Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 5 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Wil je succesvol zijn? Deze 4 kernwaarden zijn de sleutel

Welke factoren bepalen dat je succesvol bent in het leven? Wat maakt dat succesvolle mensen zo verschillen van andere mensen? Heeft dat te maken met talent, persoonlijkheid of geluk? Volgens coach James Franklin heeft succes alles te maken met hoe je invulling geeft aan 4 belangrijke kernwaarden.

Kernwaarden zijn de fundamentele overtuigingen die je erop na houdt over jezelf (bv. eerlijkheid). Deze overtuigingen sturen je gedrag en geven richting aan je leven (bv. nooit liegen). Iedereen heeft ze, bewust of onbewust. Maar welke zijn nou bepalend voor succes?

Belangrijke kernwaarden voor succes

Coach James Franklin vertelt in zijn TED Talk over de verschillende studenten en sporters die hij in zijn carrière heeft gecoacht. Hij heeft met eigen ogen meermaals gezien hoe de weg naar succes eruit ziet. Niet talent, geluk of persoonlijkheid, maar deze 4 kernwaarden spelen een rol, stelt hij.

1. Een positieve attitude

Wakker worden met een positieve attitude en met dankbaarheid voor de kansen die je krijgt, is volgens Franklin een bewuste keuze die volledig in jouw handen ligt.

Wil jij oefenen om vaker positief en dankbaar te zijn? Begin met deze positieve schrijf- en dankbaarheidsoefening.

2. Workmoraal

Wil je succesvol zijn? Word dan iedere ochtend wakker met het idee dat je beter gaat presteren dan anderen.

Lees ook: We interviewden 3 succesvolle vrouwen over vrouwelijk leiderschap op Internationale Vrouwendag

En ja, je zult overal ter wereld mensen vinden die het beter doen dan jij. Maar vooral in je eigen omgeving en in jouw eigen veld is het belangrijk om ambitieus te zijn en je niet zomaar te laten kloppen door anderen.

3. Werk hard

Wil je iets bereiken in je leven? Werk er dan voor. Word elke ochtend wakker met het idee dat je gaat werken om je doelen te bereiken en doe het dan ook daadwerkelijk.

Ook interessant: Je patronen veranderen is hard werken (dit is hoe je begint)

De weg naar succes is dus zeker niet altijd romantisch. Mensen die hun eigen zaak hebben weten dat er vaak heel wat overuren en nachtwerk bij komen kijken.

4. Opofferingen doen

Wie echt succesvol wil zijn, durft dingen op te geven. Dat is echt heel belangrijk, want dit is een punt waarop je een verschil kan maken ten opzichte van anderen. Iedereen wil succes, maar ben je in staat om dingen op te geven om op lange termijn succesvol te zijn?

Dat kan gaan van een lekker stuk pizza laten liggen (voor sporters die een strak dieet moeten volgen) tot een avondje stappen met vrienden weigeren (omdat je de boekhouding van je start-up nog in orde moet maken).

Bekijk hieronder de volledige TED Talk:

Meer over persoonlijke groei?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️