Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 5 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Ik deed de 21-dagen Meditatie Challenge van Deepak Chopra en dit leverde het mij op

Als je je een klein beetje in het spirituele circuit begeeft, dan is de kans vrij groot dat één van jouw vrienden je onlangs heeft uitgenodigd om mee te doen aan de 21-Day Meditatie Challenge van Deepak Chopra. Deze challenge heeft wat weg van een ouderwetse kettingbrief en gonst via Whatsapp de hele wereld over. Na twee mislukte pogingen was het onlangs zover: ik ging de uitdaging (wederom) aan!

Al twee keer eerder kreeg ik de uitnodiging en ben ik begonnen aan de challenge, maar beide keren ben ik binnen één week afgehaakt. Het vergt namelijk best nogal wat tijd en commitment om elke dag minimaal 30 minuten te besteden aan… Ja, aan wát eigenlijk? Aan jezelf?

De challenge

Mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, de 21-daagse Meditatie Challenge is een meditatieprogramma van Deepak Chopra en bestaat uit 21 geluidsopnames van ongeveer 15 minuten. Daarin legt hij de affirmatie (oftewel de centrale gedachte van de dag) uit en daarna volgt een geleide meditatie van ongeveer 5 minuten.

Het doel is ‘creating abundance’ en dat is letterlijk te vertalen als het creëren van welvaart of overvloed. Gedurende de challenge kom je er steeds meer achter op welk gebied jij overvloed wilt ontvangen.

Wil je bijvoorbeeld meer liefde, gezondheid, succes of juist materiële zaken? De meditaties en mantra’s zijn ontworpen om je te helpen een mentaliteit te ontwikkelen waarin je élke dag welvaart ervaart in je leven.

Ook lezen: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

De opdrachten

Naast de meditaties, krijg je elke dag een opdracht. Dit verschilt van ‘maak een lijst van 50 mensen die waarde hebben toegevoegd in jouw leven’ tot ‘schrijf een bedankbrief naar een persoon die jou ooit heeft gekwetst’. Soms ben je 5 minuten bezig en soms een half uur, dat verschilt per dag en natuurlijk per persoon.

Als je de opdracht hebt gemaakt én de meditatie hebt gedaan, stuur je naar jouw WhatsApp-groep ‘dag X done’. Doordat je het samen met een groepje vrienden of vriendinnen doet, steun je elkaar in het proces.

Althans, zo voelde het voor mij. In onze groep werd verder niet gepraat, maar alleen al door te zien dat vriendin X haar opdracht en meditatie had voldaan, voelde ik de motivatie om het óók te doen.

Mediteren voor beginners

Omdat ik al een aantal jaar yogales geef, denken veel mensen van mij dat ik moeiteloos mediteer. Niets is minder waar! Er zijn dagen dat het totaal niet lukt om ‘in te tunen met mezelf’ en er is sowieso nul structuur in te ontdekken. Er zijn namelijk een hoop dagen dat ik mijn meditatiekussen überhaupt niet bereik.

Ook lezen: Als je denkt dat mediteren niets voor jou is: try this

Nu is deze challenge echt ontworpen voor íedereen; ook voor mensen zonder enige ervaring met meditatie is het makkelijk te volgen. Mocht het fysiek te zwaar zijn, kun je het ook zittend op een stoel of liggend doen. En doordat je elke dag een mantra krijgt, kun je daar steeds naar terugkeren als je gedachten afdwalen. Maar hoe dan ook, vergt het natuurlijk wél wat discipline.

Wat leverde het mij op?

Ik heb vooral genoten van het dagelijkse rustmoment en de wijze woorden van Deepak, die elke dag steeds dieper binnenkwamen. Ik heb het gevoel dat ik bewuster ben gaan leven. Kleine, fijne dingen vallen me eerder op en er zijn dingen gebeurd waarvan ik denk: dat kán geen toeval zijn.

De challenge heeft me doen nadenken over dingen die ik zou willen veranderen en hoe dat te bereiken. Zo ben ik begonnen met een eigen yogaklasje in het park, omdat ik erachter kwam dat ik door de lockdown het lesgeven toch wel heel erg was gaan missen. Door de meditaties kreeg ik meer focus, meer rust en was ik meer doelbewust.

Levenswijsheden van Deepak

Eén van de universele wetten die Deepak Chopra beschrijft en die tijdens deze 21 dagen is blijven hangen, is de Wet van het Geven. Die laat zien dat als we veel onbaatzuchtig geven, we als beloning ook zelf veel zullen ontvangen. Dit kan gaan over aandacht, over liefde, over cadeautjes, maar ook bijvoorbeeld over complimenten.

En de Wet van Oorzaak en Gevolg. Die laat zien dat alles wat we doen effect zal hebben op de toekomst. En alles wat ons overkomt een oorzaak heeft in het verleden. Het helpt mij om elke dag weer bewust te zijn dat wat ik doe ook gevolgen heeft voor morgen. En als je in verbinding bent met jezelf (je ziel, je core being, of hoe je het ook wilt noemen), zullen je diepe wensen en verlangens vervuld worden.

Dag 22

Toen de 21 dagen voorbij waren miste ik al op de 22e dag het ritme van en de inspiratie uit de geleide meditaties. Ik merkte dat de wijze woorden en inzichten van Deepak Chopra me erg hadden geholpen om een beetje rust, stabiliteit en wijsheid te creëren in deze gekke tijd. Misschien ga ik hem gewoon nóg een keer doen!

Wil je de 21-dagen Challenge ‘creating abundance’ ook eens proberen? Hier vind je alle audio opnames en hier vind je een mooi overzicht van alle opdrachten (met links naar de YouTube video’s). Het is allemaal gratis en wie weet ontdek je wel dingen in jezelf die je totaal niet voor mogelijk had gehouden. Da’s het proberen waard, toch? 

Bedrock meditaties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️