Redactie
Redactie Partner 25 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

We beseffen niet hoe gelukkig we worden van een beter milieu

‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Het is een heel oud spreekwoord dat zeker opgaat als je goed bezig bent voor het milieu. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je je beter gaat voelen als je iets voor het milieu doet.

Dat we een goed gevoel krijgen van een goede daad voor het milieu, is een onderschat gegeven. We weten het simpelweg vaak niet. En dat komt weer doordat we onze impact van bepaald gedrag op het milieu niet weten.

Warm gevoel

Hoogleraar Omgevingspsychologie, Linda Steg deed onderzoek naar de interactie tussen mens en omgeving en zei hierover: “Als mensen te horen krijgen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, voelen ze zich letterlijk warmer. Ze voelen zich goed, omdat ze bijdragen aan een algemeen belang. Eudaimonia heet dat. In de dagelijkse praktijk zijn mensen er zich niet altijd van bewust welke consequenties hun gedrag heeft op het milieu. Dan kun je dat warme gevoel ook niet krijgen. Het is niet altijd inzichtelijk wat duurzaam is en wat niet.”

Inzicht krijgen

Om je goed te voelen, is het dus belangrijk om te weten dat je goed bezig bent. Daar is nu een heel handige zelftest voor ontwikkeld. Met behulp van gegevens van Milieu Centraal heeft energiemaatschappij ENGIE het persoonlijke klimaatakkoord ontwikkeld. Hiermee kun je precies zien wat jouw dagelijkse leven voor impact heeft op het milieu.

Wat is veel?

Douche jij lang? Draai je veel wasjes? Koop je veel kleding? En pak je vaak de auto? Allemaal zaken die invloed hebben op het milieu, net als het eten van kaas, vlees en vis. Maar wat is veel? Wanneer ben je goed bezig en op welk gebied kun je nog een hoop verbeteren?

Allemaal vragen die worden beantwoord in het persoonlijke klimaatakkoord. Je ziet exact hoeveel je verbruikt per handeling. En je kunt voor jezelf afspraken vastleggen wat jij gaat doen aan het verlagen van je energieverbruik. Als je dat hebt gedaan, krijg je de melding hoeveel CO2-uitstoot je bespaart. En dat kan echt behoorlijk wat zijn!

Omdat al duizenden mensen je voor zijn gegaan, zie je ook wat voor positieve impact alle deelnemers aan het klimaatakkoord op het milieu hebben.

Knop ENGIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met ENGIE

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️