Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 23 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

The Sex Issue: sta je een tijdje droog? Daar zitten ook voordelen aan

Sta je zo lang droog dat je je pandapunten bijna niet hardop durft uit te spreken? Níks om je voor te schamen. Hoewel lang geen seks hebben (wat is überhaupt lang?) over het algemeen niet wordt gezien als iets om trots op te zijn, kleven er heus óók voordelen aan een tijdje zonder seksuele escapades.

Op de één of andere manier is ooit het beeld ontstaan dat je ‘het’ pas goed voor elkaar hebt of echt gelukkig en gezond kan zijn als je ook regelmatig seks hebt. But why?

Ja: seks is lekker en gezond om zo nu en dan te hebben, maar ook voor (tijdelijke) seksuele geheelonthouding valt zeker iets te zeggen.

De voordelen van een tijd geen seks hebben

First things first: seks kán heerlijk zijn, voor ontlading zorgen, je (tijdelijk) stressvrij maken en je helemaal in het moment laten zijn. Helemaal als je je sexual soulmate hebt gevonden.

Maar als dat even niet het geval is, of misschien wel een hele poos, dan is er niets om je zorgen over te maken. Sterker nog: grote kans dat je juist een stuk minder zorgen hebt aan je hoofd.

En wel hierom:

Geen stress om SOA’s

Hoewel het de bedoeling is dat je altijd veilige seks hebt, is dat in de praktijk bij veel mensen niet altijd het geval. In Nederland werden in 2019 bij 19 procent (!) van de consulten een SOA gevonden. En je weet vast: het idee dat je eventueel een SOA kan hebben, is niet al te prettig.

Het kan zorgen voor stress en angsten. Wat als je er straks nooit meer vanaf komt? Je die ene ex-scharrel die je nóóit meer wilt spreken hebt besmet of erger: wat als je onvruchtbaar raakt? Allemaal gedachten die je bij het hebben van geen seks, niet hebt.

Overigens is de kans dat je een SOA oploopt met een condoom ook gewoon aanwezig, dus helemaal risicovrij ben je niet.

Ook lezen: Cruelty free vrijen? Het kan met deze eco-friendly condooms

Focus op jezelf

Seks kan je natuurlijk ook met jezelf hebben, maar in dit artikel hebben we het over seks met een ander. Of meerderen. Waarom? Omdat je in het bijzijn van anderen automatisch zelfbewuster wordt. Doe ik het wel goed? Hoe vindt de ander het? Wie appt wie? Hoor je nog iets van de ander? Zag ik er goed uit? Allemaal niet-helpende gedachten waar je soms mee te maken krijgt, ook al weet je heus wel dat ze nergens op slaan.

Punt is: als je geen seks hebt, zullen je ook een boel (onzekere en negatieve) gedachten, energie en misschien zorgen bespaard blijven.

Ook lezen: The Sex Issue: hoe je persoonlijkheidstype invloed heeft op je seksfantasieën

Je hebt zo’n 60.000 gedachten per dag, dus wanneer je een actief seksleven hebt, gaan er ongetwijfeld ook een aantal daarover. Heb je dat (even) niet, dan komt er automatisch meer tijd en ruimte vrij voor jezelf.

Even geen gedachten en stress om een ander en wat die wel of niet van je vindt, maar focus on you. En mis je de seks écht? Dan kunnen we maar één ding aanraden: seks met jezelf. Dat kan namelijk evengoed stress tegengaan.

Geen ongewenste zwangerschap(stress)

Wie geen seks heeft, loopt ook geen kans op een zwangerschap. Zo simpel is het. Wil je liever (nog) niet aan kinderen beginnen, dan is het voorkomen van een zwangerschap in een seksueel actief leven, altijd oppassen geblazen. Slikt zij wel de pil? Scheurt de condoom niet? Zit ik in m’n vruchtbare periode?

Ook lezen: Waarom we in de zomer meer zin in seks hebben

Geen zwangerschapstesten en geen morning after pill = stukken minder stress. En als er één ding niet goed is voor je lichaam, is het wel stress. Over het slikken van morning after pills nog niet eens gesproken. Dat heeft een slechte invloed op je hormoonsysteem en dat wil je het liefst zoveel mogelijk in balans houden om heel veel redenen.

Betere hormoonhuishouding

Dit punt geldt vooral voor vrouwen: kies je er in de tijd dat je weinig seks hebt voor om te stoppen met anticonceptie met hormonen, dan is dat gunstig voor je hormoonhuishouding. Het krijgt weer de kans om terug te gaan naar jouw natuurlijke cyclus en zorgt er zo voor dat je hormonen meer in balans komen.

Ook spicyThe Sex Issue: waarom naspel net zo belangrijk is als voorspel

Door het slikken van de pil of het dragen van een hormoonspiraal, houd je je lichaam voor de gek. Je wordt dan weliswaar niet zwanger, maar je lichaam niet-lichaamseigen hormonen toedienen, verstoort je hormoonhuishouding dat op haar beurt weer invloed heeft op heel veel factoren. Denk aan: gemoedstoestand, huid, slaap en energie.

Dus: een tijdje geen seks? Wellicht is het een goede periode om – al dan niet tijdelijk – te stoppen met het bijnemen van hormonen.

Je bespaart geld

Van een meer praktische kant bespaart geen seks hebben, ook geld. Je hoeft immers geen condooms te kopen. En ook geen dure drankjes om indruk te makken op die hottie aan de andere kant van de bar in de hoop op een wilde avond.

Til er vooral niet te zwaar aan. Zie het als vasten; een goede detox doet áltijd wonderen.

Meer uit The Sex Issue

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️