Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Psyche 23 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

De 3 levenslessen die ik tijdens mijn wereldreis door 17 landen leerde over universeel geluk

Hoe bereik je geluk? Wat moet je doen (of laten) om gelukkig te zijn? De eindeloze stroom aan zelfhulpboeken beloven keer op keer de ingrediënten voor geluk te onthullen. Ook de ranglijst met meest gelukkige landen ter wereld doet hier graag een gelukzalig schepje bovenop. Mijn vriend en ik besloten om onze wereldreis te combineren met een zoektocht naar de échte betekenis van geluk.

We bezochten 17 landen –van Finland en Australië tot Nicaragua en Vietnam- en dit is zijn onze 3 belangrijkste lessen.

Geluk is iets wat je creëert, niet wat je vindt

Ik weet het nog goed: nadat ons vliegtuig op het vliegveld van Colombia al úrenlang vertraging had, mochten we eindelijk boarden. Tenminste, dat dachten we. Eenmaal in de sluis naar het vliegtuig toe, werd ons verteld dat we tóch moesten omdraaien. Vermoeid en een tikkeltje chagrijnig maakten mijn vriend en ik rechtsomkeert.

Tot ineens een groep vrouwelijke Colombianen voor ons spontaan in zingen uitbarstten. Ze wisten al snel een aantal medepassagiers aan te steken, waardoor uiteindelijk de helft van de passagiers al zingend en dansend terug naar de wachtruimte liep. Zelf wij deden vrolijk mee ook al kostte het ons wel –to be honest– wat moeite. Niks klagen, schelden of vloeken, maar er het beste van maken…

Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen

In dit scenario schuilt misschien wel één van de belangrijkste lessen die we tijdens onze wereldreis hebben geleerd: geluk is iets wat je creëert, niet wat je vindt. Zoals de Mexicanen het zouden zeggen: “Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de piñata’s ophangen.” Vooral in Zuid- en Midden Amerikaanse culturen staat dit hoog op het prioriteitenlijstje. Streef niet naar geluk, maar creëer geluk. Wees geen lijdend onderwerp van de situatie waarin je je bevindt. “Dat lost toch niks op”, aldus de Colombiaanse Niko die we tijdens onze trip ontmoetten. Zeker niet wanneer je vanwege de ‘tranquilo’ way of life nóg langer moet wachten op de volgende vlucht.

Definieer je eigen versie van geluk

Opvallend genoeg kent geluk wel culturele kaders. Waar in Indonesië dankbaarheid hoog in het vaandel staat voor een gelukkig leven, voert in Costa Rica de pura vida-lifestyle (‘het pure leven’) de boventoon. In de Europese cultuur, zoals in Zwitserland of IJsland, proef je juist dat hard werken, een hoge status en een stabiel, gecontroleerd en overzichtelijk leven vaak wordt gezien als een bron voor geluk. Zo kent iedere cultuur zijn eigen dominante randvoorwaarden voor een gelukkig leven.

En weet je? Als er één ding is wat we tijdens wereldreis hebben geleerd, is dat dit oké is. Het recept voor geluk is het definiëren van je eigen versie van geluk. Of deze nu is geïnspireerd door het Finse Sisu of door de Australische laidback lifestyle. Streef je persoonlijke versie van geluk na: dan ben je –als je het ons vraagt- het gelukkigst.

Must read: Levenslessen die je sneller leert door te reizen

Iedereen heeft een verhaal

Het zijn niet alleen de tekstboeken waar wij uit kunnen leren. Sterker nog, het zijn juist de persoonlijke verhalen die ons aan het denken zetten. Een gesprek met de Nieuw-Zeelandse Andrew bijvoorbeeld, die zijn dagen doorbrengt in een coffee-truck langs een prachtige kustweg op het zuidereiland, leert ons dat je druk maken echt niet helpt. Het persoonlijke verhaal van de Zuid-Afrikaanse Etienne, die als kind vaak gepest is, leert ons dat iedereen vriendelijk benaderen en eerlijke kans geven jezelf gelukkig maakt, en de ander ook. Je weet tenslotte nooit wat de ander (net) heeft meegemaakt. En na een week met onze Indiase yogaleraar Riyas te hebben opgetrokken, is het ons pijnlijk duidelijk geworden dat onze gewoonte om snel conclusies te trekken en de situatie voornamelijk uit ons perspectief te bekijken voornamelijk zorgt voor frustraties en negatieve emoties, en eigenlijk nergens voor nodig is. 

Naast deze meest belangrijke lessen hebben wij in elk van de 17 landen unieke persoonlijke verhalen en gelukslessen opgehaald. In ons boek Gelukkigst nemen we je mee op onze reis en delen we de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse Sisu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Meer lezen over andere culturen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De 3 levenslessen die ik tijdens mijn wereldreis door 17 landen leerde over universeel geluk
Sluiten