Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 6 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

4 redenen waarom je vanaf nu vaker alfalfa aan je dieet wilt toevoegen

Alfalfa is die kleine, piekerige kiemgroente die je soms tegenkomt op je salade of op een sandwich. Een kiemgroente die véél gezonder is dat je misschien zou denken. 

Want hoewel alfalfa bijna nooit genoemd wordt in het lijstje met superfoods, moeten de kiemgroenten absoluut niet onderdoen voor chiazaad of boerenkool.

Waarom alfalfa goed is voor je gezondheid

Wist je trouwens dat alfalfa in het Arabisch ‘vader van voedsel’ of ‘het beste voedsel’ genoemd wordt? En dat is helemaal zo gek nog niet, als je inzoomt op de gezondheidsvoordelen van de (kiem)groente.

1. Alfalfa is een bom van voedingsstoffen

Heb je even? Alfalfa zit vol met vitamine C, met vitamine K, met foliumzuur én met mangaan. Daarnaast zijn alfalfa kleine vezel- en eiwitbommetjes, en dat voor van die kleine kiemgroenten. Wauw.

Lees ook: Waarom je altijd een vezelrijk dieet wilt aanhouden

2. Het werkt cholesterolverlagend

Heb je last van een (te) hoge cholesterol? Dan kan het zeker geen kwaad om vaker wat alfalfa te eten. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de zaadjes van alfalfa een positief effect hebben op cholesterol. Dit verkleint op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten.

3. Alfalfa bevat veel antioxidanten

Antioxidanten zijn extreem nuttige stoffen die ontstekingsremmend zijn en het immuunsysteem boosten. Net als in bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), bevat alfalfa ook een hoog percentage van deze stoffen.

4. Het helpt tegen menopauze-kwaaltjes

Ja, echt! Dat komt omdat alfalfa phytooestrogenen bevat, een stofje dat symptomen van de menopauze in toom houdt. Kijk maar naar deze studie, waarin werd aangetoond dat alfalfa (weliswaar in supplementvorm) nachtelijke zweetaanvallen en hot flashes (opvliegers) vermindert.

Must read: Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen

Zo voeg je meer alfalfa toe aan je dieet

Reden genoeg dus om vaker wat van de kiemgroente aan je dieet toe te voegen. Hoe je dat het best doet? Eigenlijk is het heel makkelijk: alfalfa is lekker in salades, bij je falafelbowl, op een sandwich met hummus, bij je eitje of bij gegrilde groenten.

Het is echt een makkelijke toevoeging, vooral omdat het zo licht is en relatief neutraal van smaak is. En niet onbelangrijk: het is heerlijk crunchy.

Als je weet hoe goed het voor je gezondheid is, waarom zou je dan niet standaard een bakje alfalfa in huis halen?

Meer over voeding en gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️