Redactie
Redactie Liefde & seks 13 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Het vervolg: nog een reden waarom de gelukkigste stellen vreemdgaan

Iedereen gaat weleens vreemd, was mijn stelling toen ik een keer werd geïnterviewd door Het Parool. De interviewer was zo blij met die uitspraak, dat hij de quote direct op de voorkant van de krant plaatste. En daar stond ik, met foto en al met daaronder de bewering dat iedereen vreemd gaat.

Misschien is het een goed bewaard geheim, maar sinds ik de 40 gepasseerd ben, zijn vrouwen om mij heen bijna allemaal weleens verliefd op een man die niet de hunne is. Twee smsjes van een collega, een e-mail van een oude jeugdliefde en voor je het weet zit je 3 uur te zoenen achter in een duister café. En die minnaars zijn niet altijd George Clooney. Integendeel.

Waarom gaan we vreemd?

Waarom gaan die vrouwen dan vreemd? Het antwoord is simpel. Om dezelfde reden als mannen. Omdat ze geen weerstand kunnen bieden aan de seksuele aantrekkingskracht van een ander.

Een verleidelijke blik, een grap, een hand op een schouder kan al genoeg zijn om iemand te verleiden. Ook als die ‘iemand’ getrouwd is en thuis 14 kinderen heeft rondlopen. Overspel is – het woord zegt het al – een spel. Een gevaarlijk spel, maar juist het gevaar zorgt ervoor dat je lichaam allemaal stofjes gaat aanmaken waardoor je opgewonden wordt: endorfine, dopamine en fenylethylamine.

Hormonen als een drug

Deze liefdeshormonen werken als een harddrug. De wereld ziet er zonnig uit en je voelt je geweldig. Het is een verslavend gevoel en door het verboden karakter van de geheime liefde worden er zelfs nog meer liefdeshormonen aangemaakt. De toegenomen hoeveelheid dopamine versterkt de seksdrift en seks leidt weer tot de aanmaak van nog meer dopamine. Geen wonder dat het zo moeilijk is om weerstand te bieden aan verliefdheid.

Lees ook: Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan

Iets terugvinden

Gaan mensen vreemd omdat ze verslaafd raken aan de liefde? Nee. De prettige bijwerkingen van al die liefdeshormonen is niet de reden. Volgens de Belgische psychotherapeute Esther Perel komt overspel in de beste relaties voor. Het heeft niet eens met die ander te maken waarop je verliefd wordt.

Het heeft vaak ook niet te maken met hoe gelukkig of ongelukkig je in je eigen relatie bent. Het heeft met jezelf te maken. In het hart van een affaire vindt je het verlangen. Het hunkeren naar een emotionele band. Vrijheid, autonomie en intense seksualiteit. Maar bovenal komt een affaire voort uit de wens om iets van onszelf dat we verloren zijn terug te vinden.

Must read: Dit is het belangrijkste ingrediënt voor een goede relatie

De levenslust die je misschien vroeger had, of de bewondering die je kreeg toen je jonger was. In een affaire zijn we volgens Perel niet op zoek naar een ander, maar zijn we op zoek naar onszelf.

Op zoek naar jezelf

Als er één ding is dat een affaire veroorzaakt, dan is het wel het gevoel dat je leeft. En dat heeft ook nog eens een biologische oorzaak. De verliefdheid zorgt er voor dat we beter ruiken, proeven, zien en voelen. We ervaren alles om ons heen veel intenser.

“Sommige verhoudingen zijn pogingen om de doodsheid te verdrijven,” zegt Perel. Je kunt nog zo veel houden van de man of vrouw met wie je bent. Je kunt nog zo gelukkig zijn met de kinderen die je samen hebt, of het werk dat je doet, maar er zijn ook dagen dat je allebei uitgeblust op de bank met een laptop op schoot naar House of Cards kijkt. De gewone dingen, het kleine geluk, dat went. En dan is daar ineens DE MINNAAR (of de minnares), en die blaast alles weer nieuw leven in.

Ook interessant: Volgens liefdesexpert Esther Perel is dit het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie

Vreemdgaan gaat niet over seks

Verhoudingen gaan veel minder over seks dan over verlangen. En omdat die ander ook onbereikbaar is, blijf je extra veel naar elkaar verlangen. Misschien moet je er niet eens aan denken dat die geliefde met wie je heimelijk staat te zoenen in de parkeergarage straks bij jou thuis op de bank zit.

Perel: “Ik vertel mijn patiënten vaak dat als ze hun vaste relatie een tiende van het vuur, de durf en de verbeelding zouden geven die ze nu in hun verhouding stoppen, ze mij waarschijnlijk nooit nodig zouden hebben gehad.”

Gelukkige relaties kunnen heel wat hebben, zelfs ontrouw, zo zegt Perel. Ze werken soms als een najaarsstorm die al het dode hout wegblaast. Nieuwe chaos die ook tot een nieuwe orde kan leiden. In haar praktijk merkt ze dat mensen na overspel vaak veel diepere gesprekken aangaan, eerlijker en meer open dan daarvoor.

“Partners die eerst seksueel onverschillig waren ervaren ineens een wellust waarvan ze niet weten waar die vandaan komt.” De angst voor het verlies wakkert het verlangen weer aan.

In elke man schuilt een minnaar, in elke vrouw een minnares, ook in de gelukkige.

Meer over vreemdgaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het vervolg: nog een reden waarom de gelukkigste stellen vreemdgaan
Sluiten