Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 9 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

The Sex Issue: hoe je persoonlijkheidstype invloed heeft op je seksfantasieën

Van bondage tot groepsseks en van seks met een vreemde tot seks in de buitenlucht. Seksuele fantasieën – hoe heftig ze ook kunnen zijn – zijn compleet normaal. Bijna iedereen fantaseert er namelijk op los. Toch kan je weleens verbaasd zijn van je eigen seksfantasieën. Waarom word je hier opgewonden van? Waar komt dit vandaan?

Je persoonlijkheidstype speelt hier een grote rol in.

Vragen om achter je seksfantasieën te komen

Voor zijn boek Tell Me What You Want liet psycholoog Justin. J. Lehmiller meer dan 4.000 Amerikanen een vragenlijst invullen over hun persoonlijkheid en hun seksfantasieën. Door deze informatie kan Lehmiller inmiddels binnen 15 vragen voorspellen waar je opgewonden van wordt en waarvan niet. Op Mind Body Green deelt hij 3 van die vragen.

Wat is je hechtingsstijl?

Als je veilig gehecht bent, heb je vertrouwen in je relatie en in je partner. Je weet zeker dat de andere persoon er altijd voor je is. Voel jij je onzeker in je relatie? Dan fantaseer je minder vaak ook groepsseks en eerder over bondage, onderwerping, BDSM en romantiek. Als jij je niet zeker voelt in je relatie kan een fantasie over groepsseks zoals bijvoorbeeld een trio namelijk bedreigend zijn. En laten we eerlijk zijn: bij een fantasie hoort geen jaloezie – dan kan je er niet optimaal van genieten.

Lees ook: Seksfantasieën: waar fantaseren we het meest over?

Als je niet veilig gehecht bent, maar wel over groepsseks fantaseert, dan zal je jezelf vaak in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. In andere woorden: jij krijgt alle aandacht. Dit kan een manier zijn om die bedreiging te minimaliseren.

Ben je georganiseerd en let je op details?

Dan zullen deze eigenschappen waarschijnlijk ook doorsijpelen naar je seksfantasieën. Zo ben je bijvoorbeeld minder geneigd om te fantaseren over BDSM, taboes of genderbending. Als je hierover nadenkt, is dit niet zo gek. Je bent waarschijnlijk iemand die de regels volgt. Je seksfantasieën zijn daarnaast waarschijnlijk uitgebreid en gedetailleerd tot de locatie aan toe.

Ben je extravert en sociaal?

Extraverte mensen ontmoeten graag nieuwe mensen in het echte leven en in hun seksfantasieën is dat niet anders. Zo dagdromen ze bijvoorbeeld vaak over groepsseks. Zowel terwijl ze vreemdgaan als met hun partner. Bovendien willen ze zich in hun fantasieën vaak gevalideerd voelen. Daarom zijn ze eerder gericht op het versterken van hun ego, dan op het ontwikkelen van diepe, emotionele verbindingen.

Seksfantasieën gelinkt aan Big Five persoonlijkheidstheorie

Bij het bestuderen van de stiekeme seksuele behoeftes van meer dan 4.000 Amerikanen kwam Lehmiller er ook achter dat de persoonlijkheidstypes van de Big Five persoonlijkheidstheorie gelinkt zijn aan bepaalde seksuele dagdromen. Deze persoonlijkheidstypes zijn: extraversie, inschikkelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid.

Lees ook: Hoe het komt dat we állemaal seksfantasieën hebben (ja, jij ook)

Zo zal het je niets verbazen dat mensen die hoog scoren op het gebied van openheid, bereid zijn om nieuwe dingen te proberen, en daarom ook veel verschillende seksfantasieën hebben – van conventioneel tot onconventioneel. Zoals we net al verklapten, zijn mensen die hoog scoren op het gebied van ordelijkheid eerder geneigd de regels te volgen en fantaseren mensen die extravert zijn eerder over groepsseks.

Andere mensen gelukkig maken

Dan zijn alleen inschikkelijkheid en emotionele stabiliteit over. Als je hoog scoort op het eerste persoonlijkheidskenmerk ben je aardig en attent en wil je andere mensen gelukkig maken. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat ze fantasieën hebben waarin er geen wederzijdse instemming, veiligheid en plezier is. Daarom fantaseren mensen die inschikkelijk (vriendelijk) zijn, niet vaak over ontrouw, taboe-handelingen, emotieloze seks en BDSM.

Ten slotte is emotionele stabiliteit het tegenovergestelde van neuroticisme. Emotioneel stabiele mensen zijn tevreden met zichzelf en ontspannen. Neurotische mensen zijn onzeker en nerveus. Zij hebben minder fantasieën over groepsseks en het uitproberen van nieuwe dingen. Hun fantasieën gaan eerder over passie en romantiek.

Bij het lezen van deze persoonlijkheidskenmerken is het goed om in je achterhoofd te houden dat iedereen een verschillende combinatie heeft. Om een beter beeld te krijgen, zal je dus moeten weten hoe je op alle Big Five kenmerken scoort. Benieuwd? Online vind je genoeg tests die je hier meer inzicht in kunnen geven.

Meer over seksualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️