner?

Deze resultaten zijn dus bijna het tegenovergestelde van wat Hammond verwachtte. Twee personen in een relatie zijn doorgaans meer gelijk dan verschillend, met name op gebieden die relevant zijn voor sociaal gedrag, en voor de behoefte om sociale connecties op te bouwen. Dat twee personen op den duur echt een overeenkomstig wereldbeeld krijgen, blijkt niet waar te zijn.

Wat betekent dit dan?

Vooral dat je in veel gevallen toch wel lijkt op je partner, de persoon met wie je je leven deelt. Misschien zijn jullie wel allebei extravert. Grote kans dat je over meer dingen hetzelfde denkt als je partner. Wanneer jullie meningen verschillen, is de kans dat dat nog veranderd minimaal. Opposites don’t attract, blijkbaar.

Een soulmate of een levenspartner? (dit zijn de verschillen)

Het goede nieuws is: de volgende keer dat jij en je partner het ergens niet over eens zijn, zijn er waarschijnlijk nog veel meer dingen waar jullie het wel over eens zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️