Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 9 feb 2018

Kan ontrouw goed zijn voor je relatie (wat is het nut van ‘monogamig’ zijn)?

Ontrouw is fout, monogamie hoe het hoort. Dat is de heersende gedachte in onze maatschappij. Maar er gaan stemmen op die oproepen tot een nieuwe visie. Overspel is altijd pijnlijk geweest. Toch is het tegenwoordig nog traumatischer dan vroeger. Kort gezegd komt dat door de veranderde visie op relaties. We trouwden vroeger omdat het zo hoorde. We bleven vervolgens bij elkaar omdat het financieel geen optie was om te vertrekken.

Tegenwoordig is een huwelijk (of romantische relatie) veel meer dan dat. Een relatie is onze veilige haven, onze partner (en wijzelf automatisch ook) de uitverkorene. Wanneer een van de twee vreemdgaat, tast dat ons zelfbeeld aan.

Dit artikel vind je misschien ook interessant: Dit is de grootste mythe op het gebied van liefde.

Verlangen

Toch is de stap naar ontrouw snel gezet. Zeker als de seks sleets wordt, wanneer onze partner ons geen aandacht meer schenkt of iedereen in je omgeving je voor lief neemt. We weten hoeveel ellende overspel kan veroorzaken. Toch doen we het. Volgens relatietherapeute Esther Perel komt dat door de maatschappij waar we in leven.

Waar een kwakkelend seksleven of huwelijk vroeger geen vragen opriep, willen we nu iets aan die situatie doen. Geluk is toch maakbaar? En we verdienen het toch zeker om gelukkig te zijn? We nemen geen genoegen meer met minder, daarbij vergetend dat perfectie niet bestaat. Zeker niet op relatievlak.

Maar wanneer iemand vreemdgaat, hoeft dat niet direct te betekenen dat hij ook weg wil uit zijn of haar relatie. Zo zegt Perel in haar TED-talk dat ontrouw niet altijd een afwijzing hoeft te zijn van je partner of relatie. “Veel vaker is het, in het kader van dat ‘recht op geluk’, een zoektocht naar een stukje van onszelf.

Het is natuurlijk bedrog, maar het kan ook een uitdrukking zijn van iets anders. Vaak hebben affaires niet zoveel met seks, maar veel met verlangen te maken. Verlangen naar het gevoel weer honderd procent te leven, verlangen naar speelsheid, nieuwsgierigheid en het toestaan van egoïsme ook.”

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Nieuwe kijk op monogamie

Is dat onnatuurlijk? Nee. Begrijpelijk? Ja. Kan het veel ellende veroorzaken? Dat ook. Maar het gebeurt wél. En veel ook. Zou het daarom niet beter zijn onze ideeën over monogamie bij het vuilnis te zetten, vraagt Perel zich af. “Het is onze visie op monogamie, het idee dat trouw als een soort regerende koningin onze eenheid bevestigt, die voor problemen zorgt. We helpen nog liever onze hele relatie om zeep dan de structuur ervan in twijfel te trekken.”

Een beetje ontrouw, mits open en eerlijk, kan juist helpen een relatie goed te houden

De Amerikaanse auteur Dan Savage bedacht een oplossing. In de New York Times schrijft hij: “De voordelen van monogamie zijn duidelijk. Seksuele en emotionele veiligheid, zekerheid over het vaderschap van je kind. Maar wie in een monogame relatie leeft, moet toegeven dat het ook nadelen heeft. Verveling, gebrek aan variëteit, seksuele dood en voor lief genomen worden.”

Lees ook: Een ongecompliceerde (open) relatie in 4 stappen – zo doe je dat

Zijn oplossing? Laten we ‘monogamig‘ zijn en eerlijker praten over relaties en seks. Sommige mensen willen meer seks dan ze thuis krijgen, of op een andere manier. Een beetje ontrouw, mits open en eerlijk, kan dan juist helpen een relatie goed te houden.

“Strikte monogamie zien als de indicator van succes binnen een relatie, in plaats van plezier, eerlijkheid of humor, vernielt meer goede relaties dan dat ze er redt.”

Zelf bepalen

Veel relatietherapeuten zijn sceptisch. Zo zegt Geertje Walraven, verbonden aan de KU Leuven, in Knack Weekend: “Ik werk al twintig jaar als relatietherapeute, en heb de uitval gezien van de generatie die met open relaties geëxperimenteerd heeft. Het kan werken, als de balans goed is, alles respectvol gebeurt en iedereen op dezelfde lijn zit. Maar als dat niet zo is, duiken al snel dezelfde vertrouwensproblemen op als in niet-open relaties.”

Uiteindelijk zullen mensen altijd voor zichzelf moeten bepalen hoe ze omgaan met monogamie. Er is geen richtlijn die voor iedereen werkt. Hoewel, wees in ieder geval altijd open en eerlijk over behoeftes en verlangens.

Als iedereen het ergens over eens is, is het wel dat dát in ieder geval goed is voor relaties.

Meer over ontrouw?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kan ontrouw goed zijn voor je relatie (wat is het nut van ‘monogamig’ zijn)?
Sluiten