Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 19 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Dé manier om iemands zelfvertrouwen (oprecht) op te krikken

Heeft je vriendin een mental breakdown? Is je broer gefrustreerd omdat hij de juiste studie maar niet vindt? Droomt je vriend al jaren van een professionele sportcarrière, maar lukt het maar niet om de top te bereiken? Met een peptalk en een portie goed bedoeld advies geef je hun zelfvertrouwen vast een boost. Of toch niet?

Onderzoek naar het boosten van zelfvertrouwen laat zien dat de realiteit complexer is dan dat.

Succesvol en (on)succesvol zijn: het verschil

Wanneer wetenschappers kijken naar het verschil tussen mensen met en zonder succes, kwamen ze tot een duidelijke conclusie. Door een groep mensen (die aangeven hun doelen te hebben bereikt en succesvol te zijn, volgens hun eigen normen) te vergelijken met een groep mensen die hun doelen maar niet lijken te behalen, was het mogelijk om te achterhalen waarin die twee groepen verschillen.

Een paar simpele manieren om je mentale gezondheid te beschermen

Opvallend is dat het niet gaat om factoren als intelligentie of financiële middelen, maar om self-efficacy. Deze term uit de psychologie gaat over het geloof in jezelf dat je capabel bent om een bepaalde activiteit te verrichten. In andere woorden: wie over veel self-efficacy beschikt, gelooft in zichzelf en bereikt daardoor makkelijker zijn doelen.

Goed bedoeld advies is misschien toch niet zo goed

Nou goed: self-efficacy dus. Mensen die sukkelen met hun studies of falen in hun sportcarrière, zijn dus vaak het slachtoffer van een gebrek aan vertrouwen in zichzelf.

Wanneer ze gefrustreerd zijn omdat ze falen, zijn mensen over het algemeen geneigd om hen advies te geven. “Doe het misschien eens zo, de volgende keer?” Of: “Kun je niet gewoon dít doen?”.


En hoewel dit meestal érg goed bedoel is, is het niet waar deze mensen op zitten te wachten. Ze wéten immers wel wat ze moeten doen om hun doelen te behalen, ze geloven gewoonweg niet genoeg in zichzelf om ervoor te gaan.

Een betere methode: vráág om advies

Hoe je mensen dan wel helpt om hun doelen te behalen? Niet zozeer door ze advies te geven, maar door ze om advies te vrágen. Door ze om advies te vragen, vertel je hen impliciet dat je ze intelligent vindt en dat je graag wil dat ze hun wijsheid met je delen.

Zo maak je praten over mentale gezondheid minder ongemakkelijk

Door advies te vragen laat je zien aan een persoon dat je in hen gelooft. En wat is er mooier dan dat? Dit is trouwens uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en bevestigd. Er bestaat dus geen twijfel mogelijk over de kracht van dit fenomeen.

Kortom: heeft iemand in jouw omgeving moeite met zijn doelen te behalen? Heb je de indruk dat mensen rondom jou wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken? Vraag hen vriendelijk om advies over hoe je jouw eigen doelen zou kunnen behalen. Wedden dat ze de antwoorden al lang kennen? Weten zij veel dat hun zelfvertrouwen intussen een fikse boost krijgt…

10 simpele tips van therapeuten voor het beschermen je mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️