Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 16 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom we in de zomer meer zin in seks hebben

Lust is natuurlijk per persoon verschillend, maar er zijn mensen die merken dat ze in de zomer meer zin hebben in seks. Zoveel zelfs, dat de Volkskrant zich geroepen voelde om te onderzoeken waar het door komt en of daar wetenschappelijk bewijs voor is. En ja: dat blijkt zo te zijn.

Zowel gynaecoloog en hormoondeskundige Nils Lambalk en huisarts en seksuoloog Peter Leusink als seksuoloog Rik van Lunsen komen aan het woord. En allemaal trekken ze uiteindelijk dezelfde conclusie: de hogere piek wordt niet veroorzaakt door biologie, maar door het brein.

Seksuele prikkels in de zomer

In de zomer zijn er meer seksuele prikkels (want: korte broeken en bikini’s) en hebben we doorgaans meer vrije tijd. Tadaa, de gouden formule voor meer zin in seks, zegt Van Lunsen. Ons betere humeur en de alcohol helpen natuurlijk ook.

Vaker klaarkomen in de zomer

Of er dan helemaal geen wetenschappelijk bewijs is? Jawel: zo haalt Lambalk een Zweeds onderzoek aan waaruit blijkt dat mannen vaker klaarkomen in de zomer. Ook zou meer (zon)licht helpen bij de opwekking van lustgevoelens.

Van Lunsen voegt nog toe dat zon op je huid ook voor een ‘aangename tinteling’ kan zorgen, wat ‘prikkelend kan werken’.

Ook leuk: Waarom de zomer doodvermoeiend is (herkenbaar?)

Twee keer zo vruchtbaar

Zelf vonden we ook nog een studie uit Italië die aantoont dat mannen in juli en augustus maar liefst twee keer zo vruchtbaar zijn als in januari.

Volgens de onderzoekers zou dat kunnen liggen aan de verandering van hormoonlevels, onder andere van testosteron. En aan een stof genaamd serotonine, vertelde Dr. Ashwini Nadkarni aan Glamour: ‘Zonlicht heeft een bewezen verband met serotonine, een belangrijke neurotransmitter in de ervaring van genot.’ Bovendien worden er in de lente meer baby’s geboren.

Piek van lust in de winter

Er lijkt trouwens ook een piek van lust in de winter te zijn: ook dan worden er op Google meer zoekwoorden gebruikt die te maken hebben met het vinden van dates, porno en zelfs prostituees, bleek uit Amerikaans onderzoek.

Ook dat zou te maken hebben met het feit dat we in december meer tijd met andere mensen doorbrengen.

Ook weten over seks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️