Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 4 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe de fuck vind ik geluk? (volgens gelukszoeker Thijs Lindhout)

Om de haverklap komen er zelfhulpboeken uit die je vertellen hoe je beter presteert. Hoe je de beste versie van jezelf kunt worden. Hoe je meer geluk kunt ervaren in je leven. Maar wat nou als je al deze boeken hebt gelezen? Al je al je geld hebt geïnvesteerd om naar goeroes en seminars over heel de wereld te gaan? Als je ‘yes’ hebt geroepen en geleide meditaties hebt gedaan waarbij de tranen over je wangen rolde? Geluksonderzoeker Thijs Lindhout ging je voor en schreef zélf een zelfhulpboek: Hoe de fuck vind ik geluk?

Al die jaren (en €50.000!) die Thijs besteedde aan zijn persoonlijke ontwikkeling hebben hem ontzettend veel gebracht, maar uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat het leven geen zoektocht naar geluk en succes is, maar naar een connectie met jezelf.

Ideaalbeeld

We leven in een wereld waarin we onszelf constant vergelijken met elkaar. Via social media zien we prachtige plaatjes, gelukkige gezinnen en perfect gestyleerde levens. Het resultaat? Een eindeloze speurtocht naar meer geluk en meer succes. Maar volgens Thijs bestaat er geen stappenplan naar een gelukkig leven.

Geluk is voor iedereen iets persoonlijks. Niet iedereen wordt namelijk gelukkig van urenlang mediteren in de natuur of wekelijks doelen stellen. Daarom is het aan jou de taak om te ontdekken waar jij gelukkig van wordt.

In zijn boek Hoe de fuck vind ik geluk (wat overigens ook geschikt is voor mensen die een hekel hebben aan zelfhulpboeken) word je begeleid aan de hand van inzichten, oefeningen, praktische tips én persoonlijke fuck-ups van Thijs. En da’s fijn, want ook van andermans fouten kunnen we veel leren.

Luister ook: Luister nú naar de podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Nieuwe inzichten

Thijs volgde seminars over persoonlijke ontwikkeling, zakelijke ontwikkeling, Business Mastery, Internet Business Mastery, zweverige seminars, Amerikaanse seminars, werkelijk alles! Zowel zakelijk als privé implementeerde hij de inzichten in zijn leven. Hij werd zich bewuster van wat hij wilde, koos nauwkeuriger mensen waarmee hij om wilde gaan en creëerde een duidelijk focus voor wat hij wilde in zijn leven.

Gewapend met gloednieuwe inzichten en een gezonde dosis energie, creëerde hij langzaam zijn ‘perfecte’ plaatje. Zijn saaie baan werd een eigen bedrijf, hij kocht een drumstel waar hij al jaren van droomde, bestelde zijn favoriete auto en ontmoette het meisje van zijn dromen. Zijn geluk kon niet op…

Lees ook: Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

Tot in 2017 alles fout leek te gaan wat fout kon gaan. Door een blunder in een zakelijke samenwerking, belandde hij een juridisch traject, mede als gevolg daarvan raakte hij in een burn-out en tot overmaat van ramp besloot zijn vriendin hem te dumpen.

Jouw persoonlijke geluk en mindset

Het probleem was dat hij zó gefocust was op succes, dat hij vergat om contact te maken met zichzelf en van daaruit keuzes te maken. Daarom is het belangrijk om allereerst te ontdekken hoe jouw droomleven eruit ziet. Wat zijn je passies? Waar krijg jíj energie van?

Ten tweede is het goed om erachter te komen hoe je óók gelukkig kunt zijn zónder het realiseren van je dromen. Want je hebt wel invloed, maar geen controle op je leven.

Dat zit ‘em volgens Thijs vooral in de mindset. Je kunt gelukkig zijn, ongeacht de omstandigheden, door bewust te worden van de negatieve stemmetjes in je kop en deze om te buigen naar iets positiefs.

Must read: Net zo gelukkig zijn als de Dalai Lama? Dat kan

Liefde en verbinding met jezelf

Ten derde is liefde een belangrijk thema, want geluk is pas écht geluk als je het kunt delen met anderen. Nu zijn er veel verschillende vormen van liefde, denk maar aan vriendschappen en de liefde voor andere dierbaren zoals je familie. Al deze relaties met andere mensen kunnen bijdragen aan meer magische momenten (lees: geluk) in je leven.

Toch is er maar één relatie het allerbelangrijkste, en dat is die met jezelf. Maar hoe creëer je die verbinding met jezelf dan? Want zelfs op momenten dat je liefdesrelatie in een goede flow zit, je gezond en fit bent, je dierbaren gezond en fit zijn, je financiële zekerheid ervaart, je een leuk huis hebt, je tevreden bent met je baan en lekker in je vel zit, dan zal dat maar voor een korte periode zijn. Zo is het leven nu eenmaal.

Het geheim volgens Thijs

Voor je het weet gaat je partner vreemd, zegt een grote klant op, wordt een dierbare ziek, word je ontslagen of raak je verslaafd aan Candy Crush. Dus je omstandigheden gebruiken om je gelukkig te voelen, is een onverstandige route. Maar wat dan wel?

Luister ook: Luister nú naar de podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Volgens Thijs (en Jan Geurtz overigens) heb jij zelf het vermogen om je intens gelukkig of intens depressief te voelen. Dus door te beseffen dat het geluk ín jou zit, kun je altijd en overal geluk ervaren.

Misschien voel je dit in je hart of in je onderbuik of wherever. Vanuit deze plek heb je geen positieve mindset nodig, want je voelt dat alles wat je zoekt er al is.

Mediteren is elke vorm van prikkelloosheid

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is de conclusie van heel veel gelukszoekers. Jij bént het geluk. Jij bént de liefde. En de beste manier om dat te voelen is in stilte. Door te mediteren creëer je 100 procent jij-tijd en leer je keuzes te maken vanuit de verbinding met jezelf.

Dit kun je ook doen door in stilte te gaan wandelen of door elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Zolang het maar een bewust moment is waarop je zo min mogelijk prikkels toelaat.

Dus: stop met zoeken! Maak verbinding met jezelf en leef wie je bent. Dát maakt gelukkig.

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️