Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 23 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Feeling down? Deze 5 oefeningen helpen je zelfvertrouwen te vergroten

Er zijn van die momenten dat je zelfvertrouwen een flinke boost kan gebruiken. Je dag loopt compleet anders dan gepland, je date van vorige week laat niks meer horen en iedereen om je heen lijkt commentaar op je te hebben. Niet bepaald lekker voor je zelfbeeld. In dit soort situaties kruipen we het liefst heel ver onder de dekens. Maar als je voldoende zelfvertrouwen hebt, weet je dat dit gevoel weer voorbij gaat en vertrouw je erop je dat je deze situaties aankan. Tijd om je zelfvertrouwen te vergroten!

Of het nu gaat om je carrière, je relaties of om persoonlijke groei: met een gezonde portie eigenwaarde en voldoende zelfvertrouwen gaan veel dingen en situaties je toch vaak net ietsje makkelijker af.

Zelfvertrouwen vergroten: hoe doe je dat?

Het liefst staan we graag allemaal zelfverzekerd in het leven. Want met de juiste dosis zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld heb je sneller het gevoel dat je de onzekerheden die bij het leven horen een stuk makkelijk aankan.

Maar hoe graag we dit ook zouden willen, in sommige situaties kan het lijken alsof alles tegenzit en dan is dat positieve zelfbeeld vaak ver te zoeken.

Dit vind je vast ook interessant: 4 stappen om je negatieve zelfbeeld terug te draaien naar een positieve

Dat moment van onzekerheid kennen we allemaal en het is soms moeilijk om daar uit te komen. Zelfvertrouwen is namelijk als een vicieuze cirkel en in het artikel over een positieve mindset schreven we al dat het bestaat uit meerdere elementen.

5 oefeningen om een positiever zelfbeeld te krijgen

Als je je zelfvertrouwen op een lange termijn wilt vergroten, vergt het dus de nodige tijd en oefening. Maar er zijn ook een paar oefeningen die je direct kunt toepassen waardoor je je zelfbeeld op korte termijn een boost kunt geven:

1. Bedenk een mantra/maak gebruik van affirmaties

Herken je dat, die constante dialoog in je hoofd over of je wel goed genoeg bent of jij wel diegene bent die geschikt is voor een bepaalde opdracht? Als jij jezelf keer op keer vertelt dat iets niet gaat lukken, ga je hier vanzelf in geloven. Maar andersom werkt het gelukkig ook heel goed.

Door negatieve gedachten als ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ om te vormen tot positieve gedachten of affirmaties en deze vaak te blijven herhalen, ga je hier vanzelf steeds meer in geloven. Vorm ze daarom eens om tot iets positiefs als ‘ik ben precies waar ik nu hoor te zijn’ of ‘ik ben goed zoals ik ben’.

Lees ook: Simpele mantra’s om meer van jezelf te leren houden (en vanavond voor de spiegel te oefenen)

Mantra’s en affirmaties kunnen helpen om een positievere kijk op het leven en op je zelfbeeld te ontwikkelen.

2.  Ga sporten

Sporten voor meer zelfvertrouwen? Ja, dat kan. Want tijdens het sporten komt er endorfine vrij, waardoor je automatisch lekkerder in je vel gaat zitten en je positiever naar jezelf gaat kijken. Denk maar eens hoe trots je bent als je een lesje of oefeningen heb afgerond bijvoorbeeld.

Daarnaast vraagt het best wel wat doorzettingsvermogen om regelmatig te gaan sporten. Geef jezelf dus een compliment iedere keer als je bij de sportschool aankomt en maak er een gewoonte van om (meer) te bewegen. Lukt het je om dit vol te houden? Dan ga je je automatisch beter voelen omdat je weer een nieuw doel hebt bereikt.

3. Verander je look en/of je houding

Als je graag je zelfvertrouwen wil vergroten, kan je dit doen door je houding te verbeteren. Een rechte rug en open schouders kunnen wonderen doen voor je zelfverzekerdheid: op deze manier straal je kracht en vertrouwen uit.

Wil je net een stapje verder gaan? Draag dan eens een outfit die je – doordat je bang bent voor reacties van anderen – niet zo snel aan zou doen, of verf je haar in een fris kleurtje. You got this!

4. Oefen in dankbaarheid

Heb je het gevoel dat echt álles tegenzit? Voer dan een korte oefening van dankbaarheid uit: we worden hier namelijk tevredener en optimistischer van.

Lees ook: Bedrock’s Thuis Retraite: een positieve schrijf- en dankbaarheidsoefening

Door je dankbaarheid op te schrijven of het uit te spreken, creëer je meer vertrouwen in jezelf en de wereld om je heen. Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent op een dag en je zult zien dat er ook een hele hoop goed gaat.

5. Praat positiever (tegen jezelf)

De manier waarop je tegen jezelf praat, heeft veel invloed op hoe je je voelt. We schreven hierboven al over de kracht van affirmaties, maar ook de algemene toon waarmee je tegen jezelf (en anderen) praat is van groot belang in het vergroten van je zelfvertrouwen.

Gebruik je vaak zinnetjes als ‘ik moet dit’ of ‘ik wil dat’? Probeer ze dan eens om te vormen tot ‘ik kies ervoor om te…’ of ‘het zou leuk zijn als…’ Op deze manier creëer je minder interne of externe druk en ga je minder uit van verwachtingen.

Be gentle with yourself! 

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️